ELFED, proje odaklı fayda üretmeyi hedefliyor

Proje odaklı fayda üretmenin, Elazığ Dernekler Federasyonu'nun beş temel stratejik hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Faik İçmeli, bugüne kadar iki önemli projelerini hayata geçirdikleri bilgisini verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek SEVAL 

İSTANBUL - Stratejik yol haritalarını hazırlayarak, federasyon çatısı altındaki faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Elazığ Dernekler Federasyonu (ELFED) Genel Başkanı Faik İçmeli, bir yıllık bir federasyon olarak, iki önemli projelerini hayata geçirme imkanı bulduklarını kaydetti. Projelerinden ilkinin, Elazığ'da girişimcilik kültürünü geliştirmek adına, 'Girişimci Kente Doğru Elazığ' projesi olduğunu belirten İçmeli, "Elazığımız'da girişimcilik kültürünün zayıflığı birçok ortamda dile getirdiğimiz bir sorun. Biz de hazırladığımız projeyle bu meseleyi lise düzeyinde ele almak istedik. Projemiz bin proje arasından desteklenen 100 proje arasına ve İstanbul'da destek verilen beş proje arasına girdi. Projeyle gençlerimize, daha yolun başında onlara girişimciliği zihinlerine aşılayacak bir ortam hazırlamaya çalıştık. Öncelikle liseli gençlerimize yoğun bir girişimcilik kursu verdik. 200 öğrencimiz bu kursları başarı ile tamamlayarak sertifikalarını aldı. Ardından bu gençlere rol model ve başarı hikayeleri ile gençlere motivasyon kaynağı olacak işadamlarımızı Elazığ'a götürerek beş seminer programı düzenledik. Bir Elazığlı işadamı, bir de Elazığ dışından bir işadamının yer aldığı programlarımız büyük ilgi gördü. Bu projenin üçüncü ayağı proje yarışması ile tamamlandı. Burada gençlerin hazırladığı proje önerileri jüri tarafından değerlendirildi ve uygulanabilir olanlara ödül verilerek İTÜ Teknokent'te hayata geçirilmesi için katkı sunuldu" şeklinde bilgi verdi. İkinci projelerinin ise Kültür Bakanlığı'na sundukları ve Elazığ kültür hayatına önemli bir eser kazandıracağına inandıkları 'Elazığ-Harput Havaları Kürsübaşı Meşkleri CD Seti Albüm Çalışması' projesi olduğunu ifade eden İçmeli, Elazığ müzik kültürünün ve Harput Müziği'nin ülke kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu, tüm halk kültürü ve müziği uzmanlarının da üzerinde ittifak ettiği bir durum olduğunun altını çizerek, biri DVD olmak üzere 10 CD'lik bu projenin, tanıtım günlerinde katılımcıların beğenisine sunulacağını sözlerine ekledi. İçmeli, ELFED'in diğer temel stratejik hedeflerinin, kurumsal kimlik oluşturmak, etki alanı oluşturmak, iletişim ve işbirliğini artırmak ve sosyal girişimciliği ve sivil toplum faaliyetlerini desteklemek olduğu bilgisini paylaştı.

"Elazığlılara dayanışma ortamı kurmak tek gayemiz"

Federasyon çatısının özellikte gurbetteki Elazığlılar için önemli bir eksiklik olduğunu söyleyen Faik İçmeli, "İstanbul'da hemen hemen her ilimizin federasyonu, hatta bazı illerimizin federasyonaların biraraya gelmesi ile oluşan konfederasyonları bulunmakta. Bizim İstanbul'da ve Türkiye'nin dört bir yanında hatrı sayılır sayıda hemşehrilerimiz yaşamakta. Bu kardeşlerimiz Elazığlıların birlikteliğini daim ettirmek amacıyla çok sayıda dernek faaliyeti yürütmekte. Ancak derneklerin çalışmalarında çatı rolü görecek, dayanışma ortamı sağlacak bir federasyonun bulunmayışı önemli bir eksiklikti. Bu noktada İstanbul'daki 9 derneğimiz biraraya geldi, bu yöndeki ilk adımları atarak 2015 yılı Nisan ayında resmi kuruluşumuzu gerçekleştirdik" şeklinde konuştu. Federasyonun amacını, Elazığlı dernekler arasında dayanışma kurulması yönünde çalışmalar yapmak, var olana katkı sağlamak, Türkiye'nin her tarafında kurulmuş ve kurulacak olan Elazığlı derneklerin oluşturduğu toplulukla; Elazığın geçmişte yaşanmış ve bugün var olan kültürün tanıtımına katkı sağlamak olarak tanımlayan İçmeli, federasyonun derneklerden farklı olarak temel gayesinin, Elazığlıların lobi gücü adına bir danayışma ortamı sağlamak ve gerekli ağı da kurmak olduğunun altını çizdi. 

"Feshane Elazığ Günleri ile şehrimizi tanıtıyoruz"

Elazığ'ı il sınırlarının dışına taşırarak anlatmanın ve aktarmanın, Feshane tanıtım günleri  organizasyonun ana amacı olduğunu aktaran İçmeli, tanıtım günleri ile Elazığ'ın kültürel, tarihsel ve yöresel değerleri ve ürünlerinin sergilendiği, sahip olduğu tarih, kültür ve turizm potansiyelinin tanıtıldığı, Elazığ'ın zengin ve sağlıklı mutfak kültürünü Türkiye'ye duyurulmasını sağladıklarını anlattı. İçmeli sözlerine şöyle devam etti: "2016 yılında, genel olarak Elazığ'ın önemli tarımsal, sınai ürünleri ve diğer yöresel ürünlerinin sergilenmesi; tüm sanayi ve ticaret örgütlerinin, meslek odalarının, dernek ve vakıflarının, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektörün, kendilerine tahsis edilecek stantlarda hizmet, proje ve ürünlerinin tanıtılması, Elazığ'ın İlçelerin Kaymakamlık ve Belediyeler işbirliği ile tanıtılması, kurulacak yemek stantlarıyla yöresel yemek kültürümüz tanıtılması, yöresel mutfağımızın ziyaretçilerin beğenisine sunulması, Folk kültürümüzün folklor gösterileri tanıtılması, stantlarda ve ana girişlerde müzik dinletileri yapılması, yöresel Elazığ kıyafetleri ilimizin giyim-kuşam kültürünün tanıtılması, Elazığlı sanatçı hemşerilerimizin ve ayrıca yerel sanatçılarımızın da katılacağı konserler düzenlenmesi, resim sergisi ve imza günleri yapılması planlanmış durumda."