Emek Boru, Cezayir’de doğalgaz hattı takibinde

175 bin tondan fazla boru üretimi yaparak 200 milyon doların üzerinde iş hacmine ulaşan Emek Boru, Cezayir'de yeni doğalgaz boru hattı projelerini takip edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA ŞENGÜL 

ANKARA - Bir kısmı sonuçlandırılmış, bir kısmı ise devam eden içmesuyu ve doğalgaz projeleri ile 2000 yılından bu yana Cezayir’deki varlığını sürdüren ve toplam 200 milyon dolarlık iş hacmine ulaşan Emek Boru, yeni ve öncelikli doğalgaz boru hattı projelerini daha agresif biçimde takip etmeye başladı. Bugüne kadar Cezayir pazarında en önemli su ve gaz idareleri ile çok büyük projeler gerçekleştirdiklerini belirten Emek Boru Makine Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Ahmet Güven, 175 bin tondan fazla boru üretimi yaparak 200 milyon doların üzerinde iş hacmine ulaştıklarını kaydetti. Nümüzdeki dönemde agresif pazarlama stratejileri ile Cezayir pazarında satışlarını arttırarak önemli projelerde yer almaya devam edeceklerini söyleyen Güven, “Cezayir ihracat ve yatırım için oldukça cazip bir pazar. Cezayir son 15 yılda altyapısına verdiği önem ve ayırdığı bütçe ile dünyada hedeflediğimiz pazarlardaki toplam hedef sektörlerimizin önemli bir bölümünü barındıran bir kapasiteye sahip” diye konuştu. 

br-o.jpg

'Pazarda talep artacak' 

Güven, Cezayir pazarında Türk boru sektörünün daha fazla gelişmesi için gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Altyapı yatırımlarının daha istikrarlı ve daha kalite-yoğun şekilde gelişmesini, dış ticaret rejiminde iyileştirmeler yapılmasını, bürokratik işlemlerin azaltılmasını, 3.parti gözetim hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını bekliyoruz.” “Cezayir pazarının en önemli özelliği istikrarsız ve siyasi riski yüksek olan bir bölgede konumlanmış olması” diyen Ahmet Güven, “Bununla birlikte ülkenin güneyindeki yeraltı kaynaklarını kuzeyindeki yerleşim planlarına taşıyacak projeler geliştirmiş olması önümüzdeki dönemde Cezayir pazarındaki talebin artacağını göstermekte” dedi. Özellikle Sonatrach’ın yürüteceği doğalgaz boru hatlarında yer almayı ve bu tür öncelikli projeleri agresif bir şekilde takip etmeyi planladıkları bilgisini veren Ahmet Güven, ekiplerinin pazarın tanımlanması, risk ve fırsatların değerlendirilmesi ve proje analizi konusunda sürekli çalıştıklarını vurguladı. 

'Daha liberal ortam oluşacak' 

Önümüzdeki yıllarda orta ve uzun vadede Cezayir’de özellikle altyapı alanındaki yeni yatırımlar söz konusu olacağını ifade eden Güven, “Ayrıca Cezayir devletinin son 15 yılda göstermiş olduğu yaklaşımlar baz alındığında önümüzdeki dönemde daha liberal bir ortamın oluşabileceği söylenebilir. Bu durum daha çok yatırımcıyı Cezayir’e çekecek" dedi.

'Yakınlık ihracatçılar için avantaj'

Cezayir’in özellikle coğrafi yakınlığı sebebiyle ihracatçılar için cazip olduğunun altını çizen Ahmet Güven, Avrupa ülkelerinin yüksek fiyatlarının da işbirliği imkanlarını artırdığını vurguladı. Güven şunları söyledi: “Türk boru sektörünün Cezayir pazarına ihracat hacminin çok daha yüksek rakamlara ulaşması mümkün. Bunun için altyapı yatırımlarının daha istikrarlı ve daha kalite-yoğun şekilde gelişmesi, dış ticaret rejiminde iyileştirmeler yapılması, bürokratik işlemlerin azaltılması, 3.parti gözetim hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Devletin spiral boru ihracatımız için böylesine önemli bir pazarda desteğine her zaman ihtiyaç duyuyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir