Endüstri 4.0 için mühendis hazırlıyor

Emko Elektronik AŞ. Genel Müdürü Ayhan Ispalar, elektronik sanayinin, endüstri 4.0’a uygun niteliklerde mühendislere ihtiyacı olduğunu vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Almanya hükümetinin 2011’de imalat sanayide başlattığı Endüstri 4.0 projesi kapsamında, insan gücünü revizeye hazırlanan elektronik sanayi sektörü, elektronik mühendislerinin daha iyi eğitilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Emko Elektronik AŞ. Genel Müdürü Ayhan Ispalar, “Elektronik sanayinin çok iyi İngilizce bilen, çok iyi uygulamalı Temel C yazılım dili, matematik bilgisi, uygulamalı elektronik-devre bilgisi, uygulamalı haberleşme teknolojileri bilgisine sahip mühendislere ihtiyacı var” dedi. 

Ayhan Ispalar, konuşmacı olarak katıldığı Türkiye Elektronik Sanayii ve Elektronik Mühendisliği Kurultayı’nda 6-148.jpg(TESEM 2015) sektörün sorunlarını masaya yatırdı. Elektronik sanayinin, endüstri 4.0’a uygun niteliklerde mühendislere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ispalar, “Almanya hükümetinin 2011 yılındaki imalat sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesi olan Endüstri 4.0 ile siber fiziksel sistemler; imalat sektöründeki verimliliği, kalite ve esnekliği arttırmak için tüm sistemlere entegre edilecek. Bu sistem Almanya öncelikli olmak üzere pek çok ülkede devlet politikaları arasında yer alıyor. Ancak bu konuda adım atabilmek için ilk değişimin eğitim kuruluşlarında başlaması gerekiyor. Almanya’da bunun için büyük bütçeler ayrıldığını görüyoruz” diye konuştu. Endüstri 4.0 ile beraber insan kaynağı ihtiyaçlarının da değişeceğini belirten Ispalar, yeni iş profillerinin “ürün geliştirme ve testler”, “uygulama ve entegrasyon”, “konfigurasyon ve optimizasyon” olduğunu ve bilgisayar programlama mühendislerinin, elektronik mühendislerinin, robot programlama mühendislerinin, yazılım mühendislerinin, makine mühendislerinin, endüstri mühendislerinin, otomasyon teknisyenlerinin ve üretim teknisyenlerinin istenen insan kaynağı profili olacağını dile getirdi.

82-003.jpg  

Endüstri 4.0 ile elektronik mühendisliği öğreniminin kritik bir hal alacağını ifade eden Ayhan Ispalar, “Elektronik mühendislerinin her şeyden önce çok iyi İngilizce, uygulamalı Temel C yazılım dili, ileri seviye matematik bilgisi, çok iyi uygulamalı bir elektronik-devre bilgisi, çok iyi derecede uygulamalı haberleşme teknolojileri bilgisine sahip olması şart” dedi. Ispalar, yurtdışındaki on-line Endüstri 4.0 ile ilgili otomasyon, veri güvenliği, bilgi işlem ve elektronik gibi uzmanlık eğitimlerinin, üniversite akademisyenleri ve emekli uzman mühendisler için de yeni iş modelleri ve fırsatlar sunacağını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir