Erciyes Çelik Halat yatırımlarına sürdürüyor

Erciyes Çelik Halat, katma değerli üretimle yelpazesini genişletmeye odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Boydak Holding bünyesinde faaliyet gösteren Erciyes Çelik Halat, alanında global üreticiler arasına girmek için yatırımlarına devam ediyor. Müşterilerine daha çok ürün çeşitliliği ile hizmet vermek istediklerini söyleyen Erciyes Çelik Halat Genel Müdürü Orhan Özsaraç, "Bu yıl compact halat üretimine başladık. Yıl sonunda da izoleli halat üretmeyi planlıyoruz" diye konuştu. 2009 yılından bu yana markalarına yaklaşık 25 milyon euro yatırım yaptıklarını kaydeden Özsaraç, üretimde katma değer artırmanın yanı sıra odak noktalarına ürün çeşitliliğini de koyduklarını belirtti. Özsaraç, bu yıl Ar-Ge çalışmalarına da daha fazla ağırlık vermek istediklerini vurguladı.

Erciyes Çelik Halat'ın 1999 yılında kurulduğunu kaydeden Orhan Özsaraç, 2009 yılından bu yana da Boydak Holding çatısı altında faaliyet gösterdiklerini belirtti. Boydak Holding'e devir işlemlerinin tamamlanmasından sonra markalarına 25 milyon euro'dan fazla yatırım yaptıklarını kaydeden Özsaraç, "Yaptığımız yatırımlarla 62 milimetreye kadar genel yük kaldırma amaçlı halatlar, asansör halatları, havai iletim hatları için çelik öz, monotron halatları ve endüstriyel yaylık tellerini tek çatı altında üretir konuma geldik. Bu yıl belirli çaplara kadar compact halat üretimine geçtik ve yapacağımız ilave çalışmalarla da yine bu yılın sonuna doğru izoleli halat üretimine başlamayı hedefliyoruz. Bu ürünle ilgili deneme üretimlerimiz de devam ediyor" dedi. 

Bu yıl katma değerli ürün imalatıyla ilgili çalışmalarını artıracaklarını söyleyen Orhan Özsaraç, "Bu yıl herhangi yeni bir yatırım planımız bulunmuyor. 2014 yılı sonunda başladığımız özel sınıf halat üretimiyle ilgili çalışmalarımıza hız verdik. Bu yılın, katma değeri yüksek ürünlerin imalatına ve Ar-Ge çalışmalarına  yoğunlaşacağımız bir dönem olmasını hedefliyoruz" diye konuştu. 

"Yurtiçinde kalitesiz ürün talep görüyor"

Sektörde karşılaştıkları bailıca sorunlara da değinen Orhan Özsaraç, "Son kullanıcıların bir kısmının kaliteli malzemeye önem vermemesi sektörün temel sorunları arasında yer alıyor. Bu bağlamda kaliteden yoksun, ucuz Uzakdoğu menşeli ürünler ve halat üretiminde kullanılan yardımcı malzemeler, piyasada yoğun bir şekilde satılıyor ve bu ürünler talep görüyor" ifadesini kullandı. 2014'te Uzakdoğu'dan Türkiye'ye yaklaşık 8 bin 200 ton halat ithal edildiği bilgisini veren Özsaraç, bu miktarın yurtiçi üretim kapasitesiyle rahatlıkla karşılanabileceğini vurguladı. Ayrıca, halat üretiminde kullanılan yardımcı malzemelerin yurtiçinde standartların dışında üretildiğini ve kaliteli ürünlerin imalatına önem verilmediğini savunan Özsaraç, şöyle devam etti: "Sırf herkes bu şekilde kullanıyor mantığının hakim olması, nihai ürün kalitesine doğrudan etki etmesi, maliyetlerimizi artırarak piyasada ithal ürünler ile rekabet etme şansımızı ortadan kaldırıyor. Bundan dolayı, yurtiçinde üretim yapan halat firmalarının da ara ve yardımcı malzeme üreticilerini istenen kalite seviyesine çekme yönünde zorlayıcı ve yönlendirici olması gerektiğini düşünüyoruz." 

2014 yılında genel anlamda global pazarlarda ve buna paralel iç pazarda daralma yaşandığını belirten Orhan Özsaraç, "Bununla birlikte 2014, firmamız açısından üretimimizin ve ciromuzun bir önceki yıla nazaran arttığı bir dönem oldu. Bu bağlamda, 2014 yılının firmamız için beklentilerimizin büyük oranda karşılandığı bir yıl olduğunu ifade edebiliriz" dedi.