Ezinç'ten Türkiye'de bir ilk

Ezinç, Türkiye'de ilk TÜV-NORD Sertifikalı, Güneş Enerji Santrali projesini Turkuaz Seramik'te hayata geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Güneş enerji sktöründe faaliyet gösteren Ezinç, Türkiye'de ilk TÜV-NORD Sertifikalı Güneş Enerji Santrali (GES) projesini Kayseri'de Turkuaz Seramik'te hayata geçirdi. 

Ezinç A.Ş ve Sebat Alüminyum genel müdürü Mahmut Ezinç, santralin 54 bin metrekare alan üzeründe kurulduğunu, 3.400kWp kapasiteye sahip santralin yılda ortalama 5 milyon kWh elektrik üreteceğini söyledi.Ezinçin verdiği bilgiye göre 13 bin 200 adet güneş panelinin  yer aldığı sistem 150 km/saat rüzgar yükü ve 130kğ/m2 kar yüküne göre tasarlandı.Santral de alüminyum montaj sisteminde yeni mühendislik sistemi teknikleri uygulandı.

Ezinç (GES) üretiminde Türkiyenin öncü kuruluşları arasında yer alıyor.1960 yılında  Nurullah Ezinç tarafından bakır ve mutfak eşyası üretmek amacıyla kurulan firma daha sonraki yıllarda  alüminyum profil üretimine yoğunlaştı.Ardından da güneş enerjisi sistemleri üretimine  yöneldi.

Firma Genel Müdürü Mahmut Ezinç Sebat Alüminyumun 30 yılı aşkın zamandan beri güneş enerjisi sistemleri ürettiğini belirterek, ''Ben, Ezinç ailesinin firmada görev yapan 3.kuşak temsilcisiyim. Hızlı büyüdük, kısa zamanda  güneş paneli üretiminde  sektörün lideri konumuna geldik .Sektörde sadece Türkiye de değil  Avrupa da da lider durumundayız' dedi

Doksan farklı tipte güneş paneli

Sektörün önde gelen  kuruluşlarından Ezinç 90 farklı tip ve modelde  yılda 1 milyon 440 bin metrekare güneş kollektörü,80 farklı tip ve kapasitede  90 bin adet  sıcak su boyleri ve akümülasyon  tankı üretiyor.Ürünlerinin önemli bir bölümünü dış ülkelere ihraç ediyor. Mahmut Ezinç,  cirolarında yüzde elli olan ihracat payını bu yıl yüzde altmış beşe çıkarmayı hedeflediklerini belirterek "güneş enerjisi sistemlerinin yanı sıra radyatörler,ısıtma soğutma sistemleri üretiyoruz. Başta kollektör, boyler ve akümülasyon tankı olmak üzere ürünlerimizi yüze yakın ülkeye ihraç ediyoruz.Diyebilirim ki Avrupa ülkelerinin tamamı Latin Amerika ülkeleri, Tunus, Fas, Çin ve Uzak Doğu belli başlı dış pazarlarımız arasında yer alıyor.Güneş kollektöründe iç pazarda önde gelen şirketlerden biriyiz.Yeni dönemde enerji bağımlılığına azaltacak projelere ve yatırımlara öncelik vermeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

Ezinç'in verdiği bilgiye göre firma, bugüne kadar 5 milyon adet solar termal güneş kollektörü üretti.Söz konusu solar termal güneş enerji sistemleri yıllık 65 MWh enerji tasarrufu sağlayabiliyor.Böylelikle doğaya ,yılda 40 bin 300 ton karbon salınımı engellenmiş oluyor. Dahası, 25 hektarlık bir ormanlık arazinin engellediği karbon salınıma denk gelerek ekonomiye ve sağlıklı çevreye yüksek oranda katkı sağlıyor.

Sırada, solar mangaldan sonra güneş tandırı var

Ezinç  üretimini, Kayseri OSB de  ki 26 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerde yapıyor. Ürün çeşitleri arasında 'solar mangal' da var. Solar mangal  güneşten aldıgı enerji ile sucuk kızartıyor. 45 dk da ızgara türü et pişiriyor. Seri üretimine başlanan solar mangal iç piyasanın yanı sıra bazı Afrika ülkelerini de ihraç edilmeye başlandı .Patenti alınan 'güneş tandırının' üretimine ise gelecek yıl başlanacak.Teknoloji donanımlı işletme de Eylül ayında faaliyete geçeceği bildirilen birde solar takip sistemi kuruldu.Bu sistemle Ezinç gerek ülke içinde gerekse dış ülkelere pazarladığı ssantrallerin takibini, sağlıklı işleyip işlemediklerini izleyebilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir