Google, sürücüz araç için ortak buldu

Google, üretmeyi planladığı sürücüsüz araç için ortak aramayı sürdürürken, Fiat Chrysler'la anlaşmaya çok yakınlaştığı iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Google ve Fiat Chrysler sürücüsüz, kendi kendini süren otomobillerin geliştirilmesi için otomobil sektörü ile Silikon Vadisi arasındaki uyuşmazlığa son verecek bir anlaşmaya yaklaştı.

Şirketler arasındaki görüşmelere yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre anlaşma yakın bi zamanda duyurulabilir. Görüşmeler ilk olarak geçen hafta Perşembe günü AutoExtremist.com blogu tarafından duyurulmuştu.

Google kendi kendini süren araçları tek başına imal etmek istemediğini ve bu iş için çeşitli otomobil şirketleriyle ortaklık arayışında olduğunu ancak nihai bir anlaşmaya henüz varılmadığını belirtmişti.

Fiat Chrysler CEO'su Sergio Marchionne bu hafta yaptığı bir açıklamada otomobil üreticisinin bir yüksek teknoloji şirketiyle görüştüğünü ifade etmiş ancak detay vermemişti.

Aralarında Ford Motor, General Motors ve Daimler'in de bulunduğu otomobil üreticileri, sadece geleneksel donanım üreticileri haline geleceklerinden kaygılanarak Alphabet veya diğer teknoloji firmaları ile işbirliğine temkinli yaklaşıyorlar.

Otomobil sektörü yöneticileri ayrıca araçların ve yolcuların yarattığı verilerden tek başına Alphabet veya diğer teknoloji şirketlerinin kazanç sağlamasını da istemiyorlar.

General Motors, sürücüsüz araç geliştirirken tek başına hareket etmek istediği için kendini süren araç geliştiricisi Cruise Automation şirketini satın almaya karar vermişti.

'Diyaloğumuz devam ediyor'

Fiat Chrysler'in çeyrek dönemlik bilançosunu açıklamasının ardından salı günü yapılan bir telekonferansta konuşan Marchionne, Google veya Apple Inc ile bir ortaklıkla ilgilendiklerini tekrarladı.

Marchionne geleneksel olmayan otomobil üreticileriyle çalışmalarıyla ilgili bir soruya, "Otomotiv dünyasındaki yerlerini keşfetmeye çalışan insanlarla diyaloğumuz devam ediyor. Yollarını bulmaları için onlara yardımcı olmaya devam edeceğiz" dedi.

Fiat Chrysler'dan yetkililer Google teknolojisinin gelecek yıl şubatta yola çıkacak Chrysler Pacifica minivanında sunulacağı söylentileri hakkında yorum yapmadı.

Marchionne ve diğer Fiat Chrysler yetkilileri 6 Mayıs'ta Pacifica'nın üretildiği Ontario fabrikasına ziyaret gerçekleştirecekler.