Hayat Holding, Rusya’da yatırımlara devam edecek

Rusya’da kişisel temizlik ve ahşap üretimi alanında 700 milyon dolarlık yatırımı bulunan Hayat Holding, Rusya ile ilişkilerin normalleşme yoluna girmesi sonrası bu ülkedeki yatırımlarını büyütme kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ 

ANKARA - Rusya ile ilişkilerin normalleşmeye başlamasıyla birlikte bu ülkedeki Türk yatırımları da tekrar ayağa kalkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta Rusya’ya yaptığı günü birlik ziyarette katılan Hayat Holding İcra Kurulu Üyesi ve Ağaç Grubu Başkan Yardımcısı Onur Güven, Hayat Kimya ve Kastamonu Entegre’nin 700 milyon dolara yakın yatırımla girdiği Rusya’da büyümeye devam edeceğini söyledi.

Zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Rusya pazarına verdiği önemin seviyesini göstermek için, Hayat Kimya ve Kastamonu Entegre’nin yatırımlarına dikkat çektiğini belirten Onur Güven, “Sayın Cumhurbaşkanı ‘en iyi şirketlerimizi Rusya’ya yatırıma gönderdik’ ifadesini kullandı” diye konuştu. Toplantıda, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustem Minnihanov’un da Hayat Kimya ve Kastamonu Entegre Alabuga’daki yatırımlarından övgüyle bahsettiğine dikkat çeken Güven, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da Kastamonu Entegre Alabuga Tesisleri’nin 2.nci MDF hattının açılışına davet ettiğini bildirdi.

İlişkilerin 24 Kasım öncesine dönecek olmasının çok sevindirici olduğunu dile getiren Onur Güven, “Toplantıda alınan Ankara-Moskova Güven Hattı kararı, bu bölgede iş yapan tüm Türk yatırımcıları rahatlatan bir gelişme oldu. Hızlı tüketim ve ağaç ürünleri sektöründe 32 markamızla, 5 kıtada 100’e yakın ülkede milyonlarca eve ulaşıyoruz” dedi.

Rusya’dan Asya’ya açılacak

Kuzey, Orta Afrika ve Ortadoğu’daki bölgesel güçlerini Rusya ile Asya’ya genişleterek güçlendirmeyi hedeflediklerine değinen Güven, “Dünya çapında 14 bine yakın çalışan ile Türkiye’den doğan markalarımızı globalleştirmek için emin adımlar atmaya devam ediyoruz. Hayat Holding olarak, son 1.5 senede Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya için yaklaşık 700 milyon dolarlık yatırımla giriş yaptığımız Rusya’da büyümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük tesislerinden

Rusya’da, 200 milyon dolara yakın yatırımla gerçekleştirdikleri dev temizlik kağıdı üretim tesisini 24 ay gibi kısa bir sürede faaliyete geçirdiklerini söyleyen Güven, pazara girdikten 1.5 sene sonra Papia ve Familia markalarıyla en büyük ikinci oyuncu olduklarını anlattı. Ağaç ürünleri sektörünün lider firmalarından biri olan Kastamonu Entegre’nin ise Rusya’da 500 milyon dolara yakın yatırımla 2 MDF(ahşap levha) tesisini faaliyete geçirdiğini vurgulayan Onur Güven, “Açılışında Avrupa’nın en büyük MDF üretim tesisi ünvanını taşıyan Alabuga tesisi, 2016 Nisan’da yapılan ek yatırımla Floorpan marka laminat parke üretim kapasitesi (485 bin m3/yıl MDF kapasitesi) ile tek lokasyonda dünyanın en büyük MDF tesislerinden biri oldu” ifadelerini kullandı.