Hollywood’un şerifleri Antalya’nın silahını kullanıyor

İki yıl önce Konya Beyşehir’den Antalya OSB’ye taşınan ve yılda 40 bin silah ihraç eden Utaş ABD, Umman, Ürdün, Kanada, Kazakistan ve Tayland polisine silah satıyor. Utaş’ın silahları Hollywood filmlerinde de kullanılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Kuş uçmaz kervan geçmez bir benzin istasyonunda, tam da nefesinizi tutmuş filmi izlerken, polis arabasından iner, silahını doğrultur. İşte o Hollywood filmindeki silahın Antalya’da üretildiği hiç aklınıza gelmiş miydi... İki yaşında ABD’nin Şikago eyaletine giden ve bu ülkede eğitim alan 47 yaşındaki Abdullah Güzeldere, 10 yıl önce Türkiye’ye döndü. Çocukluğunda merak saldığı silah tutkusunu Şikogo’da ailesiyle birlikte üretime döndüren Güzeldere, Konya’nın Beyşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yivli ve yivsiz silah üretmeye başladı. Lojistik açısından avantajlı olan Antalya’yı tercih eden Abdullah Güzeldere, Beyşehir’deki fabrikasını iki yıl önce Antalya OSB’ye taşıdı.

Hem Türkiye’de hem ABD’de savunma sanayinde yivli ve yivsiz silah üreten Utaş Savunma Sanayi ve Tic. AŞ, 40 ülkeye yılda 35 ile 40 bin arasında silah ihracatı yapıyor. Silahların tasarımlarının büyük bölümünü Abdullah Güzeldere ve ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. ABD, Umman, Ürdün, Kanada, Kazakistan ve Tayland polisine silah satıyorlar. Hollywood filmlerinde onların ürettiği silahlar kullanılıyor. ABD’nin 41. Başkanı Baba Bush, Umman Sultanı ve Gürcistan Devlet Başkanlarına silah hediye eden Utaş, şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da silah hediye etmeye hazırlanıyor.

Yüzde 100 yerli malı

Silah tutkusunun onu bugünlere getirdiğini söylüyor Utaş Savunma Sanayi ve Tic. AŞ Sahibi ve Genel Müdürü Abdullah Güzeldere, “Üretimin yüzde 98’ini ihracata yolluyoruz. Ama yakında Türk polisine de silah satacağız. Bu silahlar test aşamasında. Silah üretiminde yerliliğe önem veriyoruz. Kullanılan başta çelik olmak üzere alüminyum ve polimerin yüzde 100 yerli” diyor.

UTAŞ Genel Müdürü Abdullah Güzeldere, Antalya ve Şikago’daki fabrikalarda ürettikleri silahların Hollywood tarafından çekilen aksiyon filmlerinde ve dizilerinde de kullanıldığını da söylüyor. Güzeldere, şu bilgileri veriyor: “UTS 15 tipi silahın Amerika'da yayınlanan ‘Almost Human’ dizisinde, Jurassic World filminde, Amerika ve Kanada'da gösterilen ‘Fringe’ adlı bilimkurgu dizisinde ve tüm zamanların en iyi hasılat yapan Hollywood filmlerinden birisi Fast & Furious 7 (Hızlı ve Öfkeli 7) filminde kullanıldı.”

İki silah patenti var

Akdeniz Üniversitesi ve Uluslararası Antalya Üniversitesi ile işbirliği yaparak buralardaki öğrencilerin pratik yapmalarını sağlamak için işbirliği yapacaklarını anlatıyor Abdullah Güzeldere ve şöyle devam ediyor: “Sektörümüzde en büyük sıkıntı yetişmiş eleman. Bu sıkıntıyı gidermek için tesislerimizde Ar-Ge merkezini geliştireceğiz. Üniversitedeki mühendis adayı öğrenciler hem çalışabilecek hem de staj yapabilecekler. Kendimize ait iki adet silah patentimiz var. Bu patentleri daha da artırmayı hedefl edik.”

Hızlı ve Öfkeli'nin silahları ondan

Abdullah Güzeldere, Antalya ve Şikago’da ürettikleri silahların Hollywood filmleri tarafından tercih edildiğini de söylüyor. Güzeldere, tüm zamanların en iyi hasılat yapan Hollywood filmlerinden Hızlı ve Öfk eli 7 filminde UTS 15 tipi silahlarının kullanıldığını anlatıyor.