İnci Deri ikinci 100 yılında çoklu kanalla büyüyecek

Türkiye’nin ilk 100 yıllık moda perakende markası olmayı kutlayan İnci Deri, yeni 100 yılı için hedeflerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Global bir moda markası olmayı hedefleyen İnci Deri, 100’üncü kuruluş yılını kutladığı 2017’de Turqualtiy’nin de gücünü arkasına alarak yurtdışında güçlenmeyi planlıyor. 5 yılda yurtdışında 40 mağazaya ulaşacaklarını söyleyen İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, İran’da iddialı hedefleri olduğunu, önemli bir yerel ortakla imza atma aşamasına geldiklerini açıkladı. Kızıltaş, doların özellikle kur maliyetlerini artırdığını ancak ithalat baskısını azalttığını anlatırken, yeni 100 yıl için planlarını çoklu kanal stratejisi ile kurguladıklarını ifade etti.

‘Temkinli büyüyeceğiz’

1917 yılında bir lostra salonu ile temelleri atılan İnci Deri bu yıl 100’üncü yaşını kutluyor. İnci Atölye ile mağazalarında kişiye özel butik ayakkabı üretimine başlayan şirket, 100’üncü yılında bir diğer yenilik olarak deri ceket koleksiyonu hazırladı. 2016’yı 1.8 milyon adetlik satış ve 220 milyon TL ciro ile kapatan İnci, 2017’de temkinli bir büyüme hedefliyor. Kızıltaş, “Ufak adımlarla da olsa ilerleyeceğiz, rakamları çok daha yakından izliyor, bütçemizi sürekli yeniliyoruz” dedi.

Verimlilik konuşacağız

Turquality başvurularının kısa bir süre önce onaylandığını anlatan Kızıltaş, İran ile görüşmelerin imza aşamasında olduğunu, Dubai, Fas ve Tunus için de görüşmeler yaptıklarını anlattı. Kızıltaş, “Doğu Avrupa ve Türki Cumhuriyetler de hedeflerimiz arasında” dedi.
Kurumsallaşma çalışmaları süren, cirosunun yüzde 1’ini eğitime harcayan İnci, yurtiçinde 100 mağazaya ulaşmış durumda. Bu yıl odak yeni mağaza açmakta değil, verimlilikte olacak. Kızıltaş, verimliliğin önümüzdeki dönemin en önemli konusu olacağını vurgulayarak, “Kapatmaya çalıştığımız 4-5 mağazamız var. Eskiden kara geçmeyi bekleme süreleri daha uzundu ancak artık verimlilik en önemli konu” ifadesini kullandı. İnternet satışlarında hızlı bir yükseliş olduğunu anlatan Kızıltaş, bu kanalda büyümek için de yatırım yaptıklarını anlattı. Kızıltaş, “İnternet sitemiz geçen yılı yüzde 100 büyüme ile kapattı. İnternetin cirodaki payının yüzde 2’den yüzde 5.5’e yükselmesini ve mobil aplikasyonumuzla bu kanaldan satışların ciromuza yüzde 20 etki etmesini öngörüyoruz” dedi.

AVM’lere giriş çıkışlar yüzde 30 azaldı

İnci Deri için kira-ciro oranının yüzde 13’ten yüzde 16’ya yükseldiğini anlatan Ali Murat Kızıltaş, dolardaki artışın perakendeye zam olarak bu yaz değil ama önümüzdeki kış yansıyacağını söyledi. “Yeni alışveriş merkezi yatırımları çok azaldı” diyen Kızıltaş, bu yıl AVM’lere giriş çıkışların yüzde 30 seviyesinde azaldığı bilgisini paylaştı. İthalata gelen ek vergilerle sektördeki kan kaybının durdurulduğunu belirten Kızıltaş, sektörün darboğazı olarak tanımladığı saya alanında ise vergi artışının üretimde sıkıntı yarattığını vurguladı. İnci Deri’nin tüm üretiminin yerli üreticiler tarafından yapılır hale geldiğini söyleyen Kızıltaş, sayadaki sorunun çözümü için bu alanda bir yatırım ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir