İndex, yurtdışı için düğmeye bastı

Apple’dan Samsung’a 100’ün üzerinde markanın tüketiciye ulaşmasını sağlayan İndex Grup, grup iştiraklerinden Artım AŞ ile yurtdışına açılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

2023 yılında teknoloji kulvarında Avrupa’nın ilk 5 büyük grubu içinde olmayı hedefleyen Index Grup, yurtdışına açılıyor. Oracle ile işbirliği yapan grup şirketlerinden Artım AŞ; Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan’da kamu kurumları, bankalar ve telekom şirketlerine teknolojik çözümler sunacak. Artım AŞ, ilerleyen dönemlerde özellikle cep telefonu kanalında da bu ülkelerde hizmet vermeyi planlıyor. 

Grup şirketlerinden İndeks Bilgisayar’ın Genel Müdürü Atilla Kayalıoğlu, Datagate’in Genel Müdürü Salih Baş ve Artım AŞ’nin Genel Müdürü Suat Sümer ile birlikte yeni dönemi değerlendiren Index Grup CEO’su Erol Bilecik, grup olarak yurtdışına açılım deneyimlerini Artım AŞ olarak başlattıklarını söyledi. Bilecik, Artım Bilişim’in dağıtımını üstlendiği katma değerli distribütörlükler ile bilişim teknolojileri endüstrisindeki lider firmalardan olmayı amaçladığını kaydederek, “Artım’ın Oracle ile yapmış olduğu yeni anlaşma doğrultusunda yurtdışında başta Azerbeycan olmak üzere Orta Asya bölgesindeki 7 ülkeye açılmak üzere düğmeye bastık. Bu anlamda Bakü’de ofis açmaya karar verdik” dedi. 

Öncelik Azerbeycan ve Gürcistan 

Artım AŞ Genel Müdürü Suat Sümer de, şirket olarak katma değerleri ürünlerini Orta Asya’daki kurumsal müşterilere, yetkinliği yüksek kanal iş ortakları ekosistemi ile götüreceklerini söyledi. Sümer, söz konusu 7 ülke hakkında bilgi verdi: “Bu 7 ülkenin GSMH’sı 215 milyar dolar. Yani Türkiye’nin yüzde 25’ine denk geliyor. Nüfusu ise 67 milyon kişi. Türkiye’de 6.5 milyar dolar olan IT pazarının büyüklüğü bu ülkelerin toplamında 1 milyar dolar. Bu pazarlarda ülkeleri sınıfladık. 7 ülkeye birden çıkartma yapmamaya karar verdik. Öncelikle Hazar Denizi ile Türkiye arasında kalan Azerbeycan ve Gürcistan önceliğimiz olacak. Bu nedenle yatırım kaynaklarımızı buna göre planladık. Bakü’de ofis açacağız. Henüz ismini belirlemedik.” 

Hedef kitle olarak kamu, bankalar ve telekom operatörlerini belirlediklerini dile getiren Sümer, “7 ülkede toplam operatör sayısı 21. Türkiye’de ise 3 tane bulunuyor. Bu ülkelerin toplamında 178 banka bulunuyor, Türkiye’de bu rakam 50. Mesela; 7 pazarda 5500 ATM var iken Türkiye’de 50 bin. 7 ülkede 15 milyon olan kart sayısı Türkiye’de 170 milyon. Bu üç endüstride çözümleri; kopyala ve yapıştır mantığıyla çoğaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

2015 yılı ‘Alex’ bir yıldı 

Koyu Fenerbahçe taraftarı olan Erol Bilecik, 2015 yılı performanslarını takımın efsane oyuncularından Alex de Souza’ya benzetti; “2015’te yüzde 53 büyüdük, karımız yüzde 78 arttı. Yani çok Alex bir yıl oldu” dedi. Bilecik, “2016 yılı ilk yarıda İndeks Bilgisayar’ın net satışları yüzde 16 oranında artış gösterdi. Net satışlar, 2016 yılının ilk yarısında 1 milyar 760 milyon TL’ye ulaştı. Net kârda da yüzde 19 artış kaydeden şirket, net kârını 21,4 milyon TL’ye çıkardı” diye konuştu.

İran radarımızda 

Bu 7 ülkedeki deneyimlerini başka ülkelere de taşımak istediklerini kaydeden Erol Bilecik, “İran radarımızda olan bir ülke. Bizim ürün gruplarımızın yüzde 65’i üzerinde ambargo kararı var. Ambargo kalktığında Azerbeycan bölgesinde edindiğimiz tecrübeyi oraya da taşımayı çok istiyoruz” diye konuştu.

Ortaklardan kesintisiz destek

Erol Bilecik, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yabancı ortaklarından kesintisiz destek aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Artık yeni Türkiye var. Darbeyi kabul etmeyen ve demokrasiye inanan. Darbe sonrasında ülke hızla normalleşiyor. 2017’nin ikinci yarısında çok daha başka, çok daha rahat bir Türkiye göreceğimize inanıyoruz. Yol haritamızı, yeni ürün gruplarının daha fazla öne çıkacağı varsayımı üzerine kurguluyor, bu yönde ilerlemeyi düşünüyoruz. Doğal olarak da muhtelif yeni yatırımlarımız söz konusu olacak. Özellikle yurtdışı açılımımızın ve şirket satın almalarımızın daha da artacağı bir yıl olmasını amaçlıyoruz.”

Akıllı cep telefonlarındaki artış yüzde 10

INDEX grup yöneticilerinin verdiği bilgilere göre yılın ilk yarısında dizüstü bilgisayarlarda yüzde 25, tablette yüzde 39 düşüş oldu. Akıllı cep telefonlarında ise yüzde 10 civarındaki artış devam etti. Bu yıl 12 milyon adet cep telefonunun satılması öngörülüyor. Datagate’in 1.2 milyar TL olması öngörülen cirosunda Apple’ın payı yüzde 55’i buluyor. Grubun bu yıl 4.5 milyar TL şeklinde planlanan toplam cirosunda cep telefonunun payı ise 1.7 milyar TL olacak.

3 milyar dolarlık ciro

Index Grup’un 2019 yılı sonunda net hedefi 3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan bir teknoloji olmak. Bilecik,” Bu paralelde 2023’te teknoloji kulvarında Avrupa’nın en büyük 5 teknoloji distribütöründen birisi olmayı hedefliyoruz. Bu arada Artım’ın bu büyüklükteki payının ise 500 milyon dolar olmasını planlıyoruz” diye konuştu.