İtalyan Welder’i yerlileştirdi Uzakdoğulu peşine düştü

Saat&Saat, geçen yıl satın aldığı Welder markasıyla üretici de olarak, masanın diğer tarafına geçti. Şirket, Welder’i pazarlamak için Endonezyalı büyük bir distribütörle el sıkışma üzere. Markanın Türkiye için 2017 yılına dönük pazarlama bütçesi ise 7 milyon lira.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

BASEL - İtalo Fontana’nın sahibi olduğu İtalyan saat markası Welder’i geçen yıl satın alan Saat&Saat, dünyanın en büyük saat fuarı Baselworld’de yerini aldı. Photochromic cam teknolojisi sayesinde renk değiştirmesiyle dikkat çekmeyi hedefleyen Welder, ilk distribütörlük anlaşmasını da Endonezya’nın en büyük dağıtıcılarından olan bir şirketle imzalamak üzere.

Baselworld 2017’de düzenlediği basın toplantısında Welder’in yeni yüzünü tanıtan Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, şirketin Welder’in karına ihtiyacı olmadığını kaydederek, bir Türk markasıyla tarih yazma hedefinde olduklarını vurguladı.

Tasarımı uniseks çizgiye geldi

Dijital pazarlamaya bu yıl için 7 milyon liralık bütçe ayırdıklarını açıklayan Kaya, bir satış hedefi koymak istememesine rağmen, ekibinin baskısıyla Türkiye’de 50 bin, tüm dün yada ise yılın sonunda 100 bin satış adedine ulaşmak istediklerini bildirdi. Saat&Saat mağazalarında satış rakamlarına bakıldığında Welder’in mart ayında en çok satılan saat markası olduğuna dikkat çeken Kaya, Endonezya’nın en büyük distribütörünün saatlerin satışına dair anlaşma imzalamak için hevesli olduğunu vurguladı. Bu şirketle anlaşmanın yakın olduğunu vurgulayan Kaya, ayrıca Rusya, Kıbrıs, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Ukrayna ve Slovakya’da etkin olan bir şirketin de distribütörlük almak için kendileriyle görüştüğünü dile getirdi.

Saat&Saat, Welder’i aldıktan sonra maskülen bir marka olmaktan çıkararak daha uniseks bir çizgiye getirmiş. Satın alırken yaptıkları bir anlaşma gereği Fontana, tasarımları yapmaya devam ederken, satışlar üstünden bir pay alacak. Welder’de şu an 2 farklı kreasyon yer alıyor. Welder the Bold serisinde daha büyük ve eski çizgisine yakın saatler yer alırken, Welder the Moody’de ışığın açısına göre renk değiştiren camların olduğu saat modelleri mevcut. Şirket de Moody serisiyle asıl müşteri kitlesini yakalamayı hedefliyor. Saatin yanında Welder markalı valiz ve çanta üretmek için de gerekli lisanları almak üzere olduklarını vurguladı. Markayı Y kuşağının talepleri doğrultusunda şekillendireceklerini de anlatan Kaya, gelecekte akıllı saate de geçebileceklerinin sinyalini verdi. Kaya, cazip teklifler gelmesi halinde yeni markalar almaya da sıcak baktıklarına dikkat çekti.

Ciro hedefi 350 milyon lira

Saat&Saat hakkında rakamsal veriler de paylaşan Kaya, şunları aktardı: “Geçen yıl 252 milyon lira ciro yaptık. Ciromuzu yüzde 20 artırdık. Bu yılki hedefimiz 350 milyon lira. 2016’da 8 mağaza kapatırken, 9 mağaza açtık. Welder markasıyla 3’üncü koleksiyon yolda. Welder markalı saatlerimiz 600- bin 800 lira arasında satılıyor.”

Akıllı saatler, telefonların yerini alabilir

Teknolojik gelişmeler hemen her alanda ürünleri ve iş yapış şekillerini değiştirirken saatler de bu akımla birlikte akıllanıyor. Bugün için akıllı saatlerin toplam saat pazarı içindeki payı yüzde 2’ler seviyesinde olmasına rağmen gelecek 10 yıllık süreçte akıllı telefonların bile yerini alabileceği beklentisi var. Akıllı saatlerin pazar payını artırması beklentisini Baselworld 2017 Saat ve Takı Fuarı’nda yer alan firmalar da destekler nitelikteydi. Samsung bu yıl ilk kez fuara katılırken, akıllı saatlerini ve akıllı gözlüğünü görücülerin beğenisine sundu. Daha önce Apple “Biz saatçi değiliz” diyerek fuara katılmayacağını açıklamıştı. Bu açıklamaya karşın en büyük rakibi Samsung’un fuara katılmasının ardından, gelecek yıllarda Apple’ın bu tutumunu değiştirmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir