Kastamonu Entegre globalde ilk 5’i hedefliyor

Kastamonu Entegre, 2018 yılında dünyada ilk 5’e girme hedefi doğrultusunda, başta Rusya olmak üzere yaklaşık 600 milyon $’lık yeni yatırım planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL - İSTANBUL 

Global bir Türk markası yaratmayı hedefleyen ahşap levha üreticisi Kastamonu Entegre, yurtdışı yatırımlarını hızlandırdı. 2018 yılına kadar dünyada ilk 5’e girmeyi hedefleyen şirketin CEO’su Haluk Yıldız, “Dünya’da 8’inci, Avrupa’da 4. sıraya yükseldik. 2018’de ilk 5’e girme hedefi doğrultusunda başta Rusya olmak üzere yaklaşık 600 milyon $’lık yeni yatırım öngörüyoruz” dedi. Hayat Holding şirketlerinden Kastamonu Entegre, 46 yıldır mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, yongalevha, yongalam, MDF, medelam, laminat parke, kapı paneli, parlak levha, tezgah ve bunlarla ilgili muhtelif katma değerli ürün üretiyor. Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi’nin Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Bosna Hersek’te üretim tesisleri bulunuyor. 

En büyük MDF tesisini kuracak 
Toplamda 10 farklı lokasyonda 13 ayrı üretim tesisine sahip. 2014’te yılında 440 milyon doları yurt dışında olmak üzere 1.2 milyar dolar ciro gerçekleştirdiklerini belirten Yıldız, “Orta Amerika’dan, Hindistan’a kadar 77 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 100 milyon doları aşan ihracat hacmimizlee sektörün toplam ihracatının yüzde 35’ini gerçekleştiriyoruz” dedi. 

Şirketin son üç yılda yatırımlarını Rusya’da yoğunlaştırdığını ve bu ülkede yatırıma devam edeceklerini açıklayan Yıldız, “2014 yılında Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nde, 260 milyon dolara mal olan, Avrupa’nın en büyük kapasiteli Alabuga MDF tesisini açtık. Yine aynı lokasyonda bu yıl, ikinci MDF tesisi yatırımına başladık. İlave 130 milyon dolar yatırım ve 500 bin m3/yıl MDF kapasitesi ile bu yatırım 2016 yılı başında tamamlandığında, Alabuga MDF tesisleri toplam 1.050.000 m3 MDF ve 40 milyon m2 Floorpan marka laminat parke üretim kapasitesine ulaşacak. Tek lokasyonda, dünya’nın en büyük MDF tesislerinden biri olacak Alabuga MDF tesisiyle Rusya’da yüzde 30 pazar payına ulaşacağız” diye konuştu. Geçtiğimiz mayıs ayında Rusya’da ikinci bölgede tesis kurmak için çalışmalara başlandıklarını ifade eden Yıldız, Kaluga Ludinova SEZ bölgesinde, 200 milyon dolarlık yatırımla kurulacak, dünyanın en büyük yongalevha üretim tesisinin temelinin atıldığını söyledi. Yıldız, 2019 başında faaliyete geçmesi planlanan yongalevha tesisinin Kastamonu Entegre’nin Rusya’daki üçüncü büyük yatırımı olacağını söyledi.

Sektör büyüklüğü 12 milyar dolara ulaştı
Küresel ağaç sanayi ticaretinin en önemli oyuncuları arasında yer alan Türkiye’de, 2014 yıl sonu itibarıyla sektör büyüklüğünün 12 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. 400 bin kişiye doğrudan olmak üzere toplam 1 milyon kişiye istihdam sağlayan sektör, 2014 yıl sonu itibarıyla toplam 3.2 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiriyor. Sektörün, 2023 hedefleri doğrultusunda ise 16 milyar dolar ciro, 8 milyar dolar düzeyinde ihracat, 1.5 milyon civarında istihdama ulaşması hedefleniyor.

‘Fiyatta rekabet edemiyoruz’
Levha sektörünün en önemli sorununun kaliteli, yeterli ve uygun fiyatlı odun hammaddesi temininde yaşanan sıkıntılar olduğunu dile getiren Yıldız, “Türkiye’de doğal ormanlardan temin edilen odun hammaddesi kalite ve fiyat açısından Avrupalı üreticilere göre bizler için dezavantajlı bir duruma neden oluyor, ithalatı körükleyerek yerli sanayiciyi zor durumda bırakıyor. Odun fiyatlarımız Avrupa’daki fiyatların iki misli, Rusya-Ukrayna-Amerika gibi ülkelerden 3 misli daha pahalıdı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir