Kayak merkezi Borovets'in hedefi Türk kayakseverler

Olimpik standartlarda 58 kilometreyi bulan pistleri ve 15 ayrı liftleri sayesinde kayak keyfini zirveye çıkaran Bulgaristan’ın Borovets kayak merkezinin hedefinde bu sezon da Türk kayakseverler var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VEYSEL AĞDAR

BOROVETS - Kış turizmi için Avrupa’nın en ucuz kayak merkezlerine sahip olan Bulgaristan’ın hedefinde bu sezon da Türk kayakseverler var. Bulgaristan’da uluslararası standartlarda 12 kayak merkezi bulunuyor. Ancak yabancı turistler ve Türk kayakçılar, pistleri ve uygun otel fiyatlarından dolayı Bansko, Pamporovo’yı tercih ediyor. Son dönemde ise hem kara hem de havayolu ulaşımıyla avantaj sağlayan ve otellerin yanıbaşındaki pistlerde sıra bekleme çilesinin yaşanmadığı Borovets ön plana çıkıyor. Borovets’e 2015 yılında 4 bin 400 civarında Türk turist gelmiş. 2016’da ise bu rakam hemen hemen ikiye katlanarak 7 bin 286’ya ulaşmış. Bu yılki hedefi ise yine yüzde 100 artışla 10 binin üzerine çıkarmak olan Borovets’in mavi, yeşil ve siyah özelliğinde 3 ayrı pisti var. Borovets’i 2015 yılında 170 bin kişi ziyaret etmiş. Bölgeye en çok İngilizler geliyor. Onları bölge ülkeleri olan Yunanistan, Sırbistan ve Makedonya takip ediyor.

Çar Ferdinand’’ın avlağından, kayak merkezine Başkent Sofya’ya 70 kilometre uzaklıkta Rila dağlarında bulunan Borovets’in ülkenin en eski kış tatil beldesi olduğunu kaydeden Borovets Hotelciler Birliği Başkanı Blagovestka Tomova, 1896’da Bulgar Çarı’ Ferdinand’ın av bölgesi olarak kurulan Borovest’in zamanla yumuşak iklimi sayesinde kayak potansiyelininde de keşfedildiğini ve 12 ay turizme hizmet verdiğini söyledi. İlk kayak merkezinin 1970’li yıllarda kurulduğunu belirten ve bölgede bulunan irili ufaklı 56 konaklama tesisinin toplam 8 bin 650 yatak kapasitesi olduğunu söyleyen Blagovestka Tomova, şöyle devam etti: “Olimpiyat oyunları düzenlenmek maksadıyla geliştirilen Borovets pistleri günümüzde toplam 58 kilometre uzunluğa sahip. 15 ayrı lift (1 gondol, 2 telesiyej, 12 teleski) ile sıra beklemeden kolayca ulaşabilme imkânı var. 1981 ve 1984 yılları arasında Alpler Dünya Kupası Kayak Turnuvaları’na ev sahipliği yapan Borovets, aynı zamanda dünyanın en iyi biathlon pistlerine sahip.”

Yapay karla, takviyeli kayak Borovets; Sitnyakovo, Yastrebets ve Markudjik kayak pistleriyle üçe bölünmüş durumda. Sitnyakovo kayak pisti bin 350 metre rakımdan başlayarak bin 780 metreye, Yastrebets kayak merkezi bin 340 metre rakımdan 2 bin 369 metreye ulaşıyor. Markudjik kayak pisti ise 2 bin 144 metre rakımdan başlıyor ve 2 bin 550 metreye kadar çıkıyor. Bu üç pisten ikisi yapay karla takviye ediliyor: Kayak merkezinin yüzde 17’si yeşil, yüzde 35’i kırmızı ve yüzde 17’si de siyah pisten oluşuyor.

Piste en yakını Rila Hotel Borovets

Bulgaristan’ın en uzun pistlerini barındıran Bansko ve Avrupa’nın en temiz ikinci beldesi Pamporova’ya da turlar düzenleyen Koşukavak Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Yakupoğlu, her mevsim farklı özellikleriyle öne çıkan Borovets’te en büyük ve en gözde konaklama tesisinin pistlerin hemen sonunda bulunan Rila Hotel Borovets olduğunu söyledi. Son bir yılda 45 bin Türkü Balkanlarla buluşturduklarını belirten Yakupoğlu, “Teleferiğe 200, gondola 50 metre uzaklıktaki otelde spa, Türk hamamı, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, restoran ve eğlence kulüplerinin yanı sıra dağ rehberleri ile yürüyüş turuna katılabilir dağ bisikleti, binicilik veya balık tutma gibi etkinlikler de yapabilirsiniz” dedi.

Otobüsle 7-8 saatte ulaşılıyor

“İstanbul’dan Borovets’e 7-8 saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Ancak asıl avantaj hava ulaşımında. İstanbul, Sofya arası uçakla 45 dakika sürüyor. Havaalanından çıktıktan sonra da yarım saat arayla kalkan minibüsler ya da otel transferi sayesinde bir buçuk saat içinde kayak merkezine ulaşılabiliyor.

Yatak kapasitesi 8 bin 650

56 turistik tesisin olduğu ifade edilen beldede 8 bin 650 yatak kapasitesi bulunurken, Borovets’te yarım pansiyon oda fiyatları kişi başı 30 eurodan başlıyor. Pist kullanım bedellerinin, yarım gün, tek seferlik, çocuklara ve 65 yaş üzeri şeklinde alternatif paketlerle sunulduğu merkezde, eğitmen ücretleri saatlik 12 eurodan başlıyor. Çocuklu ailelerin rahatça kayak yapabilmeleri için kreş hizmeti verilen komplekste çocuklar, Borokids adlı parkta kayak yapmanın keyfini sürüyor.