Kaybolan kitaplar yeni bir girişimin doğmasına yol açtı

Genç girişimci Mustafa Turgut, tasarladıkları kişiye özel mühürlerle kişisel kütüphanelerde yaşanan kayıpların önüne geçerken okuma alışkanlığının artırılmasında da katkı sağladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT 

BURSA - Kütüphanelerinden eksilen kitapların geri getirilmesini sağlamak için çözüm arayışına giren iki kitap kurdu, hayata geçirdikleri kişiye özel mühürle kendilerine yeni bir iş alanı açtı.

Sosyal medya ve internet sitesi üzerinden Mühürevi adı altında satışlara başlayan iki genç girişimci, okuma alışkanlığının artmasına katkı sağlarken, Türkiye'nin yanı sıra yurtdışına da ürün göndermeye başladı.

Matbaa ve davetiye sektöründe 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Mustafa Bayrakdar ve Mustafa Turgut, 2010 yılından bu yana Verida e-ticaret adı altında faaliyet gösteriyor.

2013 yılında ürün gamında mühür ve kaşeyi de ekleyen iki ortak, son dönemde ise kişiselleştirilmiş ürünlere yöneldi. Verida e-ticaret bünyesinde kurdukları Mühürevi ile ilgili bilgi veren Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Turgut, "Pek çok kitapseverin ortak sıkıntısı verilen kitapların geri alınamaması durumudur. Paylaşmak ne kadar güzel olsa da kitapseverler bilirler ki bir kütüphaneye sahip olmak özel bir durumdur. Kişinin kitaplarla arasında kurduğu bağ daha çok içsel bir süreçtir. Bu nedenle kitap kurtları okudukları kitapları paylaşmayı sevseler de kitaplarının kütüphanelerindeki yerini bir an önce bulmasını isterler. Kendi kütüphanemizde çok sık yaşadığımız bu duruma bir çözüm üretmek üzere yola çıktık ve bulduğumuz çözüm bugün bizim işimiz oldu" dedi.

Tasarladıkları kişiye özel mühürlerle kişisel kütüphanelerde yaşanan kayıpların önüne geçerken okuma alışkanlığının artırılmasında da katkı koyduklarına değinen Turgut, "Giderek dijitalleşen ve okuma oranlarının giderek azaldığı günümüzde özellikle gençlerin sipariş veriyor olması bizleri mutlu ediyor. Kendine özel mührü olduğu için büyük bir hevesle kitap okumaya ve hatta kendine bir kütüphane oluşturmaya başlayan küçük dostlarımızın oluştuğunu görmek bizleri sevindiriyor. Kişiye özel mühür talep edenlerin yüzde 60'ı kitapseverlerden oluşuyor. Kitabının kaybolmasını istemeyenler, geniş bir kütüphaneye sahip olanlar... Ayrıca doktor, hemşire, mühendis ve psikologlar gibi çeşitli meslek gruplarından da talep alıyoruz" diye konuştu.

Kişiye özel tasarım yapılıyor

Aylık ortalama 400 kişiye özel mühür yaptıklarını, firmalar içinse ayda 200 kaşe tasarladıklarını belirten Mustafa Turgut, Türkiye'nin pek çok yerinden sipariş aldıklarını, hatta Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Avusturya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Ukrayna ve Rusya'ya da mühür gönderdiklerini vurguladı. www.muhurevi.com sitesinde yer alan hazır tasarımların yanı sıra tasarım birimlerinde özel tasarımlar da yaptıklarını dile getiren Mustafa Turgut şunları söyledi:

"Burada hazırlanan farklı tasarımları kişilerin beğenilerine sunarak en doğru seçimi yapmalarına yardımcı oluyoruz. Daha çok sosyal medya aracılığıyla bize ulaşıyorlar. Kitap kulüpleri aracılığıyla kampanyalarımız ve yine kitap hediye ettiğimiz kampanya duyurularımız oluyor. Bu anlamda kitap severlerle kültürel bir portal da oluşturuyoruz."

Mühürlerin kesimini son teknoloji lazer makinelerde yapıldığını, ahşap dokusunda ise ıhlamur ağacı kullandıklarını belirten Turgut, ipek mat vernikle ağacı korurken, dokusunu orijinal tutmaya gayret ettiklerini anlattı.