Kayseri, artık marka üreten yatırımcılar için cazibe merkezi oldu

Halit ÖZKAYA - İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gerek altyapı gerekse sunulan avantajlar bakımından Kayseri'deki sanayi alanları artık 'marka üreten' yatırımcılar için de cazibe merkezi haline geldi. Bu ilgi İncesu OSB için de geçerli.Sadece yerelden değil, ulusal ve uluslararası firmalardan talepler geliyor. Kısacası büyük yatırımcıların da takibindeyiz. Bunların bazıları İSO 500 listesinde yer alan firmalar. 

Kayseri'nin ikinci OSB'si olma özelliğini taşıyan İncesu OSB, 1996 yılında kuruldu. Yapı sektöründe aldığı yatırımlarla dikkat çeken bölgemiz bu alanda üs olma potansiyeline sahip. Halen 6 milyon metrekarelik alana sahip bölgede yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. İnşaatı tamamlanıp üretime geçen 17 tesis ve halen inşaatı devam eden 17 tesisin yatırım tutarı 250 milyon lirayı buluyor. 

Bölgedeki sanayi parsellerinin durumuna baktığımızda ise 3.9 milyon metrekarelik sanayi parselinin yaklaşık yüzde 90'ı tahsis edildi. Henüz tahsis edilmemiş beş adet ve toplamda 350 bin metrekarelik parseller için de tahsis dilekçelerini aldık. Bu alanlar için talepleri değerlendiriyoruz. Kısa zamanda bunların da tahsisleri yapılacak. Genişleme alanımız için de 250 bin metrekarelik ön tahsis talebi aldık. Bunları da değerlendiriyoruz. Genişleme alanımızda sekiz adet ve her birinin alanı yaklaşık 100 bin metrekare büyüklüğünde olan parseller oluşturuyoruz ve bunları büyük ölçekli yatırımlar için ayırdık. Ucuz arsa fiyatlarıyla öne çıkan bölgemizdeki parsel tapularını da bu yıl içinde çıkaracağız ve üretime geçen firmalara tapularını vereceğiz. Mevcut alanın imar planında tadilat yapılarak, inşaat emsali 0.5'den 0.7'ye çıkarılacak. Yine genişleme alanının da imar planının hazırlanmasına başladık. 

Demiryolu avantajımız var 

Bölgemiz demiryoluna 1.2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Demiryolu avantajının birçok yerli ve yabancı firmanın bölgemize olan ilgisini artırdığını gördük. Bu avantajı bir an önce değerlendirmek için de Demiryolu İltisak Hattı'nın projelendirme çalışmalarına başladık. İltisak Hattı projesi DDY Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandı. Bu projenin yapılacağı araziyi satın almak için Milli Emlak Müdürlüğü'ne müracaat ettik. Burası için fiyat tespiti yapılıyor. Sona yaklaşıldı, arazi alındıktan sonra yapım çalışmalarına başlanacak. Halen yapımı devam eden ve kısa zaman sonra Yeşilhisar-Kayseri- Sarıoğlan arasında hizmet verecek olan demiryolu banliyö hattı ile ulaşımın daha kolay olacağını düşünüyoruz. 

Öte yandan, bu yıl içinde bölgemize 10 milyon lira tutarında yatırımlar yapacağız. Bunlardan en önemlileri kanalizasyon projesi, atık su arıtma tesisi ve yol yapımı. Bölgemizdeki mevcut tesislerin ve beş yıl içinde yapılacak tesislerin ihtiyacını dikkate alacak şekilde atık su arıtma tesisimizi projelendiriyoruz. Çevre danışmanımız, projenin fizibilitesini yapıyor. Haziran ayında ihaleyi yapmayı planlıyoruz. Yol yapımına başladık ve bu yıl içinde mevcut durumda yapılı olan 6 kilometrelik yola 3 kilometre daha ilave edeceğiz. Üretimdeki sanayicilerimizin bulunduğu işlek caddelerin yollarını öncelikli olarak yapıyoruz. Ağaçlandırma faaliyetlerimiz de devam edecek. Bu yıl dikeceklerimizle birlikte bugüne kadar bölgemize 45 bin adet fidan dikmiş olacağız. 

Meslek lisesi yapıyoruz 

Bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerimizi için nitelikli personelin öneminin de farkında olduğumuz için yakın zamanda bir meslek lisesi yapımına başlayacağız. Yaklaşık 7 milyon liraya devlet tarafından yapılacak meslek lisesi ile hem burada okuyacak öğrenciler daha kolay iş bulacak hem de sanayicilerimiz kalifiye eleman kazanacak. Bu meslek lisesinin İncesu OSB içine yapılmasıyla ilgili desteklerinden dolayı Kayseri Valisi ve aynı zamanda Müteşebbis Heyet Başkanı Orhan Düzgün'e teşekkür etmek istiyorum. Valimiz, İncesu OSB için ne talep ettiysek bizi her zaman destekledi ve desteklemeye devam ediyor. Bu destek sayesinde daha hızlı yol alabiliyoruz.