Koç Holding'den 515 milyon lira kâr

Holdingin ilk çeyrek net net kârı yüzde 12 artışla 515.2 milyon lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Koç Holding yılın ilk çeyreğinde 14.1 milyar lira konsolide ciro ve 515.2 milyon lira kâr elde etti. Holdingin kârı ilk 3 ayda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, açıklanan sonuçları değerlendirerek, “Topluluk Şirketlerimiz yılın ilk çeyreğinde gösterdikleri performans ile sektörlerinin itici gücü olmayı sürdürdüler. Gururla ifade etmek isterim ki, son dört yılda gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 26 milyar TL yatırım ile ülkemiz ekonomisinde büyümenin yapı taşlarından biri olduk" dedi.

Benzin talebinin tümünü karşıladı

Faaliyet gösterdikleri sektörlerin dinamiklerini yakından takip ettiklerine dikkat çeken Levent Çakıroğlu, rafinaj sektöründe 2016 yılının zorlu başladığını aktarırken, şöyle devam etti:

“Global ürün stoklarının artması ve ılıman kış koşullarının talebi etkilemesi ile Akdeniz piyasasında ürün-fiyat rasyoları zayıfladı. Dolayısıyla da gerek Akdeniz rafineri marjı, gerekse Tüpraş net rafineri marjı geçen yıla göre geriledi. Tüpraş’ın geçtiğimiz yıl tamamlanan Fuel-Oil Dönüşüm Projesi’nin de katkısıyla ilk üç aylık dönemde kapasite kullanım oranı planlı ve plansız bakım duruşlarına karşın yüzde 99,7 seviyesinde gerçekleşti. Tüpraş’taki yüksek üretim kapasitesi sayesinde; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artış gösteren benzin tüketiminde ülkemizin talebinin tümünü; yüzde 7,8 artış gösteren motorin talebinin ise yüzde 47’sini karşıladık.”

Arçelik'te satışlar arttı

Arçelik’in ilk çeyrekte satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 23 artırdığını belirten Çakıroğlu, bu artışta hem iç pazarın hem de ihracatın etkili olduğunu anlatarak şöyle devam etti, 

“Toplam satış gelirlerinin yaklaşık yüzde 60’ının yurtdışı gelirlerden sağlayan Arçelik inovasyon, Ar-Ge ve markalarına sürekli yatırım yapıyor. Gerek satış yaptığı coğrafyalardaki çeşitlilik, gerekse geniş ürün gamı ile başarılı büyüme stratejisini sürdürüyor.” 

"Ford Otosan ve Tofaş’ın cirosu ihracatın etkisiyle arttı"

Levent Çakıroğlu otomotiv sektöründe geçtiğimiz yılkı rekor büyümenin ardından, ilk çeyrekte iç piyasada özellikle ticari araçlarda yavaşlama gözlemlediklerini belirtti. İç piyasadaki yavaşlamaya karşın ihracatın da etkisiyle ilk çeyrekte Ford Otosan’ın cirosunu yüzde 17, Tofaş’ın cirosunu yüzde 27 artırdığını açıklayan Çakıroğlu, dayanıklı tüketimde olduğu gibi otomotiv satışlarında da toplam cironun yaklaşık yüzde 70’inin ihraç piyasalarından karşılandığını vurguladı. Çakıroğlu, “Hız kesmeden sürdürdüğümüz yatırımlarımız ve faaliyet gösterdiğimiz ihraç pazarlarımız ile ürün gamımızın çeşitliliği sürdürülebilir büyümeyi yakalamamızda önemli bir paya sahip” dedi.