Koç Holding'in net kârı 2.71 milyar lira

Türkiye'nin ihracatı ve büyümesindeki yavaşlamayla Koç Holding'in net kârı 2014'te yüzde 1.13 artışla 2.71 milyar lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İhracat ve büyümenin sınırlı kaldığı 2014 yılında otomotiv, dayanıklı tüketim, enerji gibi ekonominin lokomotifi sektörlerde faaliyet gösteren Koç Holding'in yıllık kâr artışı da yüzde 1.13 ile sınırlı kalarak 2.71 milyar lira oldu.

Koç Holding'in iştirakleri arasında Arçelik, Tofaş, Ford Otosan Tüpraş ve Yapı Kredi Bankası gibi alanının önde gelen şirketleri bulunuyor.

Cari açığı azaltmak için hükümetin yürüttüğü ekonomik plan doğrultusunda bankaların tüketicilere kullandırdığı kredilerin sınırlandırılmış ve bu durum 2014 yılında başta otomotiv, dayanıklı tüketim olmak üzere pek çok sektörde satışların yavaşlamasına neden olmuştu. Şirketler iç pazarda düşük talep nedeniyle zorlanırken, özellikle Avrupa pazarındaki dalgalanmalar da ihracat ağırlıklı çalışan şirketleri olumsuz etkiledi.

Türkiye'nin 2014 yılı ihracatı yüzde 4 artarak 157.6 milyar dolar oldu. Henüz açıklanmayan büyümenin ise geçen yıl için yüzde 3.3 olduğu tahmin ediliyor.

Koç Holding'in KAP'a açıkladığı gelir tablosuna göre, konsolide olarak şirketin 2014 toplam hasılatı yüzde 3.7 artışla 68.62 milyar TL oldu.

Şirketin internet sitesinde yer alan analist sunumunda ise Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak şu noktalara dikkat çekildi:

"Petrol fiyatlarındaki düşüş 2014'ün sonlarında Türkiye'de finansal piyasaları önemli ölçüde destekledi. Son çeyrekte iç talepte gözlenen sınırlı büyüme ve ihracatta zayıflık, ekonomiye
duyulan güveni ve ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi. 2014'ün son çeyreğinde dış ticaret açığında kaydedilen daralma, cari işlemler açığının da gerilemesine neden oldu. TL'deki değer
kaybı, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerindeki olumlu etkisini sınırlıyor."  

2014 yatırım dönemi oldu

Koç Holding'ten yapılan basın açıklamasında, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik ve siyasi dalgalanmalara sahne olan 2014 yılını Koç Topluluğu olarak başarılı sonuçlarla kapattık. Topluluğumuz açısından 2014 yılının önemi, tarihimizin en büyük yatırım dönemi olmasıydı" dedi.

Durak, "2014'te toplam kombine 7.6 milyar TL tutarında rekor bir yatırıma imza attık. Son 3 yılda gerçekleştirdiğimiz toplam yatırım rakamı ise 19 milyar TL'ye ulaştı" diye konuştu.

Bu yıl yeni yatırımların dönüşlerini almaya başlayacaklarını söyleyen Durak, "Yeni yatırım projeleri geliştirmekten de geri durmayacağız. Özellikle yurt dışında büyüme hedefine yönelik
çalışmalara, yeni ürün, marka, Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına topyekun devam edeceğiz" dedi.

Koç Holding hisseleri ilk seansı yüzde 0.43 düşüşle 11.70 liradan tamamladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir