Lila Kağıt, fonlarla ortak olup halka açılacak

Marmara Şirketler Grubu Genel Müdürü Alp Öğücü, Marmara Şirketler Grubu altında holdingleşeceklerini ve grubun lokomotif şirketi Lila Kağıt’ta fonlarla ortak olup halka açacaklarını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

BORSA-FİNANS SERVİSİ - Gaziantepli Öğücü ailesi tarafından 1984 yılında kurulan ve yaklaşık 25 yıl boyunca tekstil alanında faaliyet gösteren Marmara Şirketler Grubu’nun lokomotif şirketi Lila Kağıt halka arz için düğmeye bastı. Bu yıl 30. yılını kutlayan Şirketler Grubu, yurtdışında üretim yapmak ve bölgesel bir güç olmak için öncelikle Türk veya yabancı fonlarla ortak olmayı ve daha sonra şirket hisselerini Borsa İstanbul’da satmayı planlıyor. Marmara Şirketler Grubu Genel Müdürü Alp Öğücü, 2017 yılına kadar uluslararası bir şirket olma planı çerçevesinde halka açılmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu yıl sonunda hazırlıklara başlayacağız. Ayrıca bugüne kadar bizimle temasa geçen Türk, Avrupalı veya ABD’li fonlara da küçük hisse satışı yapıp ortaklık kurmak istiyoruz. Halka arzı gerçekleştirdiğimizde de sadece dönemsel yatırımcılarla değil; kalıcı küçük yatırımcılarında pay almasını istiyoruz. Sektöre giriş yapmadan önce kararlaştırdığımız ve inandığımız vizyonlarımız var; kağıt alanında bölgesel lider olmayı, hızlı tüketim sektöründe de yurtiçi dağıtımda ilk 10 şirket arasında yar almayı hedefl iyoruz” diye konuştu. 

Şirketleri bir çatı altında toplayarak holdingleşecek 

Marmara Şirketler Grubu’nun öncelikli iş alanları arasında, tekstil, enerji, kağıt bobin ve hızlı tüketim sektörleri yer alıyor. Şirket, bu firmalarını Marmara Pamuklu ve Lila Kağıt bünyesinde topladı. Marmara Pamuklu üretim, Lila Kağıt ise grubun satış pazarlama ve dağıtım şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirket önümüzdeki günlerde Marmara Şirketler Grubu olarak tüm şirketlerini bir çatı alında toplayarak holdingleşmeye hazırlanıyor. 1984 yılından itibaren iplik üretimi, boyama, örme ve dokuma sektöründe faaliyet gösteren şirket, tekstil sektörününün gidişatındaki öngörüleri ile tekstile yatırımı kesti. Öğücü ailesi, kendisine yeni bir amiral gemi yaratmak ve bölgesel çapta bir iş yapabilmek adına; katma değeri yüksek olan sektöre yatırım yapma kararı kapsamında 2005 yılında enerji, 2007 yılında da kağıt işine girdi. Grubun tekstil faaliyetleri 2010 yılına kadar sürdü ve bu tarihte iplik tesisleri lağvedildi, iplik boyama tesisi ise faaliyetlerine halen devam ediyor. O tarihte cesaret verici bir adım olarak karşılanan bu dönüşümün maliyeti ise 250 milyon dolar oldu. Toplamda 2005-2015 tarihleri arasında şirket tekstilden enerji ve kağıt sektörüne geçiş yapmak için bu rakamı harcadı. Şirketin bugün 150 bin tonluk kapasitesi ve kağıt sektöründe yüzde 12 Pazar payı bulunuyor. 100 milyon doların üzerinde de ihracat gerçekleştiriyor. İhracatta tüm ağaç ve orman mamulleri kategorisinde 7’nci sıraya yükselen şirket, 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. 

lilakagit_fabrikagorsel.jpg

Fonlarla ortaklık için görüşmelerimiz devam ediyor 

Grup şirketlerinden Lila Kağıt’ın 2006 yılında Çorlu’da kurulduğunu, 150 bin ton kapasiteyle Türkiye’nin değil, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Kafk aslar ve Afrika bölgelerindeki tek kampüs içindeki en büyük kağıt üretim tesisi konumunda olduğun söyleyen Öğücü, “Lila Kağıt’ın hizmet sektöründe faaliyet gösterdiği dört ayrı markası bulunuyor. Sofia, Maylo, Berrak ve ev dışı kullanım pazarında ise Nua Professional markaları ile tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt peçete ve kağıt mendil çeşitleriyle pazarda yer alıyor. 2017 yılına kadar Lila Kağıt’ı halka açmak istiyoruz. Halka arz öncesinde de fonlarla bir ortaklık gündeme gelebilir. Bu anlamda görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu. 2014 yılında yüzde 35 büyüme sağlayan Lila Kağıt, bu yıl ihracatta yüzde 30 büyüme hedefliyor. 

Öte yandan, grubun üretimini yapmadığı ürünlerin satışını yapmak için de pazarda yüzde 10 ve üzerini hedefl eyen tüm firmalarla görüşmeler yaptığını belirterek, “Sapro Temizlik şirketinin markası olan Hops ıslak mendilin dağıtım haklarını biz aldık. Bu ürünü biz dağıtıyoruz. Lila Kağıt şirketimizi satış pazarlama ve dağıtım olarak konumlanıyoruz. Türkiye genelinde yaygın dağıtım ağımızı gıda dışı alanlarda üretim yapan firmalar ile yapacağımız işbirlikleri ile değerlendirmek istiyoruz. Bu anlamda da görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu. Sektör hakkında da bilgi veren Öğücü, ABD’de temizlik kağıdı tüketim miktarının 20 kilo, Avrupa’da ise 14-15 kilo, Türkiye’de ise 5 kilo olduğunu söyledi. Öğücü, şunları söyledi: “Pazarın büyümesi için tüm oyunculara düşen görevin, ürün çeşitliliğini artırarak, tüketiciye yeni özellik ve farklılıklar sunarak, katma değerli büyümeyi sağlamak. Bu doğrultuda, tüketicilerimize daha pratik, ekonomik veya yeni özellikler sunan ürünler kullanabilmeleri yönünde çalışıyoruz, 2015’te bunları da raflarda görebileceksiniz. ”

Avrupa ve Ortadoğu’da üretim yapacak 

Önümüzdeki günlerde tüm şirketleri Marmara Şirketler Grubu bünyesinde toplayarak holdingleşmeyi hedefl ediklerini kaydeden Alp Öğücü, son 10 yılda tekstil faaliyetlerini azaltıp kağıt ve enerji sektöründe yer almak için 250 milyon doları aşan bir yatırım yaptıklarını ifade etti. Öğücü, “2014 yılında grup olarak konsolide 450 milyon liralık ciro yaptık. Bu yıl ise 550 milyon lirayı geçmeyi hedefliyoruz. 2016-2017- 2018 yıllarına yönelik agresif büyüme hedefimiz bulunuyor. Bu hem başka kategorideki ürünleri dağıtmak hem üretici olmak hem de yeni yatırımlardan geçiyor. Bu doğrultu da 2023 yılında Türkiye’nin 100 sanayi şirketinden birisi olmayı istiyoruz. Ayrıca Avrupa ve Ortadoğu’da üretim yapmak için 2 senedir araştırmalar yapıyoruz. Bu bölgelerde satın alma veya sıfırdan yatırım yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.