Mahalle esnafını sadakat programıyla 'Tanı'ştırdı

Koç'un teknoloji şirketlerinden Tanı, mahalle esnaflarının da üye iş yeri olabildiği yeni sadakat programı Chippin'i geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Koç şirketlerinden Tanı tarafından geliştirilen yeni sadakat programı Chippin, mahalle esnaflarını mobil ödeme ve sadakat programıyla tanıştırdı. Önce Tanı'nın Ümraniye'deki kampüsünde denenen ardından pilot bölge seçilen Kadıköy'de yaygınlaştırılan Chippin 1.5 ay gibi kısa sürede yaklaşık 32 bin kullanıcıya ulaştı. Chippin'in tanıtım toplantısında konuşan Tanı Genel Müdürü Engin Oytaç, Chippin'i geliştirirken merkeze müşteriyi aldıklarını ve direktif veren değil, kuralları müşterinin belirlediği bir sadakat programı geliştirme düşüncesiyle yola çıktıklarını kaydetti. Silikon Vadisi'ndeki startup felsefesiyle Chippin'i geliştirdiklerini belirten Oytaç, Harward'dan öğrencilerin proje için İstanbul'a gelip, Taksim, Kadıköy gibi semtlerde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Chippin transferi yapılabiliyor

Büyük tanıtım kampanyalarıyla ortaya çıkmaktansa müşteriye sahip çıkarak uygulamayı büyütmek istediklerini kaydeden Oytaç, programı nasıl geliştirdiklerini şöyle anlattı:

"Mobil uygulamayı geliştirdik. Uygulamada müşteriler belirledikleri hedeflerle ilgili tercih yapıp, ardından yaptıkları alışverişlerde biriken Chippin'leriyle o hedef için para biriktirmeye başlıyorlar. Bu hedef bir kolye, bir cep telefonu, bir uçak bileti, yani müşteri ne isterse o olabilir. Bize hangi hedefleri istediklerini söylüyorlar, biz de o hedefi sisteme dahil ediyoruz. Bu sadakat programına getirdiğimiz ilk yenilik. Diğeri ise üye işyerlerinin belirleme noktasında getirdiğimiz yöntem oldu. Kullanıcılara dedik ki, alışveriş yaptığınız noktaların fişlerin fotoğrafını bize gönderin. Fişleri inceleyip kullanılan işletmeye gittik ve onlara müşterilerin yaptıkları alışveriş karşılığı belli oranda Chippin biriktirmek istediklerini, bunun müşteri devamlılığı ve ciro artışı yaratacağını söyledik. Bunun için müşteri de üye işyeri de sadece Chippin uygulamasını akıllı telefonuna indirmesi yeterli. Ardından ödemesini mobil olarak gerçekleştirecek. Biriken Chippin'leriyle de istediği hedef için para biriktirmiş olacak."

Oytaç'ın verdiği bilgiye göre, kişi hesabında biriken Chippin'leri dilerse bir başka kullanıcıya transfer edebilecek.

300 bin dolarlık yatırım

Uygulamayı önce Ümraniye'deki kampüslerinde denediklerini ve çalışanların geri dönüşlerinden sonra pilot olarak Kadıköy bölgesinde hayata geçirdiklerini söyleyen Oytaç, 1.5 ay gibi kısa sürede 32 bin kullanıcıya yaklaştıklarını, bu rakamların müşterinin uygulamaya sahip çıktığının bir işareti olduğuna dikkat çekti. Kullanıcıların bu süreç zarfında tam 320 bin adet fiş gönderdiğini belirten Oytaç, fiş ortalamasının 80 TL olduğunu ve işletmelerinin yüzde 70'inin ulusal markalardan ziyade yerel esnaf olduğuna işaret etti.

"Yola çıkarken sistemde bu kadar mahalle esnafının olmasını beklemiyorduk" diyen Oytaç, buna karşın çok olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi. Şu ana kadar 240 işyerine gittiklerini ve 84'ünün hemen sistemi aldığını belirten Oytaç, "Yüzde 35 satış oranı sektörde daha önce görülmemiş bir rakam, önemli başarı. Chippin ile hem küçük esnafı hem de büyük markalar bir arada olacak" dedi. Şu ana kadar Chippin ilk iki fazda 300 bin dolar yatırım aldı, hedef üçüncü fazda yatırım miktarını 500 bin dolara çıkarmak.

Chippin'i ABD'ye taşıyacak

Chippin'in hedeflerinden bahseden Tanı Genel Müdürü Engin Oytaç, önceliklerinin mevcut 32 bin üye için fayda yaratmak olduğunu kaydetti. Yıl sonu kullanıcı hedeflerinin ise 80 bin olduğunun altını çizen Oytaç, bir yandan da üye işyerlerinin cirolarına olumlu katkı yapmayı amaçladıklarını ifade etti. Uygulamanın Amerikalı bir yatırım şirketinin de ilgisini çektiğini ifade eden Oytaç, ABD'de de pilot uygulama başlatacaklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir