Mercedes, 12 yıl sonra BMW'yi solladı

Mercedes, lüks araç satışlarında BMW'yi tahtından etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman otomotiv devi Mercedes-Benz, 12 sene sonra BMW'yi de ilk kez geçerek lüks araç satışlarında dünyada birinci sıraya yerleşti. 

2004 yılında dünyanın 'en çok lüks araç satan' unvanını BMW'ye kaptıran Mercedes'in dünyanın en büyük araba pazarı Çin'de satışlarının yüzde 36,4'e fırlaması, şirketin eski günlerine tekrar dönmesi için bir umut oldu. Yüz yıllık tarihinde en iyi çeyrek satışını kaydeden BMW, aralık ile mart ayları arasında satışlarını bir önceki seneye kıyasla yüzde 6 oranında artırmasına rağmen Mercedes'i geçemedi. Mercedes'in satışları ise yüzde 12'yi buldu. 

Uzmanlar, Mercedes'in dünya çapındaki lüks araç satışlarında bu sene BMW'yi geçeceğini tahmin ediyorlar. İlk çeyrekte Mercedes, toplam 483 bin 487 lüks araç satarken, BMW'de bu rakam 478 bin 743'e ulaştı. 

Ingolstadt merkezli Audi ise yılın ilk üç ayında 455 bin 750 araç satarak lüks araç kategorisinde üçüncü sıraya yerleşti. Limuzinin dışında daha kompakt araçlara yönelmesi, Audi, BMW ve Mercedes'in satışlarına olumlu yansıdı. Ancak Mercedes, Çin'deki faaliyetlerini genişleterek daha fazla avantaj sağladı. Geçen sene 373 bin 459 araç sattığı Çin, Mercedes'in en büyük pazarı haline geldi. 

Uzmanlar, Mercedes'in lüks araç satışlarının bu sene 2 milyon sınırını geçeceğini tahmin ederken, BMW'nin 1 milyon 940 bin ve Audi'nin de 1 milyon 825 bini bulacağı öngörüyor. Geçen sene Mercedes'in satışları yüzde 13,4 oranında artarak 1,87 milyon araca ulaşmıştı. BMW'nin satışları yüzde 5,2 artarak 1,91 milyonu bulurken, Audi'nin de satışları yüzde 3,6 artarak 1,8 milyon otomobile çıkmıştı. 

2020 yılına kadar lüks araç satışlarında BMW'yi geride bırakmayı hedefleyen Mercedes, Çin pazarına rakiplerine göre geç girmesine rağmen daha hızlı artış yakaladı. Çin'deki satışların yavaşlayacağı beklenmesine rağmen, pazarın yüzde 6 civarında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Cihan