Metro'dan atıklar için önlem

Metro Market, gıda kayıp ve atıkları önlemek için gıda hareketini başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Metro Toptancı Market, gıda kayıp ve atıklarının önlenmesi ve milli kaynak israfının son bulması için, restoran ve şeflerinin katılımıyla 'Metro Gıda Hareketi'ni başlattı. Metro Gıda Hareketi kapsamında, etkinlikler, videolar ve tadımlar ile şeflerin ve işletmelerin gıdanın israf olmaması için verdikleri tavsiyeler farklı kanallardan on binlerce tüketiciyle paylaşılacak.

Bu yıl sekizinci kez düzenlenen Restoran Haftası’nda gıda hareketi başlatan Metro, restoran temsilcileri ve şeflerin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Meyve ve sebzede yaşanan ağır kayıpları önlemek için TÜBİTAK ile birlikte fire nedenlerinin araştırmasının sonuçlarını paylaşan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, yaptıkları araştırma sonucunda, kötü koşullarda tedarik edilen ürünün iyi koşulda tedarik edilene oranla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü söyledi.

Her yıl 11.6 milyon ton ürün kayba uğruyor

Yaşanan kayıpların en çok olduğu aşamaların paketleme ve nakliye olduğunu belirten Özerkan, şöyle devam etti: "Bu araştırma bize gıda kayıp ve atıklarında da sürece bütünleşik bakmanın çok önemli olduğunu gösterdi. Zincirin tek bir halkası eksik kalırsa bu halkanın tüm zincire olan etkisi çok daha büyük oluyor. Türkiye’de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ı arasında değişen miktarı ya üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğruyor ya da satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüşüyor. TÜBİTAK araştırma verilerine göre; en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı, 11.6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Türkiye’de sebze-meyve ticareti 100 milyar TL civarında bulunuyor, bu miktarın en az 25 milyarlık bölümünün atık ve kayıp olduğu hesaplanıyor.”

'Doğrudan üreticinin kazanmasını sağlıyoruz'

Üretimden tarlaya olan süreçte milli kaynakların israf olmaması için, atık ve kayıpların en aza indirilmesi amacıyla tedarik zinciri ve satış koşullarının geliştirilmesi için projeler yürüttüklerini belirten Özerkan, doğrudan üretici ve üretici örgütleri ile çalışarak üreticileri eğittiklerini, kalite ve miktar açısından doğru ürünlerin üretilmesini, doğrudan üreticinin kazanmasını sağladıklarını belirtti. Üreticilere doğru hasat, taşıma, depolama, ilaçlama konularında da eğitimler vermeyi planladıklarını aktaran Özerkan, "Giderek artan sayıda ürünü doğrudan üretici birliklerinden tedarik ederek mağazalarımızda satışa sunuyoruz. Bu ürünler üretici birliğinin logosuyla tüketiciye sunuluyor. Reyonda bu ürünlerin diğer ürünlerden ayrışmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.