Mim Mühendislik’ten yüzde 100 yerli izolatör sistemi

Depremde binaların yıkılmasını önleyen izolatör sistemini üreten Mim Mühendislik, Avrupa’ya ihracat hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA- Mim Mühendislik İnşaat Çelik Endüstri Sanayi ve Tic. A. Ş, yurtdışında birçok ülkede kullanılan ve olası bir deprem anında ve sonrasında binanın yıkılmasını engelleyen ve alacağı zararı minimum seviyeye indiren izolatör sisteminin, Türkiye’de yüzde yüz yerli olarak üretimine başladı. 

Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun, sistemin deprem ülkesi Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğini ve öncelikli olarak hastanelerin, öğrenci yurtlarının ve okulların bu şekilde korunması gerektiğini vurguladı. Şuyun, sistemin Türkiye’de kullanılabileceğine yönelik TSE’den ‘G Belgesi’ni aldıklarını, CE belgesini almak için ise kalan son birkaç testi yaptırdıklarını aktararak, “CE Belgesini aldıktan sonra bunu da Avrupa’ya satacağız. Bu sistem, Avrupa’da çok yaygın kullanılan, hatta Avrupa’nın mecbur tuttuğu bir sistemdir” dedi. 

Kendisi makine mühendisi olan Ahmet Şuyun, Mim Mühendislik firmasının 2000 yılında İstanbul’da kurulduğunu ve bir sene sonra bugünkü ortaklık yapısına kavuştuğunu belirtti. Şuyun, “Firmamız yıllık 2 milyon lira ciro yaparken şu anda 100 milyon liraya ulaştık. Daha önce ayda 500 ton çelik konstrüksiyon üretimi yaparken Mart ayında, 3 bin 650 ton üretim yaptık. Bu bizim için rekordu. Nisan ayında da 3 bin 300 civarlarında olacak. Yıllık ortalamalarımız 25 bin civarında. Aylık 2 bin tonun üzerinde” dedi. 

Proje bazlı çalıştıklarını kaydeden Şuyun, şirketin faaliyet alanı hakkında bilgi verdi. Şuyun, çeşitli binaların yanı sıra, barajlarda, hidrolik santrallerde, kara ve demir yolların tünellerinde kullanılan hidrolik tahrikli kemer kalıpları yaptıklarını söyledi. Şuyun, “Türkiye’de kullanılanın yaklaşık yüzde 75’i bizden çıkıyor. Yurt dışı faaliyetleri de var tabii ki” dedi. 

30 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, 170 bin metrekarelik alanda üretim gerçekleştirdiklerini aktaran Şuyun, yaptıkları yeni yatırımlara ilişkin şunları söyledi; “Fabrikada yeni bir yatırımımız var. TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri adında bir firmamız var. Türkiye için bir yenilik aslında. Biraz daha dikkat çekmek gerekiyor. Teknolojik izolatör sistemi, deprem izolatörü; sismik izalosyon diye de geçiyor. Yapılacak binaların temelinin altına konan depremin binaya zarar vermesini engelleyen bir alet. Danışmanlarımızla birlikte dizaynını kendimiz yaptık. Prototiplerimizi ürettik ve testlerden geçirdik. Ulusal teknik onayımızı aldık. TSE’den ‘G belgemizi’ aldık. Türkiye’de kullanılabilir anlamında. Şimdi CE belgesi almak için son bir testlerimiz kaldı, bunları da yaptırtıyoruz. CE Belgesini aldıktan sonra bunu da Avrupa’ya satacağız. Bu, aslında Avrupa’da çok yaygın kullanılan, hatta Avrupa’nın mecbur tuttuğu bir sistemdir” diye konuştu. 
 

“Sistemi Türkiye de üreterek ithalatını azaltmaya çalışıyoruz”

Bu sistemin Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğinin altını çizen Şuyun, izolatörlerin dünyanın her yerinde üretildiğini, ancak yakın döneme kadar Türkiye’de üretilmediğini belirterek, “Amerika’dan, Fransa’dan, Almanya’dan Endonezya’dan, Japonya’dan, Finlandiya’dan ithal edilerek kullanılıyordu. Biz bu sistemi şimdi Türkiye de üreterek ithalatını azaltmaya çalışıyoruz. Yüzde 100 yerli üretim yapıyoruz” diyerek, önümüzdeki süreçte sistemin ihracatına başlamayı hedeflediklerini aktardı. Şuyun, sistemin yurtdışından ithalinde, maliyetin yüzde 50’den daha fazla olduğunu kaydetti. 

“Hastaneler, okullar, yurtlar bu sistemle korunmalı”

Hastanelerin dışında öğrenci yurtlarının, okulların bu şekilde korunması gerektiğinin altını çizen Şuyun, “Bunlar da zaman içinde olacak diye düşünüyorum. Özel sektör kullanmaya başladı. Kullanıldığı zaman binanın diğer maliyetlerini de azaltacağını düşünüyorum” dedi. Depremin vereceği yükü azaltmak için bazı esneklikler var. 

Ar-Ge yatırımımız 5 milyon TL’ye ulaşır

Sistemi geliştirme aşamasında çeşitli danışmanlardan destek aldıklarını aktaran Şuyun, yaklaşık 1,5 yıl önce başladıkları projenin Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Sadece bu iş için Ar-Ge yatırımımızın 5 milyon TL civarında tutacağını düşünüyorum” dedi. Şuyun, bu üretime yönelik fabrikaya yeni bir tesis kurduklarını aktardı. 

Teknolojik İzolatör Sistemleri A.Ş.’nin (TİS) teknik danışmanlığını yapmakta olan İtalyan Profesör Michele Calvi ise, bu sistemin, milattan önce 600 yılında bir Yunan tapınağında kullanılmış olduğunu, günümüzde ise modern halinin kullanıldığını aktardı. Bu sistemi kullanmanın ana amacının sadece binaların çökmesinin engellenmesi olmadığını dile getiren Calvi, aynı zamanda inşaat sırasında düşük kaliteli malzemelerin kullanılmasının da önüne geçilmesi olduğunu kaydetti.