Modelpan, görücüye çıktı

Yıldız Holding çatısı altında faaliyet gösteren Ak Alev Manyezit Levha Üretim’in yeni nesil levhası Modelpan görücüye çıktı. Genel Müdür Hızlan, tüm inovatif özellikleri tek bir panelde bir araya getirdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Modelpan tarafından düzenlenen “Mimari Tasarımda Malzemenin Rolü” konulu konferans Yapı Endüstri Merkezi’nde (YEM) yapıldı. Konferansta aynı zamanda Yıldız Holding çatısı altında faaliyet gösteren Ak Alev Manyezit Levha Üretim’in yeni nesil levhası Modelpan’ın Lansman’ı da gerçekleştirildi.

Lansmanda konuşan Modelpan Genel Müdürü Sibel Hızlan, uzun süren Ae-Ge çalışmalarının ardından Türkiye’de ilk defa kendi know how’ını geliştirerek yüzde 100 doğal hammadde ve yerli sermaye ile yeni nesil bir ekolojik yapı paneli geliştirdiklerini belirtti.

Ak Alev ve Kümaş’ın çalışanlarının oluşturduğu Ar-Ge ekibi tarafından Türkiye’nin bu alanda önde gelen akademisyenlerinin de destek verdiği örnek bir inovasyon projesine imza atıldığını vurgulayan Hızlan, Modelpan ile yapı malzemeleri ve inşaat sektörü profesyonellerinin yapı panellerinde aradığı tüm inovatif özellikleri tek bir panelde bir araya getirdiklerini kaydetti.

944 milyon dolarlık pazar

Ana hammaddesi magnezyum oksit olan ve çeşitli bileşenler ile karıştırılarak elde edilen yeni nesil yapı levhası Modelpan’ın, yalıtım özellikli, iç mekan ve dış mekanlar için bir cephe kaplama, giydirme malzemesi olduğunun altını çizen Sibel Hızlan, manyezit yapı paneli pazarı hakkında da bilgi verdi. Global pazar değerini 944 milyon dolar olarak ifade eden Hızlan, pazarın 2021 yılında 987 milyon dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.


“Akıllı yapı sadece teknolojik yapı değil”

Akıllı yapının sadece teknolojik yapı olmadığını söyleyen Sibel Hızlan, akıllı yapının doğru malzeme ile fonksiyon kazandırılmış ve birçok fonksiyonu gerçekleştirebilen yapı olduğunu belirtti. Hızlan, yeni nesil yapı levhası Modelpan’ın özellikleriyle ilgili ise şunları söyledi:
“Modelpan Manyezit Yapı Levhası A1 sınıfı yanmazlık, su ve neme dayanıklılık, ekolojiklik, yüksek ısı ve ses yalıtımı, darbelere karşı dayanıklılık gibi pek çok özelliği aynı panelde buluşturan inovatif bir yapı panelidir. Ayrıca çevre dostu malzeme içeriği sayesinde zararlı gaz salınımı yapmaması hayati bir fayda sağlıyor. Asbest, silis, organik çözücüler, yağ, toksik madde, ağır metal gibi çevreye ve insan sağlığına zararlı hiçbir madde içermiyor. Tüm bu fark yaratan teknik özelliklerinin yanı sıra çarpıcı esneklik, hafiflik, kolay kesim ve farklı şekillerde ebatlandırılabilme avantajıyla benzersiz uygulama kolaylığı, boyaya hazır yüzeyi sayesinde malzeme ve işçilik maliyetini azaltma olanağı sayesinde ekonomiklik gibi fayda ve avantajlarıyla yapı sektöründe fark yaratan inovatif bir ürün olma özelliği taşıyor."

Hafif malzeme yapısı sayesinde özellikle dış cephe kaplamasında kullanılan benzer ürünlerle kıyaslandığında binanın taşıyıcı yüküne yüzde 35 daha az yük bindirdiğini kaydeden Hızlan, “Bu avantaj, deprem ülkesi olan ülkemizdeki tüm yapılar için büyük önem taşıyor” dedi.

Mimari tasarımda malzemenin rolü mercek altına alındı

“Mimari Tasarımda Malzemenin Rolü” konferansında da tasarım sürecinde malzemeyi odak noktasına alarak akılcı bina yaratma kavramının mimari alanda çığır açma ihtimali tartışılarak, yapıların teknolojik destek dışında, malzemelerle de akıllı yapı haline gelebileceği konusu akademisyen ve alanında uzman mimarlar tarafından ele alındı.

Konferansta, Studio Molini Direktörü İtalyan mimar Maurizio Molini, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Mimarlar ve Han Tümertekin Kurucusu Han Tümertekin, TUŞPA NK Mimarlık ve Urban Atölye Kurucusu Nilüfer Kozikoğlu ve Hatırlı Mimarlık Kurucu Ortağı Yeşim Balcıoğlu Hatırlı konuşmacı olarak yer aldı.