Netaş kârlılığı %5'e çıkardı '4G'de ihracatçı olalım' dedi

Bölge ülkelere 2014'te teknoloji ihracatını 171 milyon TL'ye çıkaran Netaş, 2015'te kârlılığı 1 puan artırıp yüzde 6'ya getirmeyi hedefliyor. Müjdat Altay 4G ile ilgili, "Türkiye pazar değil ihra

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Yurtdışı siparişlerini yüzde 9'dan yüzde 30'a çıkaran Netaş, yerli 4G'yi geliştirdi. Netaş CEO'su Müjdat Altay "Yerli 4G şu an çalışıyor. Operatörlerle görüşmelerimiz sürüyor" derken iki cep telefonu arasında güvenli konuşmayı sağlayan bir uygulama geliştirdiklerini de açıkladı. Netaş; bölgesel bir şirket olma yolunda yurtdışından gelen siparişlerin payını 2014'te yüzde 9'dan yüzde 30'a çıkardı. Bölge ülkelere geçtiğimiz yıl 171 milyon TL'lik teknoloji ihraç eden şirket, şimdilerde 4G sürecini yakından takip ediyor. Dün düzenlenen basın toplantısında Netaş CEO'su Müjdat Altay sürece ilişkin sorumuza, "Türkiye'de geliştirilen ürünlerin daha fazla kullanılmasını isteriz. Biz yerli 4G'yi geliştirdik, şu an çalışıyor. Operatörlerle görüşmelerimiz olumlu gidiyor. Bu uzun bir süreç" yanıtı verdi. Bilindiği gibi Netaş 11. sürüm 4G'yi 700 kişilik Ar-Ge ekibiyle geliştirmiş durumda. İhale öncesi bu alana yabancı şirketlerin ilgisi de yoğun. Son olarak önceki gün Samsung 4G üzerinde çalışacak bir Ar-Ge merkezini Teknokent İstanbul'da açtı. Altay'a bu gelişmeye nasıl baktığını sorduk, yorumu, "Bizden 6 yıl sonra olsa da bu alanda Türkiye'de birşeyler yapmaları güzel. Türkiye sadece pazar olarak görülmeli, bu ülke teknoloji ihraç ediyor. Biz alalım da üretelim de satalım da" oldu. Peki Netaş 4G'yi Türkiye'den önce ihraç edebilir mi? Netaş CEO'su, "Bu Türkiye'de sistem kullanılmadan mümkün değil, siz yemediğiniz bir yemeği komşunuza yedirebilir misiniz?" yanıtı verdi. 4G sürecinde 100 binlerce baz istasyonunun üretilmesi gerekeceğini vugulayan Altay, bu istasyonların Türkiye'de üretilmesinin öneminin altını çizdi. 

Yurtdışı sipraişlerde yüzde 260 artış

Netaş önümüzdeki yıl için planlarını bölgesel bir sistem entegratörü olma konumunu sağlamlaştırmak üzerine yapıyor. Dün verilen bilgilere göre Netaş'ın net kârı geçen yıl, bir önceki yıla kıyasla yüzde 439 artışla 11.8 milyon liraya yükselirken, şirketin satışları yüzde 17.3 artışla 741 milyon lira oldu. Bunda ihracatın payı büyük. Müjdat Altay, "2014 yılı Netaş açısından oldukça verimli geçti. Geleceğimizi garanti altına alacak projeler gerçekleştirmeye ve bölgesel sistem entegratörü olma yolundaki çalışmalarımıza başarıyla devam ediyoruz. Bunun en büyük kanıtlarından biri, 2014 yılında alınan siparişlerin yüzde 30'unun yurtdışından gelmesi oldu. Aynı zamanda dikey derinleşmemizi yurtdışına taşıyarak uluslararası pazarlarda büyüme sağladık. Özellikle Bangladeş, Kazakistan ve Cezayir'de daha da derinleştik. Yurtdışı satışlarda yüzde 110, siparişlerde yüzde 260 artış sağladık" dedi.

Finansal sonuçlarla ilgili bilgi veren Netaş CFO'su İlker Çalışkan ise Netaş'ın geçen yıl 100 baz puan artarak yüzde 5'e yükselen faiz, amortisman, vergi öncesi kâr (FAVÖK) marjını bu yıl 100 baz puan daha artırmayı hedeflediklerini belirtti. Çalışkan, bu yıl şirketin net zarardan net kâra dönmesinin hedeflendiğini de açıkladı.

Telefon dinlemeyi önleyen teknoloji geliştirdi

Netaş'ın Cezayir'de toplam 136 milyon dolarlık iki sözleşmenin ardından bu ülkedeki varlığını artırmak istediğini söyleyen Altay, "Tunus, Fas, Kazakistan ve Türki Cumhuriyetlerde varlığımızı artıracağız" dedi. Altay şirketin yerli cep telefonu değil ama yerli aplikasyonlar geliştirdiğini belirterek, "Örneğin iki cep telefonu arasında güvenli konuşma sağlayan bir uygulama geliştirdik" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir