Ocak Kalıp, bu yıl yüzde 10 büyüme hedefliyor

Ocak Kalıp Genel Müdürü Nurettin Ocak, bu yıl yüzde 10 büyüme hedeflediklerini belirterek büyüme hedefinin yanında kurumsallaşma, etkinlik ve verimlilik konularında da iyileştirme yapacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Otomotiv ve beyaz eşya sektörüne yönelik projeler üreten Ocak Kalıp, bu yıl yüzde 10 büyüme hedefliyor. 2017 yılında büyüme hedefinin yanında kurumsallaşma, etkinlik ve verimlilik konularında da iyileştirme yapacaklarını kaydeden Ocak Kalıp Genel Müdürü Nurettin Ocak, "Cirodaki büyüme de belirli bir aşamaya ulaştık ama cironun artması aynı zamanda ürün ve proses çeşitliliğini de artırdı, dolayısı ile işlerin yönetiminde kurumsal yöntem gereksinimi de aynı oranda arttı. Öte yandan Esneklik hız kalite ve maliyet alanlarında sürdürülebilir bir rekabet üstünlüğü hedefliyor isek kullanacağımız iş modelleri de buna cevap verecek nitelikte olmalı. Bu farkındalıkla kurumsallaşma çalışmalarına odaklandık hatta bu konuda oldukça yol aldığımızı düşünüyorum. Aynı zamanda geleceğe hazır bir firma olmak istediğimiz için hem büyümeyi önemsiyoruz hem de bu büyüme için gerekli yatırımları yapıyoruz. Yatırımları yaparken mali yapımızı ve mali yapımızda ki riskleri de gözetmek zorundayız" diye konuştu.

Ocak Kalıp’ın 1990 yılında kurulduğunu söyleyen Ocak, 5 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 12 bin metrekare alan üzerinde ayda 5 milyonun üzerinde ürün üretme kapasitesinin olduğunun, 300 kişinin istihdam edildiğinin, diğer grup şirketleri ile birlikte çalışan sayısının toplamda 400 kişiye ulaştığının bilgisini verdi.

Ağırlıklı olarak beyaz eşya ve otomotiv sektörüne yönelik çalıştıklarını ifade eden Ocak, "İş hacmimiz sürekli büyüyor ama işveren olmakta zor bir iş çünkü işverenlerin herhangi bir garantörlüğü yok. Bizim sektörde KOBİ şirketleri büyüdükçe korkuya kapılıyorlar çünkü riskleri yönetme anlamında sıkıntılar yaşanıyor. Ben işveren olduktan sonra 100 milyonun üzerinde vergi ödedim. Devlete hiçbir borcum yok ve hiçbir zaman da hiçbir yasadan faydalanmadım. Dolayısıyla bu anlamda sayfalarımız beyaz ama hiçbir garantörlüğümüz yok. Bizim garantörlüğümüz olsa belki istihdamımız iki katına çıkacak. Zaten bizim ölçeğe gelmiş bir çok firma bir çok sorun yaşadı" diye konuştu.

Yıllık ciromuz 60 milyon TL

Bir sanayici olarak ülke ekonomisini de düşünmek zorundayız Her alanda Türkiye’nin en az kendisine yetecek kadar üretim yapması gerektiğini söyleyen Ocak, Türkiye’nin üretimde dışa bağımlılıktan kurtulması için üretim artışının gerekli olduğunu vurguladı. Firmanın cirosunun yıllık 60 milyon TL civarın da olduğunu ifade eden Ocak, "Hiçbir devlet ihalesine girmedim. Yurt dışından ithal edilen komponentlere muadil kompanetler, küçük motor aydınlatmaları ve beyaz eşya düğme sistemleri gibi özel projeler üzerinde çalıştık" dedi. Ürün geliştirip müşterilere sunduklarını dile getiren Ocak, bu güne kadar 8 adet patente sahip olduklarını söyledi. 2016 Yılı ile ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Ocak, "2016 esasında bizim için başa baş bir yıl olarak geçti. Yatırımlardan vazgeçmedik. Yatırımlarımız yine devam etti. Makine yatırımı yaptık büyüme yaptık ama özellikle yan sanayi ürünlerinde karlılık zayıf. Bu durumu piyasaya bağlıyoruz. Umarım bu sene daha iyi olacak. Yurtiçi ile birlikte yurtdışına da satış yaptıklarını belirten Ocak "Şu anda akredite olmuş bir laboratuvarımız ve deneyimli bir Ar-Ge departmanımız mevcut. Devlet destekli bir Ar-Ge merkezi oluşturma düşüncemiz var. Biz zaten ana sanayiden çok yan sanayi için çalışıyoruz. Aynı zamanda patenti firmamıza ait ürünlerde ticarileşiyor ve bu patentli kendi ürünlerimizin toplam cirodaki payı her gecen yıl artıyor, bu ürünlerde hem rekabet avantajlarımız hem de marjlarımız daha iyi. Bu nedenle Ar-Ge çalışmaları ve yeni ürün geliştirme çalışmaları firmamızın geleceği için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir