Paktaş, ABD'ye adım atmak için şirket avına çıktı

30 ülkeye ihracat yapan Paktaş'ın yeni hedef pazarı ise ABD. Şirket bu pazara girmek için ABD'li şirketlerle satın alma ve ortaklık için görüşüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - Çoraplarını 30 ülkeye ihraç eden Paktaş'ın yeni hedef pazarı ise ABD. Şirket bu pazara girmek için ABD'li şirketlerle satın alma ve ortaklık görüşmeleri yapıyor. Paktaş CEO'su Onur Kaya, "Çin'in 2.5 milyar dolarlık ihracat yaptığı ABD'ye Türkiye 15 milyon dolarlık çorap ihraç ediyor. Bu pastadan daha fazla pay alabiliriz" dedi.

Çorap sektöründe bir Türk markası yaratma hedefiyle yatırımlarını hızla sürdüren Paktaş, yeni hedef ve planlarını önceki gün İstanbul'da düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Bir aile şirketi olan Paktaş'ın 3. kuşak yöneticisi CEO Onur Kaya, "Kendi alanında Türkiye'den çıkan bir marka olmayı hedefliyoruz. Tasarımı, koleksiyonu, inovatif ürünleri ve ABD'de yaptığı katalog çekimleriyle Paktaş, fason üretimden öte kendi markasını üretme yolunda ilerliyor" dedi.

Üretimin yüzde 40'ı ihracat

Kurulduğu 1959 yılında İstanbul Yeşildirek'te küçük bir atölyede çorap üretimine başlayan Paktaş, bugün 300 çalışanıyla ayda 4 milyon çitf çorap üretiyor. Üretimin 2014 cirosu 40 milyon dolar. Paktaş kendi markasıyla 3 bin 500 satış noktasında tüketiciyle buluşuyor. İhracat yaptığı ülke sayısı ise 30. Yeni hedeflerinin ABD pazarı olduğunu vurgulayan Onur Kaya, bu pazara girmek için ABD'li bir şirketi satın almayı ya da bir şirketle ortaklık kurmayı hedeflediklerini söyledi. Bu pazarda büyük bir potansiyel gördüklerini vurgulayan Kaya, "Çin'in 2.5 milyar dolarlık ihracat yaptığı ABD'ye Türkiye 15 milyon dolarlık çorap ihraç ediyor. Bu pastadan daha fazla pay alabiliriz. Ama bu ülkede kendi markanızla olmak kolay değil bu nedenle inorganik büyüme planlıyoruz" diye konuştu. Onur Kaya, 2016 yılında ise konsept mağaza projesini hayata geçireceklerini açıkladı. İlk olarak İstanbul'da 3 mağaza açacakları bilgisini veren Kaya, bu mağazaların herkesin ulaşabileceği semtlerde açılacağını vurguladı. Kaya, uzun vadede ise yurtdışında da mağazalaşmaya gidebileceklerini söyledi. Aynı zamanda iplik ve kumaş üretimi de yapan şirket, bu ürünlerini Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere bu bölgedeki 10 ülkeye ihraç ediyor. Kaya, Türkiye'de yıllık kişi başı çorap tüketiminin 8, Avrupa'da ise 30 olduğu bilgisini verdi.

Kenesavar çorap üretecek

Kaya, Ar-Ge'ye önem verdiklerini vurgulayarak, "Bir kimya grubunun geliştireceği keneyi kaçıran maddeyi çoraba uygulamak konusunda çalışmalarımız sürüyor" dedi. Şirket şeker hastaları için saf gümüş iplikten ürettiği çoraplarda lastik kullanmıyor. Varis çorapları da şirketin ürünleri arasında.

Turizm, inşaat ve organik tarıma yatırım yapıyor

Grup, tekstil sektörünün yanı sıra büyüme hedeflediği inşaat ve turizm alanlarında da yatırım yapıyor. Bu iki alandaki faaliyetler Nazif Otelcilik şirketi bünyesinde yürütülüyor. Turizm yatırımları kapsamında Sultanahmet'te şirketin mülkü olan binayı butik bir otel olarak hizmete açacak. Grup buraya 4 milyon $'lık yatırım yapacak. Turizm yatırımlarını sürdüreceklerini açıklayan Onur Kaya, inşaat sektörüne yönelik yatırımları kapsamında İstanbul Yenibosna'daki bir arazide 2015 yılı içerisinde 300 konutluk bir projenin hayata geçeceğini söyledi. Şirketin ayrıca Florya'daki arazisinde villa tarzı lüks konutlar inşa edecek. Gümüşyaka'da ise yine kendilerine ait 280 dönümlük arazide organik tarım hazırlıkları devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir