Papağan, ABD'den ithal ettiği ürünü işleyip ABD'ye satıyor

Papağan Kuruyemiş, ABD'den ithal ettiği bademi işledikten sonra paketleyip ABD'ye satıyor. 22 ülkeye ihracat yapan şirket, 14 yılda 15 bin liradan 80 milyon lira ciroya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İMAM GÜNEŞ

İSTANBUL - Papağan Kuruyemiş, ABD'den ithal ettiği bademi işledikten sonra paketleyip kendi markasıyla tekrar ABD'ye ihraç ediyor. Türkiye'de tüketilen bademin yaklaşık yüzde 80'i ABD'den geliyor. Şirket bu ithal ürünü, tekrar ABD'ye ihraç ederek özellikle New York ve Boston şehirlerinde, etnik market ve bakkallarda tüketiciyle buluşturuyor. Şirketin toplam ihracatı içinde ABD'nin payı yüzde 5 seviyesinde bulunuyor.

Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, Papağan Kuruyemiş'e 2002 yılında ortak olduklarını söyledi. Bir süre sonra firmayı satın aldıklarını dile getiren Emekçi, şirketin o dönemki cirosunun 15 bin TL olduğuna dikkat çekti. Gelinen son noktada ise şirketin 80 milyon lira ciroya ulaştığını aktaran Emekçi, 115 kişiye istihdam sağladıklarını aktardı.

Kuruyemişte açık pazarın payı yüzde 65

Türkiye'de bu işi markalı yapan firma sayısının az olduğunu savunan Emekçi, şunları söyledi: "O yüzden tüketici daha bilinçlendi. Artık insanlar ürünün gramından çok besin değerine bakıyor. Diyetisyenlerin de bu konuları işlemesi kuruyemişin önünü açıyor. Kapalı paket olması daha avantaj."

Pazarın yüzde 65'inin açık olduğunu söyleyen Emekçi, "Papağan sektöre girdiğinde bu oran yüzde 85'ti" dedi. Yaptıkları inovasyon çalışmalarıyla gelişme kaydettiklerini belirten Emekçi, ayçekirdeği paketlerine çöp poşeti ekleyerek ciddi bir bilinirlik ve gelişme yakaladıklarını ifade etti. Fikrin çok basit ama inanılmaz etkili olduğuna değinen Emekçi, "Sonra büyümeye başladı. 10'dan fazla da ödül kazandık. Ambalaj ödülü, tasarım ödülü gibi. Papağan sürekli bir yenilik yaratma halinde" ifadelerini kullandı.

Şirket, Almanya ve Avusturya ağırlıklı ihracat yapıyor

Hedeflerinin elde ettikleri ciroyu korumak olduğunu vurgulayan Emekçi, 3 çeyrek boyunca istedikleri seviyelere geldiklerini, son çeyrekte de aynı seviyeyi tutturacaklarını aktardı. Amaçlarının tercih edilen ürün olarak her noktada bulunmak olduğunu söyleyen Emekçi, şöyle devam etti: "22 ülkede markamız satılıyor. Avrupa, Amerika, Türki Cumhuriyetler'e ihracat yapıyoruz. Ana ihracat noktamız Almanya ve Avusturya. Dünya standartlarında ürün üretince her tarafın kapısı açık. Toplam satışımızın yüzde 10-12 arası ihracat. Amacımız yüzde 30'lara taşımak. İç piyasa daha ağırlıklı şu anda. Girdiğimiz pazar sayısını büyütmek istiyoruz. 22 ülkedeki satış hacmi ve pazar noktasını büyütmek hedeflerimiz arasında. Papağan ve benzeri firmaların asıl hedefi açık pazardaki payını yükseltmek."

Şili'den kuru erik ithal ediliyor

En çok satılan ürünlerin; çekirdek, yer fıstığı, antep fıstığı ve fındık olduğunu vurgulayan Emekçi, şu bilgileri verdi: "Kuru erik, Türkiye'de yeni bir şeydir. Bunu endüstriyel tarza sokup ilk kez getiren Papağan'dır. Bu kuru erikler Şili'den geliyor. Malesef endüstriyel biçimde Türkiye'de üretilemiyor. Biz sadece fırında kavuruyoruz, yağlama yapmıyoruz."

Türkiye'de rekoltenin çok fazla oynadığını dile getiren Emekçi, bu yıl leblebinin çok fazla yükseldiğini, fiyat artışının tüketiciyi geri çektiğine dikkat çekti. Rekolte olmayınca tedarikçinin fiyatı artırdığını aktaran Emekçi, amaçlarının tüketiciyi kazanmak olduğunu belirtti.

Bademi cevizi ithal etmesek 2 milyar lira gelirimiz olur

Tarımda dünyanın en büyük ülkelerinden biri olduğumuzu söyleyen Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, tarım arazilerinin neredeyse tamamen boş durumda olduğuna dikkat çekti. Emekçi şöyle konuştu: "Herkes tarımdan uzaklaşmış durumda. Makineli tarıma uygun arazilere ağırlık vermek gerekiyor. Temel şey üretmek. Badem her yerde yetişir. Ülkemizde de yetişir. Biz ithal ediyoruz. Cevizi de ithal ediyoruz. Fındıklarımız şu an yetmiyor. Biraz daha planlı tarım yapmamız gerekiyor. Devlet yapmaya çalışıyor. Şu an teşvikler var. Toprak açısından çok zenginiz ama boş duruyor. Bunlar üretilmiş olsaydı eğer şu an Türkiye'nin 1-2 milyar lira sadece kuruyemişten geliri olurdu."

YATIRIMCILARDAN TEKLİF YAĞIYOR

Yılda 10-15 tane yatırımcının kendilerine teklifle geldiğini aktaran Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, şu şekilde devam etti: "Markaya ciddi yatırım yapıyoruz. Tanınırlığımız ve tüketicimiz için yatırım yapıyoruz. Fonlar geliyor. Yabancılar da geliyor. Önümüz çok açık. Türkiye'de 120 bine yakın firmamızın satış noktası var. Daha gidebileceğimiz 100 bin nokta var. Yüzde 8-10 aralığında pazar payımız var. Paketli sektörde 3. sıradayız. Şirketimizi, yüzde 20-25 büyütürsek İSO ikinci 500 arasına girebiliriz. Bu hedefimiz içinde."

Bu konularda ilginizi çekebilir