Papiroom kullanıcılarını gazete sahibi yapıyor

İzmir’de üniversite öğrencisi üç girişimci, “Papiroom” adını verdikleri yeni nesil bir sosyal medya platformu ile farklı bir habercilik anlayışı geliştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - İzmir’de üç üniversite öğrencisi kurdukları “Papiroom” isimli sosyal medya platformuyla kullanıcılarını gazete sahibi yapıyor. Üyelerine haber yazma, yayınlama ve bunları sunacağı bir sanal gazete oluşturma imkanı tanıyan platform, 5 ayda 3 bin 500 üyeye ulaştı. Yurtdışından da yoğun ilgi gören genç girişimciler, bu yıl üye sayısını 50 bine çıkarmayı hedefliyor. 

Papiroom’un kurucularından Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Mert Karaok, yeni nesil sosyal medya platformunu sınıf arkadaşı Ömür Kan, kardeşi Yaşar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencisi Umutcan Karaok ile birlikte hayata geçirdiklerini anlattı. Karaok, insanların fikirlerini yansıtmak amacıyla Twitter’ı yoğun olarak tercih etmelerinden yola çıkarak geçen yıl şubat ayında bu platformu kurmaya karar verdiklerini söyledi. Platformu bir gazete formatında hazırlamayı istediklerini dile getiren Karaok, insanların aktarmak istedikleri konuları sanal gazete formatına taşımayı ve böylece herkesin kişisel gazetesi olmasını hedefl ediklerini dile getirdi. Bir yıl önce fikir aşamasında olan Papiroom’un 5 aydır kullanıldığını söyleyen Karaok, ticari geliri olmayan bir şirket kurduklarını vurguladı. 

“13 kişilik bir ekiple yola çıktık” 

Karaok, “Çağın ihtiyaçları doğrultusunda, haberleşme ağının hızı ve iletişimin önemini göz önünde bulundurarak oluşturduğumuz bu platformda, üyeler kendi tercihleri ve ilgi alanları doğrultusunda hazırladıkları ‘bireysel gazete’lerinde haberlerini kendileri yazıyorlar. Ayrıca istedikleri başka haberleri de paylaşabiliyorlar” dedi. 

Ortaklarıyla Karaok Ticaret Limited Şirketi’ni kurduklarını anlatan Karaok, üniversite öğrencilerinden oluşan 13 kişilik bir ekiple yola çıktıklarını ve projeye İzmirli bir işadamınının da destek verdiğini belirtti. 3 bin 500 üyeye ulaştıklarına dikkat çeken Karaok, bu yıl 50 bin üyeye ulaşmayı hedefl ediklerini vurguladı. Sistemin kulaktan kulağa yayıldığını anlatan Karaok, Rusya, İran, Azerbaycan, Bulgaristan, İngiltere gibi farklı ülkelerden de üyelerinin bulunduğunu ifade etti. Mert Karaok, “Yalnızca masaüstü platformlarda destek sağlamakla kalmayıp, mobil desteğimiz ile Android ve iOS işletim sistemlerinde de ulaşılabilirlik sağlayan Türk sosyal medya girişimini kurduk. Çağın teknik gerekliliklerini göz önünde bulundurarak, yolumuza sürekli gelişerek ve yeniliklerle devam ediyoruz” diye konuştu. 

Gelirlerin yüzde 75’i profil sahiplerine, yüzde 25’i Papiroom’a 

“Papiroom ile yeni bir akım yaratarak, kullanıcı ve aktif üye sayısını artırmayı hedefl iyoruz” açıklamasını yapan Karaok, “Ayrıca profil sahipleri, gazeteleriyle gündem belirleyecekler, uzman kişiler de platform sahiplerinin belirledikleri kategorilerde yazılar yazacak. Böylece ‘win to win’ modeli platformda etkin bir şekilde kullanılacak. Papiroom’u diğer platformlarından ayıran özellik de bu ‘win to win’ sistemine uyarlanması. Ayrıca gazete kurucuları, gazetelerine reklam alabilecek ve bu reklamlar üzerinden gelir elde edebilecek. Kullanıcılar, gazetelerine aldıkları reklam gelirlerinin yüzde 75’ine sahip olabilecek, yüzde 25’i de Papiroom’a kalacak. Buradaki amacımız kişileri hızlı büyüme ile birlikte, her bir kullanıcının sahibi olduğu ve aktif olarak kullanabileceği, tamamen kendilerine özel gazete sayfalarını oluşturmaya teşvik etmek” dedi. 

Öte yandan yatırımcı bulmakta zorluk çektiklerini de vurgulayan Mert Karaok, “İzmir’de girişimci olmak çok zor. Özellikle yatırımcı bulma konusunda çok zorluk çekiyoruz. Platform'la Türkiye genelinde ilgilenen yatırımcılar var ama biz kurduğumuz bu platformu İzmir’de yaşatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Papiroom’u görme engellilerin kullanabileceği bir forma uyarladık” 

Habercilik anlayışında yeni bir akım yaratmaya çalıştıklarını ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Mert Karaok, gelen yoğun isteklerin ardından platformun yabancı dil versiyonunu geliştireceklerini açıkladı. Karaok, Altınokta Körler Derneği’nden gelen talep üzerine platformu görme engellilerin de kullanabileceği hale getirdiklerini söyledi.

Twitter’den ilham aldı 

İnsanların düşüncelerini aktarmak için Twitter’i yoğun olarak kullanmalarından yola çıkarak bu fikri hayata geçirmeye karar verdiklerini söyleyen şirketin kurucularından Mert Karaok, Papiroom ile herkesin kendi kişisel gazetesini tasarladığını vurguladı. Karaok, “Kullanıcılara, kolay ulaşılabilir bilgi ve paylaşım altyapısını sağlayarak, kişisel yazılarını veya ilgi alanlarını geniş kitlelere ulaştırmalarını amaçlıyoruz. Ayrıca gündem olan haberleri tek bir gazeteye bağlı kalmadan takip edebilmelerini ve bu haberlere yorumlar yaparak fikirlerini özgürce paylaşabilmelerini hedefl iyoruz” dedi