Pruva; kekiği, ada çayını paketleyip Hindistan'a satacak

Hammadde ticareti ile üç yıl içinde 15 milyon ciro yaratan İzmir merkezli Pruva, şimdi al-sat ticaretinden üretime geçecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İZMİR - Hammadde ticareti yapan ve geçen yıl 15 bin ton işlem hacmine ulaşan Pruva, al-sat ticaretinden üretime geçecek. Pruva; kekik, adaçayı, fesleğen gibi ürünleri paketleyerek Hindistan'a satacak.

Buğday kepeği, yemlik buğday, mısır glüteni, hayvansal proteinler gibi hammaddeleri Rusya, Ukrayna, Romanya'dan gemi-konteyner bazında getirip Türkiye'de stoklayan firma, bunları Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Uzakdoğu'daki müşterilerine satıyor. Hammadde ticareti ile üç yıl içinde 15 milyon ciro yaratan İzmir merkezli Pruva, şimdi al-sat ticaretinden ‘üretime' geçecek.

Kekik, ada çayı, fesleğeni paketleyip endüstriyel hale getireceklerini söyleyen Pruva Genel Müdürü Çağrı Minareci, "Bugün örneğin kekik Almanya'ya, oradan Hindistan'a gidiyor. Bunun önüne geçeceğiz. Burada kekik, ada çayı, fesleğeni paketleyip endüstriyel hale getireceğiz, üstelik bunları yüksek montanlı yapacağız" diye konuştu. Daha şimdiden hem kekik hem de ada çayında 10 konteyner yani yaklaşık 100 ton civarında sipariş aldıklarını belirten Minareci, "Ege Bölgesi'nde Tavşanlı, Tire, Torbalı gibi bölgelerden ve Denizli'den doğal organik kekikleri ve otları toplayacağız, köy kooperatifl eriyle birlikte yakın çalışıp, kendimiz işleme tesisi kuracağız. Torbalı'da bir yer beğendik, burayı satın alıp kendimiz ürünleri alıp işleyip temizleyip Hindistan'a göndereceğiz" dedi.

Gıdada büyüyeceğiz

Agresif büyüme planları olduğunu anlatan Minareci, "Bu yıl ihracat bizim için en önemli konu, yeni işlere odaklandık. Ticaretini yaptığımız ürünlerde üretici olmak istiyoruz, ama kontrollü gidiyoruz. Bakliyatta Türkiye'nin ithalatı yüksek, ancak ihracatı da var. Biz mercimek ve nohutu da ihraç etmeyi planlıyoruz. Her üründe sözleşmeli üreticilerimiz olacak, sahada olacağız. Alım garantili sözleşmeler yapacağız. Bizim asıl büyümek istediğimiz alan gıda ve bu alanda kademe kademe, ürün ürün büyümeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Hedef 10 yılda 100 milyon ciro

Şirketlerini dönüştürüp ithalat ağırlıklı olmaktan çıkaracaklarını anlatan Minareci, "Üretime, ihracata geçeceğiz. Geçen yıl yüzde 20 olan ihracatımızı, bu yıl yüzde 80 civarına çıkaracağız. Geçen yıl hayvansal proteinlerin ihracatına başladık, bu yıl da ihracatımız artarak devam edecek. Ukrayna'da şirketimiz var, bu sene Hindistan'da şirketimiz olacak, " diye konuştu. Şirket olarak agresif büyüme sürecine girdiklerini belirten Minareci, "On senelik bir plan yaptık, bu 10 sene içinde 100 milyon TL ciro hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Türk zeytinyağını Hint markası ile satacağız

Hintli bir ortakla Türkiye'de zeytinyağı üretimine başlayacakları bilgisini veren Pruva Genel Müdürü Çağrı Minareci, "Hintli şirket ile yüzde 50-50 ortak zeytinyağı üretimi konusunda görüşmelerimiz son aşamaya geldi. İzmir Torbalı'da zeytinyağı fabrikası kuracağız. Görüştüğümüz şirket Nestle'nin önemli tedarikçilerinden biri. Onlara hammadde tedarik ediyorlar. Hindistan'da zeytinyağına artan bir talep var. Çin artık zeytinyağını keşfetti ve her sene tüketim rakamları artıyor. Biz farklı olarak; zeytinyağını Hintlilerle birlikte burada üreteceğiz. Tonajları konuşuyoruz. Özgürlük anlamına gelen güzel bir marka bulduk. Tescilini yapacağız. Hindistan'da 1 milyar 200 milyon nüfus var, büyük bir pazar, her segment mevcut. Zeytinyağı lüks tüketim olarak görülüyor. Hindistan pazarında başarılı olabilirsek, zeytinyağını Japonya, Güney Kore'ye de göndereceğiz. Bu ülkeler; bilinçli tüketicilerin olduğu yerler, zeytinyağını her geçen gün daha çok tüketiyorlar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir