Rekora koşan Ford Otosan’da kapasite yatırımı gündemde

Ford Otosan’da işler çok iyi gidiyor. Siparişlere yetişmekte zorlanan şirket, kapasite yatırımı yapacak. Yıl sonunda rekor bekleniyor. Yenigün, “Özellikle Avrupa’dan gelen siparişler çok hızlandı” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ile Ford Otosan Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, geçtiğimiz hafta düzenedikleri basın toplantısıyla şirketin ilk çeyrek sonuçlarını değerlendirdi, gelecek dönem hedeflerini açıkladı. Başarılı bir ilk çeyreği geride bıraktıklarına vurgu yapan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “İşler çok iyi gidiyor. Yılsonunda kendi rekorumuzu kıracağız. Kapasite problemi yaşıyoruz. Yeni yatırım gündemde” dedi.

‘Avrupa’dan gelen siparişlere yetişemiyoruz’

İlk çeyrekte ticari araçta binek araçta daralma olmasına rağmen ticari araçta daralma olmadığını, ihracatta ise Avrupa›dan gelen siparişlerin hızlandığını ifade eden Yenügün, "Biz ticari araç üreticisi olduğumuz için verilerden memnun olduğumuzu söyleyebiliriz. Ford Otosan olarak, yıl sonunda kendi rekorlarımızı kıracağız. Şu anki öngörüye göre kırmış durumdayız. Üretim ve ihracatta kendi rekorumuzu kıracak, Türkiye ihracat şampiyonluğumuzu da devam ettireceğiz. Eş zamanlı olarak Ford’un Avrupa’da ticari araç pazarındaki birinciliği devam ediyor ve Avrupa’dan gelen talepte ciddi bir artış var. Bu siparişlere yetişmek için keyifli bir heyecan yaşıyoruz. Kapasite artışı ile ilgili problemler iyi problemlerdir. Fabrika müdürleri ile kapasite artışı ile ilgili konuşmalar gerçekleştiriyoruz. Beklentimiz de bunun devamının geleceği yönünde. Ford'un Avrupa pazarındaki birinciliği yeni ürünlerle birlikte önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi görünüyor" diye konuştu.

Gölcük’te üretimi artırmak için tesiste bazı modifikasyonlar yaptıklarına dikkat çeken Yenigün, “Gölcük’teki kapasiteyi artırıyoruz. Transit’teki üretim ve ihracat toplamı rekor olacak. İhracat liderliği doğal olarak korunacak. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki dinamikleri takip ederek projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Gölcük’teki fabrikamızda insanlarla birlikte çalışan robotlarımız da var. Bu robotlarımız üretim hattında çalışanlarımızla birlikte iş yapıyor. Sektörü ve ulaşımın geleceğini / konseptleri kurgulamamız ve bunları düşünmemiz gerekiyor” dedi. Ürün portföylerini de güçlendirdiklerinin altını çizen Yenigün, yeni ürünlere yönelik şu açıklamayı yaptı: "1,6 dizel motor - otomatik şanzıman seçeneğini sunmamız önemli bir adım oldu. Son dönemdeki bütün yeni otomobil modellerimizle portföyümüze heyecan kattık. Biz şu anda Ford GT, Focus RS, Fiesta ST, Mustang, Kuga, Edge gibi yeni modellerimizle ürün portföyümüzde büyük değişim yaşanıyor. 2017 yılının bu strateji kapsamındaki ilk lansmanı Yeni Kuga ise müşterilerimiz nezdinde büyük beğeni kazandı. Kuga’nın Mart’ta lansmanı yapıldı. Şu ana kadar 450 adet satıldı. Bayi teşkilatımız için de güçlü satış rakamları ile büyük moral oldu. Kuga için şu anda Haziran araçlarını satıyoruz. 5 bin adet hedefimize doğru ilerliyoruz. 2016 Mayıs ayında pazara sunduğumuz Ranger modelimiz, büyük başarı kazandı ve segmentinde yüzde 14,9 pay alarak 3. Sıraya yerleşti. Bizim için gurur verici bir başarı. Courier blackline – müşterilerimiz tarafından daha önce beğenilen – sevilen versiyonun gelişmiş versiyonunu sunuyoruz. Custom arka havalı süspansiyon ve otomatik şanzıman versiyonu da hafif ve orta ticaride iddialı ürün aksiyonlarımız arasında yer alıyor. Otomobil konforunda bir araç sunuyoruz. Elbette Fiesta da yılın geri kalanında B segmenti pazarına önemli bir giriş yapacak modellerimizden.”

'1 milyona ulaşacağımıza inanıyoruz’

2017 yılı için sektörün olumlu bir şekilde ilerlediğini belirten Yenigün, yılsonunda 1 milyonluk tempoya ulaşılacağına inandıklarına vurgu yaparak, “Kalan 3 çeyrekte bu tempoyla işlerin yükseleceğine inanıyoruz, hazırlıklarımızı buna göre gerçekleştiriyoruz. Bugün, Türkiye’de 1-1.5 milyon bandında bir üretim var. Diğer taraftan Türkiye’de hala kişi başına düşen araç sayısı çok düşük. Şu an 1000 kişide 160-180 arasında değişen bir araç sahiplik oranı var. Yurt dışı ile kıyasladığımızda bu oranlar çok düşük. Geçmişten gelen verileri incelediğimizde, 2000’li yıllardan bu döneme küçük iniş çıkışlarla sürekli yukarıya doğru çıkan bir grafik var. Bildiğiniz gibi önemli bir referandum sürecini geride bıraktık. Netice çıktığı için artık bekleme sürecinin son bulanacağını, pazarın yükseleceğini, olumlu bir artış yaşanacağını öngörüyoruz. 2017 için iyimser bakış açımızı koruyoruz” dedi.

ABD'ye 745 farklı parça gönderiyor

Ford’un Kuzey Amerika’da ürettiği büyük Transit’in parçalarını Türkiye’de ürettiklerini hatırlatan Yenigün, 2017’de bu işlerini geliştireceklerine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Parça ihracatı başladığından bu yana sürekli gelişen bir iş haline dönüştü. Türkiye’de üretilen parça kalite, verimlilik ve maliyetleri ve bunların ötesinde süreklilik açısından önemli. Buradan ABD’ye parça gönderiyoruz ve aradaki uzaklığa rağmen oradaki fabrikanın iş süreçlerini etkilemeden verimlilik sağlayabiliyoruz. 745 farklı parça gönderimi yapıyoruz. Cirosal bazda bakıldığında öne çıkan kalemleri direksiyon, koltuk kızakları, menteşeler, el fren mekanizmaları ve emniyet kemerleri oluşturuyor. 2016’da 153 bin adet Transit için parça ihracatı yaptık, bu da 190 bin metreküp hacmine denk geliyor. Cirosal olarak 2016 yılında ABD’ye gönderilen parçalardan yaklaşık 125 milyon dolar gelir elde ettik. 2017 yılında işimizin gelişmeye devam ederek 154 bin Transit araç için 203 bin metreküp hacimde parça ihraç edilmesi öngörülüyor.”