Renault lükse dönüyor

Üst sınıfta, Avantime, Vel Satis, Latitude ve Laguna modellerini pazara sunan ancak, istediği sonucu alamayan Renault, bu alandaki rekabette şansını bu kez de Talisman ile denemeye karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa pazarında son 10 yılda yüzde 5 pazar kaybederek yüzde 13 pazar büyüklüğüne sahip D segmenti araç satışları yıllık 1 milyon adet civarında seyrediyor. Türkiye’de ise son 3 yılda yüzde 30 büyüyen D sınıfı 2015 Ekim sonu itibariyle 68 bin 600 adetlik satışa ulaştı. 

2014’te 64 bin 500 adetlik satış gerçekleşmişti. Her sınıfta model üretme stratejisiyle hareket eden Fransız Renault, daha önce Avantime, Vel Satis, Laguna ve Latitude modelleriyle istediği sonucu alamamıştı. 2012’den itibaren yeni tasarım çizgisiyle yola çıkan üretici, SUV modeli Kadjar’ı da ürettiği yepyeni platform ile yepyeni modeli Talisman’ı da geliştirerek 2015 sonunda Avrupa’da piyasaya sürdü. Markanın Avrupa gibi Türkiye’de de iddialı olduğunu söyleyen Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Amacımız Talisman ile pazarda en iddialı oyunculardan biri olmak ve podyumda yer almak” sözleriyle hedefi yükseltti. 

D sınıfında Volkswagen Passat, Mercedes C serisi, BMW 3 serisi, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Volvo V60, Skoda Superb, Opel Insignia, Skoda Super ve Hyundai i40 gibi güçlü rakipler bulunuyor. Ancak Renault, bu sınıfta Talisman’ın en çok satan 3 model arasında olması için planlama yapıyor. 

Türkiye’de Avrupa’nın tam tersi olarak sedan kasa tipi D segmentinde yüzde 80’lik kısmı oluşturuyor. Üreticilerin amiral gemilerinin sergilendiği D sınıfında Talisman’ın motor seçenekleri de iddialı. Touch ve Icon ekipman seviyeleriyle piyasaya çıkacak Talisman’da 3 dizel motor seçeneği bulunacak: 110 beygir güç üreten 1,5 dCi ve 130 beygir güç üreten 1,6 dCi manuel ve otomatik şamsızman seçenekleri ile 160 beygir güç üreten 1,6 dCi motor da sadece otomatik şanzıman seçeneği ile satılacak. Marka, motor hacmine göre vergi alınan Türkiye’de özellikle 1,6 litrelik 160 beygir gücündeki motordan yüksek beklenti içinde. Talisman’ın yakıt tüketimi 100 km.’de 3,6 ile 4,4 litre arasında değişiyor. 

En büyük multimedya ekranı 

Elektronik donanımı aracın her parçasında kullanan Renault, modelde sınıfından farklı olarak 8,7 inçlik multimedya ekranı kullanmış. Tesla’da tüketiciyel buluşan geniş ekran çok satan markalr arasında bu sınıfta fark oluşturuyor. Aracın hem iç hacmi hem de 608 litrelik bagaj hacmi modelin tercih sebebi olması için genişletilmiş. Sürücünün ruh haline uyum sağlayan Multi-Sense teknolojisi, head up display, eller serbest park ve birçok sürücü yardımcı sistem Talisman’ın sürüş konforunu artıran özellikler. 

Rekabetçi fiyat bekleniyor 

Talisman’ın Türkiye’ye önümüzdeki şubat geleceği bilgisini veren Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, fiyat açıklamaktan kaçındı. Bu segmentte en güçlü rakip Passat’ın en düşük donanımlı dizel versiyonunun 95 bin lira olduğu düşünülürse, Türkiye’ye dizel seçeneklerin getirileceği Talisman’ın rekabete bu rakamın altında başlayacağı tahmin ediliyor.

SUV Kadjar kesmedi, Talisman’la hedef büyüttük

Renault Nissan Grubu Dünya Başkanı Carlos Ghosn, üreticinin yeni stratejisini “Biz bir otomobil üreticisiyiz. Her segmentte varolmak istiyoruz” şeklinde özetlemişti. Renault, bu kapsamda en hızlı büyüyen segment olan SUV’da Kadjar modelini piyasaya sürdü. Türkiye’de Haziran’dan beri piyasada olan model C7 segmentinde rekabet ediyor. Ekim sonu itibariyle 2 bin 149 adetlik satış yaptıkları bilgisini veren Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Yüzde 5,1 ile 5. sırada yer alıyor. Kadjar’dan beklentimiz yüksek. Ancak marka olarak Kadjar satışları bizi kesmedi. Talisman ile D segmentinden de ciddi pay alacağımız öngörüsüyle satış hedeflerimizi büyüttük.” diye konuştu.