Sabri Ülker Çevre Ödülü, Hydromx Enerji Tasarrufu Projesi'nin

Geçtiğimiz 5 yıl içinde çevre ve enerji verimliliğine 53,4 milyon liralık yatırım yapan Yıldız Holding, 3 yıldır Sabri Ülker Çevre Ödülleri'ni düzenleyerek sürdürülebilirlik kültürünün yayılmasına katkı sağlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Yıldız Holding'in kurucusu Sabri Ülker, TEMA'nın kurucuları arasında yer almış bir isim. Sabri Ülker'in "Topraklarımıza, sularımıza, çevremize sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır" sözü bugün Yıldız Holding 'e ışık tutmaya devam ediyor.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, bu kültür üzerine inşa edilen sürdürülebilirlik çalışmaları ile son 5 yılda holding içinde karbon salımını 117 bin 750 ton azalttıklarını söylüyor. Son beş yılda özellikle çevre ve enerji verimliliği konusunda 53,4 milyon liralık yatırım gerçekleştiren Yıldız Holding 'in hedefi 2024'e kadar salım artışı olmadan büyümek.

Yıldız Holding sürdürülebilir üretim konusunda duyarlı bakış açısını yaymak amacıyla DenizTemiz Derneği / TURMEPA işbirliğiyle yürüttüğü Sabri Ülker Çevre Ödülü'nün bu sene üçüncüsünü gerçekleştirdi.
Bu sene Çevre ve İnsan başlığı altında düzenlenen ödül, Hydromx Enerji Tasarruf Projesi'ne verildi. İleri teknoloji kullanılarak geliştirilen bir nanolikid olan Hydromx, enerji tüketimi ve karbon salımında yüzde 35 azalma sağlıyor. Bu yaklaşık olarak 247 milyon 160 bin ağacın tuttuğu karbon miktarına denk geliyor. 274 proje arasından seçilen Hydromx Enerji Tasarruf Projesi, enerji tasarruf sıvısını geliştirmek için Nano-TermoTM teknolojisini kullanıyor.

İsrafsız şirket kültürü

Ödül töreninde konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Sabri Ülker'in kendilerine bıraktığı en büyük mirasın "israfsız şirket" kültürü olduğuna işaret ediyor. Ali Ülker'in yorumları şöyle: "Enerjiye her zaman ihtiyacımız var ve kentleşme ile birlikte temiz enerji kaynaklarına ihtiyaç artıyor. Sabri Bey'in bize bıraktığı en büyük miraslardan biri israfsız şirket kültürü. Unun gramını, suyun damlasını ve insanın emeğini israf etmeyen bir şirket kültürü oluşturmuştu, şimdi yönetim kurulu başkanımızdan başlayarak herkes bu kültürün gönüllü uygulayıcısı ve takipçisi. Bu kültür üzerine inşa ettiğimiz sürdürülebilirlik çalışmaları ile son 5 yılda holding içinde karbon salımını 117 bin 750 ton azalttık. Lojistik kaynaklı karbon salımını son 3 yılda yüzde 16 azalttık. 2024'e kadar salım artışı olmadan büyümeyi hedefliyoruz."

Baraj yüzde 5'e düşse, Türkiye'de de Yeşiller Partisi kurulabilir

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tercan M. Yaramancı ise "Sivil toplumun çevre konusunda gösterdiği hassasiyeti kamu otoritelerinden göremiyoruz" yorumlarında bulunurken, "İstanbul'da atık suların hala üçte ikisi arıtılmadan denize bırakılıyorsa bu önemli bir göstergedir. Sabri Ülker Ödülü çevre bilincini uyandırmak, çevre temizliğine katkı sağlamak üzere verilen bir ödül. Gelecek kuşakların çevre bilinci ile yetişmesini ön planda tutuyoruz. Seçim barajı yüzde 5'e düşerse, belki Türkiye'de de çevre ile ilgilenen bir Yeşiller Partisi kurulur" diyor.

Hydromix iki senede kendini amorti ediyor

Ödülün sahibi Hydromx, Ümit Özdoruk'un ısı iletkenliğini sudan daha iyi gerçekleştirebilecek bir sıvı geliştirme hayali ile ortaya çıkmış. Bunun için yağlı radyatörlerin çalışma prensibinden esinlenen Ümit Özdoruk ve Abdülkadir Dilli, oluşturdukları 12 kişilik Ar-Ge ekibiyle 2008 yılına kadar sürdürdükleri çalışmalar sonucunda Hydromx'i geliştirmişler.

Hydromx, kapalı devre ısıtma ve soğutma sistemlerinde suyun yerine kullanılan ve ısı transfer verimliliğini arttırarak yüzde 35'e varan tasarruf sağlayan organik bir solüsyon.

Halen TÜBİTAK MAM Teknolojisi Serbest Bölgesi'nde olan Hydromx laboratuvarında performans artırma ve farklı kullanım alanları geliştirme amaçlı Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Dünyada ve Türkiye'de ilk olan Hydromx, 30 ülkede tescil edilmiş durumda. Ümit Özdoruk, İstanbul'da alışveriş merkezi, sosyal tesisler, çeşitli belediye ve kamu binaları; İngiltere'de Sherwood Ormanları'ndaki sosyal tesisler, futbol stadyumları; ABD'de önde gelen medya kuruluşlarının veri merkezileri; Hindistan'da 5 yıldızlı otel zincirleri gibi farklı coğrafyalarda ve binalarda olan soğutma ve ısıtma sistemlerinde Hydromx kullanıldığını söylüyor ve ekliyor: "Dünyanın yüzde 5'i Hydromx kullansa, karbon emisyonu 86 milyon 505 ton azalır."