‘Sermaye piyasalarına yabancılarla tekrar geleceğiz’

Via GYO'nun halka açılmasıyla ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, “Halka arzı ciddi bir iskonto ile yapıyoruz. Şirket hisselerimiz gerçek değerine ulaştığında sermaye piyasalarına yabancı yatırımcılarla tekrar geleceğiz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Bünyesinde Viaport Asia, Viaport Marina, Viaport Venezia ve Vialand bulunan Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) AŞ, halka açılıyor. Bünyesinde alışveriş, eğlence, konaklama ve marina hizmetleri sektörlerini barındıran Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın yüzde 25 hissesinin halka arzı için 5-6 Mayıs’ta talep toplanacak olup halka arzın büyüklüğü 306 milyon lira olarak öngörülüyor. Halka arzda pay başına satış fiyatı 13.60 lira olacak. Via GYO’nun halka arzı mevcut pay satışı kapsamında yapılacak olup 90 milyon lira sermayeli şirkette 22.5 milyon nominal paya denk gelen hisse halka arz edilecek. Yurtiçi bireysel yatırımcılara yüzde 80, kurumsal yatırımcılara da yüzde 20 tahsis edilecek hisselerin 11 Mayıs’ta Borsa İstanbul’da işlem görmesi bekleniyor. 

Via GYO AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, yurt içi yatırımcıları hedefledikleri halka arzla Türkiye’nin sermaye piyasalarının derinleşmesine, yatırımcı tabanının gelişmesine katkı sunmak ve yeni yatırımcıları sermaye piyasalarına kazandırmak istediklerini aktardı. Halka arzı yüzde 40 iskonto ile yaptıklarını ve hisselerin tamamını yurtiçine satacaklarını değinen Bayraktar, “Biz kendimize güveniyoruz. Şirket hisselerimiz gerçek değerine ulaştığında sermaye piyasalarına yabancı yatırımcılarla tekrar geleceğiz” diye konuştu. Bayraktar, temettü dağıtımına çok iştahlı olduklarını ve yatırımcıları oldukça memnun edeceklerini ifade etti. 

Via ziyaretçisi yatırımız olacak 

Via GYO’nun gelecek dönem hedefleri, halka arz süreci ve portföy yapısıyla ilgili düzenlenen basın toplantısı Via GYO AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar ile Finans Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Güneri’nin katılımıyla gerçekleşti. Coşkun Bayraktar, Via GYO’nun geliştirdiği iş modelleri ve uyguladığı stratejilerle, bünyesindeki tüm projelerde düşük kaynak gereksinimi ile sözleşmeye dayalı, sürdürülebilir ve yüksek gelir akışı üretmeyi başardığını belirterek, “2008 yılında 30 milyon lira sermaye ile çıktığımız bu yolda, 2015 yılı sonu itibariyle 3,3 milyar lira aktif büyüklüğe, 3,2 milyar lira portföy büyüklüğüne ve 290 bin metrekarenin üzerinde brüt kiralanabilir alan büyüklüğüne ulaşmış bulunuyoruz.” dedi. Via GYO bünyesindeki tüm projelerinin kiralanabilir alanlarında ortalama yüzde 90 doluluk oranıyla yoluna devam ettiğini aktaran Bayraktar, yatırımcılarının büyük çoğunluğunun Via deneyimini yaşayan hali hazırdaki ziyaretçileri olacağını düşündüklerini kaydetti. 

Piyasa farklı iş yapana teveccüh gösteriyor 

Finans Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Özgür Güneri ise 300 milyon liranın üzerindeki halka arz büyüklüğüyle son iki yılın en büyük halka arzı olan Via GYO’nun halka arzında “günlük alım emri taahhüdü” ve “yüzde 100 geri alım garantisi” gibi halka arz teşviklerinin de uygulanacağını kaydetti. Güneri, dalgalı piyasa dönemlerinde farklı işler yapan şirketlere bir teveccüh olduğunu düşündüklerini, burada da global piyasaya bakıldığında dünyada bir likidite problemi olmadığını dile getirdi. Dolayısıyla dünyada paranın olduğunu ve gidecek yer aradığının altını çizen Güneri, “O anlamda bakıldığında eğer doğru fiyatlayabiliyorsanız ve iş modeliniz ile geçmiş performansınız güven veriyorsa biz bunun karşılık bulacağını görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Via GYO ve ortaklar tarafından 180 gün boyunca pay satmama ve bedelli sermaye artımı yapmama taahhüdünün geçerli olacağı halka arzda ortaklar, 1 yıl boyunca halka arz fiyatının altında pay da satmayacak. Halka arz sonucu VIA GYO payı alan tüm yatırımcılar, halka arzdan satın aldıkları payların tamamını veya bir kısmını VIA GYO paylarının Borsada işlem görmeye başlamasından itibaren 90 gün süreyle aralıksız bir şekilde hesaplarında tutmaları durumunda, 90 gün içerisinde hesaplarında gün sonunda bulunan en düşük şirket pay miktarının 14,00 lira fiyatından halka arz edenlere geri satma hakkına sahip olacak.

Yabancı yatırımcıların belirgin ölçekleri var 

Dalgalı piyasa koşullarının halka arza etkisinin sınırlı olacağını düşündüklerini söyleyen Özgür Güneri, yurtdışı yatırımcılara neden satış yapmadıklarını şöyle anlattı: “Yurt dışındaki büyük fonlar yatırım yapmak için güzel projeleri ve varlıkları yakın inceleme altında tutuyorlar. Ancak onların önemli beklentilerinden bir tanesi halka arz sonrasında hem büyüklüğün, hem halka açıklık oranının, hem halka açıklığın karşılık geldiği büyüklüğün belirgin ölçeklerde olması gibi çeşitli talepleri var. Geçmişte görüştüğümüz yabancı kurumların yüzde 25 değil de çok daha fazla bir oranda halka açıklık talepleri olmuştu. Burada şirket yönetiminin de bir değerlendirmesi oldu. Bu kadar yüksek iskontolarla, bu kadar yüksek oranda bir halka açılmaya sıcak bakmadıkları için, bu da yabancı yatırımcı açısından likidite anlamında çeşitli soru işaretleri uyandırabileceği için böyle bir yöntemi tercih etmedik.”

Bu konularda ilginizi çekebilir