Shell Eco-marathon'da hedef en az yakıtla en uzağa gitmek

Binlerce öğrencinin en az yakıtla en uzun yolu katetme hedefiyle araçlar tasarlayıp ürettikleri ve yarışarak test ettikleri Shell Eco-marathon heyecanı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

30. Shell Eco-marathon Avrupa heyecanı başladı. 21-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Hollanda'nın Rotterdam şehrinde düzenlenecek etkinliğe bu Avrupa genelinde 30 ülkeden 230 öğrenci takımı katılacak. 

Hollanda'nın Rotterdam kentinde 21-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacak Shell Eco-marathon Avrupa yarışlarına bu yıl Türkiye'den 10'uncu kez katılım gerçekleşecek. 30. Shell Eco-Maraton'da Türkiye'den 17 farklı üniversite ve 3 liseden 22 iddialı takım yarışacak. 

2005'ten bu yana Shell Eco-marathon'a Türkiye'den 100'ün üzerinde takım ve 1000'e yakın öğrenci katılmıştı. 

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell'in dünyanın enerji ihtiyacını sorumlu bir şekilde karşılamayı hedeflediğini belirterek "Bu anlamda Shell Eco-marathon'un Shell açısından çok önemli bir yeri var" dedi. 

Yeteneklerin gelişmesine katkı 

Yarışmayla öğrencileri inovasyon ve teknoloji alanlarında geliştirerek Türkiye'nin enerji geleceğine de katkıda bulunmayı hedeflediklerini aktaran Amet Erdem, Shell Eco-marathon'un gençlerin mühendislik ve tasarım yeteneklerinin yanı sıra kişisel gelişimlerine de katkı sağladığını sözlerine ekledi. Ahmet Erdem, Türk takımlarının Shell Eco-marathon'da giderek daha başarılı sonuçlar elde etmesini yeni yetişecek mühendislerin otomotiv teknolojileri ve yakıt tasarrufu alanında elde edecekleri başarıların habercisi olarak niteledi. 

Ahmet Erdem, "Bu yıl İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Çorum, Kayseri, Manisa, Isparta, Kırıkkale ve Eskişehir'den katılacak 22 takım Türkiye'yi Shell Eco-marathon'da temsil edecek. Takımlarımıza güveniyor ve başarılar diliyorum" dedi. 

En çok takımla katılan ikinci ülke Türkiye 

Shell Eco-marathon Avrupa Teknik Müdürü Gilles Vanier, Shell Eco-marathon'a Türkiye'den katılan takımların sayısında inanılmaz hızlı bir artış gerçekleştiğini belirterek "Fransa'dan sonra en çok takımla katılan ülke Türkiye" dedi. Shell Eco-marathon'da takımların başarısının her geçen yıl arttığını ve deneyimin çok önemli olduğunu söyleyen Vanier, Türkiye'den katılan öğrencilerin heyecanının ve enerjisinin bambaşka olduğunu da sözlerine ekledi.

İşte Shell Eco-marathon 2015 Türkiye takımları

FACILIS ELECTRIC VEHICLE GROUP: İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Facilis Electric Vehicle Group takımı bu yıl Shell Eco-marathon'a 4. kez katılıyor. Takım, Makine Mühendisliği okuyan öğrencilerden oluşuyor. Amaçlarının, insan hayatını kolaylaştıracak ve aynı zamanda çevreye minimum zarar verecek aracı tasarlamak ve üretmek olduğunu söylüyorlar. Onlar için araçların artık bir statü göstergesi olmaktan çıktığını, bu fikir değişikliğini de Shell Eco-marathon deneyimlerine borçlu olduklarını dile getiriyorlar. 

G-TECH: İzmir Gediz Üniversitesi'nden G-TECH takımı, Elektrik Elektronik ve Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşuyor. Bu yıl Shell Eco-marathon'a, Hybrid Electric Vehicle adını verdikleri araçla üçüncü kez katılacak ve yarışmanın urban konsept kategorisinde yarışacaklar. İlerde yenilenebilir enerji sektöründe çalışmak takım üyelerinin kariyer planları arasında yer alıyor. 

OPTIMUS: Hacettepe Üniversitesi'nden Optimus takımı bu yıl Shell Eco-marathon'a üçüncü kez katılacak. Takım üyeleri bilgisayar mühendisliği okuyor. Araçları tamamen 3D print ile basılmış ve bu durum Shell Eco-marathon için de yenilik teşkil ediyor. Yarışmanın kariyer planlarını şekillendirmelerine büyük katkısı olduğunu da ekliyorlar. 

PITHANA: Hitit Üniversitesi'nden Pithana Hidromobil takımı, Shell Eco-marathon'a bu yıl ikinci kez katılacak. Araçları hidrojenle çalışıyor. Yarışmaya hazırlanma sürecinin araştırma ruhlarını geliştirdiğini, deneyselliklerini artırdığını belirtiyor, araştırmayı sevdiklerini fark ettiklerinden ilerde akademisyen olmaya karar verdiklerini dile getiriyorlar. 

HIDROANA: Anadolu Üniversitesi'nden Hidroana takımı iddialı. Araçları hidrojenle çalışıyor. Takım çalışmasının kendilerine akademik hayatları için katkı sağladığını söylüyorlar ve ekliyorlar: Hidromobil aracın karbon fiber gövdeden yapıldığını, aerodinamik yapıda olduğunu ve enerji verimliliği sağlamak üzere tasarlandığını söyleyen Hidroana üyeleri: "Bu sene eve dereceyle dönmek istiyoruz" diyor. 

HYDRO MARMARA: Marmara Üniversitesi'nden Hydro Marmara takımı, Shell Eco-marathon'a bu yıl üçüncü kez katılıyor. Araçları hidrojenle çalışıyor. Sorumluluk sahibi olmayı ve stres yönetmeyi öğrendiklerini, girişimci ruhlarını keşfettiklerini; bu sebeple ilerde kariyer seçimi yaparken zorluk çekmeyeceklerini dile getiriyorlar. Hedefleri yönetici olmak. 

HIDROKALE: Kırıkkale Üniversitesi'nden Hidrokale takımı, yarışmaya hidrojenli araçlarıyla katılıyor. Shell Ecomarathon'a bu sene 2. katılışları olacak. Yarışmaya hazırlanma sürecinin disiplinli ve iş bitirici olmaları açısından kendilerinde kayda değer değişiklikler sağladığını dile getiriyorlar. Bu sene amaçları ilk beşe girebilmek. 

HIGH-TECH COMMUNITY: Ankara Üniversitesi'nden High-Tech Community, Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyan öğrencilerden oluşuyor. Bu yıl Shell Eco-marathon'a ikinci kez ve elektrikli araçlarıyla katılıyorlar. En büyük hedefleri ise "Bir gün Shell Eco-marathon'u organize eden kişiler olmak". HITIT GÜNEŞI: Ankara Üniversitesi'nden Hitit Güneşi takımı bu yıl Shell Eco-marathon'a ikinci kez katılacak. Araçları, Türkiye'den katılan takımlarının çoğunun aksine güneş enerjisiyle çalışıyor ve elektrik ağırlıklı. Yarışmaya hazırlanma sürecinde okulda aldıkları teorik dersleri uygulamaya geçirebildiklerini, ilgi alanlarına yoğunlaşabildiklerini ve hayata dair önemli tecrübeler edindiklerini dile getiriyorlar. 

HIDROKET JR: Kalaba Anadolu Lisesi'nden Hidroket Jr, Ankara Üniversitesi'nin desteği ve gözetimiyle Shell Eco-marathon'a katılacak. Ankara Üniversitesi'nin deneyimli takımı Hidroket, sosyal sorumluluk projesi kapsamında lise takımı Hidroket Jr.'a daha önce Shell Eco-marathon'a katıldıkları aracı hediye ederek takımın hayalini gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. 

AE2 PROJECT TEAM: Yıldız Teknik Üniversitesi'nden AE2 Project Team, Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyan öğrencilerden oluşan bir ekip. Shell Eco-marathon'un deneyimli ve başarılı takımlarından AE2 Project Team, yarışmaya prototip kategorisinde katılacak. Geçen sene Shell Eco-marathon araçlarını basın lansmanı ile tanıtan takımın, mühendislik becerilerinin yanında iletişim yeteneği de oldukça yüksek. 

BUALERT: Boğaziçi Üniversitesi'nden BuAlert takımı ağırlıkla Makine Mühendisliği okuyan öğrencilerden oluşuyor. Araçları elektrikle çalışıyor. Shell Eco-marathon'a hazırlık sürecinin onlar için okulda aldıkları eğitim kadar değerli olduğunu dile getirirken, yarışmaya katılan ve katılacak takımlara yardım ve öncülük etmek istediklerinin altını önemle çiziyorlar. 

TEMIZ VE YENILENEBILIR ENERJI KAYNAKLARI: Erciyes Üniversitesi'nden Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları takımının Shell Eco-marathon'a bu sene 2. katılışları. Elektromobil ve prototip kategorisinde yarışmaya katılıyorlar. Olanaklarının kısıtlı olduğunu dile getirmekle birlikte ekliyorlar: "Biz bu sene yarışı kazanmak için çok çalışacağız." 

SSAL MECHANIC TEAM: Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi takımı SSAL Mechanic Team, geleceğin mühendisleri olarak Shell Ecomarathon'a 5 senedir katılıyorlar. Bu sene urban konseptte yarışacaklar. Lise takımı olup üniversite öğrencilerinin de yarıştığı bir platformda, hiçbir problemden yılmayıp kendilerine güveniyorlar ve kazanmak istiyorlar. 

HIDROKET: Ankara Üniversitesi'nden Hidroket takımı, yarışmaya 3. kez katılıyor. Araçları hidrojenle çalışıyor, yarışacakları kategori ise urban konsepti. Derece almak istediklerini dile getiren öğrenciler, yarışmaya hazırlanmaya başladıktan sonra hayatlarının değiştiğini, artık değerli bir amaca hizmet ettiklerini hissettiklerini dile getiriyorlar. 

HIDROSAFIR: Süleyman Demirel Üniversitesi'nden HidroSafir takımı, mühendislik okuyan öğrencilerden oluşuyor. Hidrojenle çalışan araçlarının ismi Hidros. Takım bu sene Shell Eco-marathon'a ilk kez katılacak. Yarışmaya Türkiye'den katılan çoğu takım gibi, okulda aldıkları eğitimle Shell Eco-marathon'a hazırlık sürecinde öğrendiklerini birleştirerek, kendilerini geliştirdiklerini ve tam anlamıyla birer mühendis olarak hissedebildiklerini dile getiriyorlar. 

HIDROIST: İstanbul Üniversitesi'nden katılan Hidroist, 2014 yazında TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araçlar yarışında 1. oldu. Takımın birçok üyesinin Shell Eco-marathon'da ikinci deneyimi olacak. Urban konsept kategorisinde hidrojenle çalışan araçlarıyla katılacak olan takım en çok sponsorluk desteği bulma konusunda zorlanmış. Bu sene iddialı olduklarını söyleyen takım üyeleri, "Shell Eco-marathon'da beklentimiz yüksek. İlk üçe girmek istiyoruz." diyor. 

YUEMT: Yeditepe Üniversitesi'nden Yeditepe Üniversitesi Shell Eco-marathon takımı; Makine, Elektrik Elektronik ve Endüstri Mühendisliği okuyan öğrencilerden oluşuyor. Bu yıl Shell Eco-marathon'a üçüncü kez katılacak olan takım, araçlarını güneş paneli kullanarak üretecek. Shell Eco-marathon sayesinde otomotiv sektörüne hakim olduklarını ve ilerde kariyer seçimlerini bu alanda yapmaya karar verdiklerini dile getiriyorlar. 

İTÜ ELECTRIC VEHICLE TEAM: İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir diğer takım olan Electric Vehicle Team, makine ve elektrik elektronik mühendisliği okuyan öğrencilerden oluşuyor. Yarışmaya urban konsept kategorisinde katılacak olan öğrenciler, bu yıl resmi olarak ilk katılımları olacağından oldukça heyecanlılar. Geçmişte ziyaretçi olarak deneyimledikleri Shell Eco-marathon serüveninde adlarını rahatça duyurabilmek için tanıtım kitleri ve sponsorluk dosyaları hazırlayan takım üyeleri, iddialı olduklarını dile getiriyor. 

TEAM TERAKKİ: Terakki Vakfi Özel Şişli Terakki Fen Lisesi'nden Team TERAKKİ Shell Eco-marathon'a 11. kez katılıyor. Henüz lise öğrencileri olmalarına rağmen, öğretmenlerinin de desteğiyle iddialılar. Yarışmaya urban konseptinde katılıyorlar. Shell Eco-marathon'un onlar için oldukça faydalı bir eğitim ortamı olduğunu dile getiriyorlar.

1 kWhH ve/veya 1 litreyi en iyi kullanan kazanacak

Shell Eco-marathon, öğrencileri enerji verimliliğinin sınırlarını zorlamaya iten, küresel çapta düzenlenen bir yarışma. Yarışma, öğrencilerin kendi tasarlayıp yaptıkları araçları test etmesine imkân veren bir platform sağlıyor. Genç insanlara, geleceğin bilim insanları ve mühendisleri olmaları için ilham veriyor. Yarışma, yenilikçi problem çözme yaklaşımı, yaratıcılık ve ortak çalışma becerilerinin kullanımını gerektiriyor. Shell Eco-marathon Avrupa'da yaşları 16 – 25 arası değişen ve yaklaşık 30 ülkeden gelen geleceğin mühendis ve bilim insanları yarışıyor. Başarılarını ise 1 kWh ya da 1 litrelik yakıtla ne kadar mesafe gidebildikleri tayin ediyor. Shell, yarışmayı Rotterdam'da düzenleyerek amaca uygun bir sokak rotasıyla halka yakınlaştırıyor.