Singer gençleşecek dikiş makineleri wi-fi’ye bağlanacak

Singer, yurtdışında hızla yükselen “kendi modanı yarat” trendinin ardından genç kullanıcıları yakın markaja almaya karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜLYA KESKİN 
YURT HABERLERİ 

Bir dönem altın çağını yaşayan, bir dönem ise neredeyse unutulan dikiş makineleri dünyada hızla yayılan “kendi modanı yarat” trendi ile tekrar ilgi odayı haline geldi. İlerleyen teknoloji ile kullanımı daha da kolaylaşan dikiş makineleri yeniden dikkat çekmeye başladı. Sektörün en bilinen isimlerinden, 164 yılı geride bırakan ve dünyada 200’den fazla ülkede faaliyet gösteren Amerikalı Singer de bu moda akımının etkisiyle gençleşme sürecine giriyor. Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, Türkiye pazarına giriş yapan ilk uluslararası marka olan Singer’in Türkiye’deki faaliyetlerinin 1904 yılında İstiklal Caddesi’nde açtığı ofis ile başladığını anımsatıyor. 1956’da da Türkiye’de fabrika açıldığını söyleyen Parlak, 2004 yılında ise burada üretilen modellerin başka ülkelerde satılmaması nedeniyle fabrikanın kapandığını aktarıyor. 

“Dikiş makinesinde 24 modele aksesuarda 6 bine çeşite sahibiz” 

Dikiş makinelerinin mekanik, elektronik, bilgisayarlı ve overlok olarak dört ana gruba ayrıldığını anlatan Parlak, Türkiye’de ağırlıklı olarak kullanımı çok basit olan mekanik grubuna ait ürünlerin talep gördüğünü söylüyor. Toplamda 24 adet modellerinin bulunduğunu açıklayan Parlak, aksesuar grubunda ise 6 bine yakın çeşitlerinin olduğunu dile getiriyor. Türkiye’de üç yıldır ütüleme sistemleri alanında faaliyet gösterdiklerini, bu yıl da kazanlı ütüyü piyasaya sunduklarını vurgulayan Parlak, “Singer diğer ülkelerde neredeyse ürettiği her türlü ev aletini piyasaya sunuyor. Ancak kazanlı ütüyü Türkiye’de ilk kez bu yıl piyasaya sunduk. Satışı da yalnızca zincir marketler aracılığıyla gerçekleşti” bilgilerini veriyor. 

“Türkiye’de yüzde 95’lik pay ile pazar lideriyiz” 

Türkiye’de yalnızca Singer ürünleri satan 100 nokta ile bayi sayılarının toplamda bini bulduğunu açıklayan Parlak, büyük market zincirleriyle birlikte de kampanyalar yürüttüklerini belirtiyor. Ülke genelinde 200 servis noktalarının bulunduğunu aktaran Parlak, ayrıca Türkiye’de 55 kişiye istihdam sağladıklarını söylüyor. Geçen yıl ciroda yüzde 24’lük büyüme elde ettiklerini belirten Parlak, bu yılı da yüzde 15’lik büyüme ile kapatmayı öngördüklerini vurguluyor. Singer’in Türkiye’de yüzde 95’lik pay ile pazar lideri olduğunun altını çizen Parlak, yıllık ortalama 200 bin adet dikiş makinesinin sattıklarını aktarıyor. 

Türkiye’de hobi pazarın gelişime açık olduğuna dikkat çeken Parlak, özetle şu ifadeleri kullanıyor: “İnsanlar önceden ihtiyaç duydukları için dikiş dikiyordu, günümüzde ise iş stresinden kurtulmak, rahatlamak için bu alana yöneliyorlar. Ayrıca insanlar kıyafetlerinde farklılık yaratmak için de bu alana yöneliyor. Bu, İngiltere, Almanya, Amerika gibi ülkelerde yükselen bir trend. Türkiye’nin bu noktada daha da gelişeceğini düşünüyorum.” 

Özellikle genç kullanıcılara yönelik ürünlere odaklandıklarının altını çizen Parlak, Türkiye pazarına bu yıl bilgisayarlı bir dikiş makinesi sunacaklarını vurguluyor. Parlak, “Makinemiz kablosuz ağ bağlantısı ile internete bağlanabilecek. Akıllı telefonlarda ve tabletlerde konu ile ilgili çeşitli uygulamalar olacak. Bu uygulamalarla normalde çizilmesi, çizdirilmesi ya da satın alınması gereken desenler ücretsiz indirilebilecek” açıklamasını yapıyor. 

Azerbaycan ve Kıbrıs’ta yükselişte 

Singer Türkiye’nin Azerbaycan, Kıbrıs, Gürcistan, Irak ve Suriye üzerindeki ihracat operasyonlarından sorumlu olduğunu anlatan Parlak, “Özellikle Azerbaycan’da ciddi bir büyüme yakaladık. Burada genellikle mekanik yerine elektronik ürünleri tercih ediyorlar. Kıbrıs da bu konuda oldukça iyi. Orada da ağırlıklı olarak bilgisayarlı ürünlerimiz kullanılıyor” diyor. 

Projeleri hakkında bilgi veren Parlak, modacı Hakan Akkaya ile yürüttükleri “Singer, Hakan Akkaya ile Üniversitene Geliyor” isimli projeyi önümüzdeki yıl da sürdürmek istediklerini belirten Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, “Biz Singer markasını gençleştirmeyi hedefliyoruz. Kız meslek lisesi ve üniversite öğrencileri için kampanyalar düzenliyoruz. Ayrıca bu yıl kız meslek liseleri ile bir protokol imzalayacağız. Modacı Akkaya ile birlikte ‘kendi modanı yarat’ isimli bir site kurduk. Burada Akkaya’nın çizimleri var, çizimler siteden şablon olarak indirilebiliyor. Kullanıcılar da Akkaya’nın tasarımlarını yüksek ücretler ödemeden kendileri dikebiliyor” bilgilerini veriyor.

“Ütü bizim için Türkiye’de yeni bir pazar açtı”

Kazanlı ütüyü Türkiye’de bu yıl ilk kez piyasaya sunduklarını açıklayan Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, “Ütü bizim için Türkiye’de yeni bir pazar açtı. Çok olumlu tepkiler aldık. 100 bin adet ütü satışı gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl da aynı rakama ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

Yılda 10 bin nostalji dikiş makinesi satıyor

Sinem Kınran Parlak, Singer’in hem hemen herkes tarafından bilinen klasik modelleri arasında yer alan siyah renkteki dikiş makinesinin artık katalogda bile yer almamasına karşın halen yoğun bir talep gördüğünü, bu üründen yılda 10 bin adet satıldığını söylüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir