Synevo, Türkiye’nin en büyük laboratuvar markası olmayı hedefliyor

Türkiye’de 2011’de faaliyet başlayan ve 4 yılda laboratuvar sayısını 11’e yükselten Synevo, önümüzdeki dönemde de satın almalarını sürdürerek, 2 yıl içinde pazardaki en büyük tıbbi laboratuvar markası olmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Tıbbi laboratuvarcılık  konusunda Avrupa’nın en büyük kuruluşlarından biri olan Synevo, 2011’den bu yana faaliyette olduğu Türkiye pazarında gözünü zirveye dikti. Firma, 2017’de Türkiye’deki en büyük tıbbi laboratuvar markası olmayı hedefliyor.

Avrupa’nın en önemli sağlık gruplarından biri olan Medicover Holding bünyesinde faaliyet gösteren Synevo, 11 ülkede 79 laboratuvar ile yılda 80 milyonun üzerinde test hizmeti veriyor. Grubun 20. yıl kutlamaları nedeniyle İzmir’e gelen Medicover Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fredrik Stenmo, Swiss Otel’de düzenlenen basın toplantısında Türkiye’yi sağlık sektörü için en ilginç ülkelerden biri olarak gördüklerini söyledi. Sağlıkla ilgili yatırımların başarılı olabilmesi için uzun soluklu olmaları gerektiğine dikkat çeken Stenmo, “Sağlık iyi hizmet ve kalite gerektirir. Türkiye’de önümüzdeki dönemde de büyük fırsatlar olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Synevo’nun Oriflame’in de kurucusu olan İsveçli sermaye grubu tarafından 1995’te kurulduğunu ve merkezlerinin Almanya’da bulunduğunu dile getiren Medicover Holding CEO’su Fredrik Ragmark, “Türkiye’de tıbbi laboratuvarcılık sektöründe yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Çünkü sağlık sektöründe her alanda yukarı doğru bir ivme var. Ekonomik göstergeler iyileştikçe sağlığa verilen önem de artıyor. Yapacağımız yatırımlarla ve sahip olduğumuz know-how’la Türkiye’nin lider laboratuvar zinciri olmayı hedefliyoruz. Dünya genelinde 79 laboratuvar, yılda 80 milyonun üzerinde test sayısı ve 3 binden fazla test parametresiyle, 11 ülkede  4 binin üzerinde çalışanımızla hizmet sunuyoruz” dedi. 

Satın almalarımız sürecek

Synevo Türkiye Genel Müdürü Gürkan Gelibolu ise 2017’ye kadar laboratuvar ağını genişleterek, Türkiye’nin en büyük laboratuvar markası olmayı hedeflediklerini söyledi. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 3 ilde faaliyet gösteren tek laboratuvar zinciri olduklarını anlatan Gelibolu, “Şehir hastaneleri projelerinde yer alıyoruz. Devletteki hacimler çok büyük. O projeler devreye girince ciddi rakamlar ortaya çıkabilir. Türkiye pazarında konsolidasyon zorunlu. Çünkü rekabet yüksek, fiyatlar düşük. Özel laboratuvarlar da hem küçük hem de parçalı bir yapı hakim. Türkiye’de satın almalara devam edeceğiz” diye konuştu.

Sağlıkta Dönüşüm Politikası kapsamında yapımı yürütülmekte olan Şehir Hastaneleri projeleriyle de yaklaşık 4 yıldır yakından ilgilendiklerini belirten Gelibolu, “Bozlu Holding ve Dia Holding’le birlikte yürüttüğümüz Bilkent ve Mersin Şehir Hastanesi projeleri 2016 ve 2017 yıllarında devreye girecek. Bilkent Kamu Özel Ortaklığı Hastane projesi bünyesinde yer alan 4 bin metrekare kapalı alanı, son teknoloji altyapısıyla, JCI ve ISO standartlarında faaliyet gösterecek yaklaşık 200 personelin istihdam edileceği Türkiye’nin en büyük laboratuvarının dizaynından iş akışlarına, personel ve teknik alt yapı gerekliliklerinin belirlenmesine kadar tüm süreçler Synevo&Dia ekiplerinin birlikte çalışmasıyla gerçekleştirildi” dedi.

Gelibolu, son dönemde Rönesans Holding’in yürüttüğü Adana Kamu Özel Ortaklığı Hastane Projesi ve Yozgat Eğitim Araştırma Hastanesi projelerinde tıbbi laboratuvarların proje yönetimi için Rönesans Holding’le bir danışmanlık anlaşması imzaladıklarını ve tıbbi laboratuvarların tasarımlarına başladıklarını söyledi.
Tüm laboratuvarlarında birinci önceliklerinin kalite olduğunu, bu amaçla da akreditasyona çok önem verdiklerini anlatan Gelibolu, “Şu an Türkiye’de oldukça az sayıda laboratuar Tıbbi Laboratuvar Akreditasyonuna sahip. İstanbul merkez laboratuvarımız yaklaşık 5 senedir Alman Dakks tarafından akredite ediliyor. Ankara laboratuvarımız ise 2012’den bu yana Türkak’ın akreditasyonuna sahip. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Türkiye genelinde laboratuvar yatırımlarımızı sürdürerek ve işbirliklerimizi yapılandırarak bir çok noktada aynı yüksek kalite standartlarında hizmet sunumunu gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl İzmir’de Alsancak Liman Merkez Laboratuvarı, Bayraklı Patoloji Laboratuvarı ve Kızılkanat Şubeleri’ni açtıklarını belirten Synevo Medikal Direktörü Dr.Zümrüt Algan, İzmir’e yaptıkları yatırımlardan, hasta ve doktor ilgisinden çok memnun olduklarını ifade etti.