TEB'in kârı 283 milyon TL oldu

TEB'in, 31 Mart 2016 tarihi itibarıyla net kârı 283 milyon TL olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB), 31 Mart 2016 tarihi itibarıyla aktif toplamı yılın başından itibaren yüzde 4 oranında artarak 74,9 milyar TL'ye ulaşırken, net kârı 283 milyon TL olarak gerçekleşti.

TEB'den yapılan açıklamaya göre, bankadan verilen krediler 2016 yılının ilk çeyreğinde toplam aktiflerinin yüzde 73'ünü oluşturdu. Toplam 54,9 milyar TL'lik kredilerin yarıya yakını KOBİ’lere kullandırıldı. TEB'in 2016 yılının ilk çeyreğinde takipteki kredilerinin oranı yüzde 2,54 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde toplam mevduat yüzde 5 oranında, müşteri mevduatı ise yüzde 4 oranında artarak TEB'in toplam mevduatı 46,5 milyar TL'ye ulaştı. Yılın ilk 3 ayında öz kaynakları yüzde 4 oranında artarak 7,2 milyar TL'ye ulaşan TEB'in sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 13,53 olarak gerçekleşti.

CEPTETEB

TEB'in Mart 2015'te hayata geçirdiği dijital bankacılık platformu CEPTETEB, 1 yıl içinde 250 bin müşteri ve 3 milyar TL mevduat hacmine ulaşarak Türkiye'nin hızlı büyüyen dijital bankalarından oldu.

TEB müşterilerinin yüzde 82'si bankanın sunduğu dijital dağıtım kanallarını kullanırken, mobil bankacılık uygulamasını kullanan aktif müşteri sayısı 540 bini aştı. TEB'in toplam bankacılık işlemlerinde dijital bankacılığın payı yüzde 84'e ulaştı. 

Müşterilerin 2016 yılının ilk 3 ayında, para yatırma işlemlerinin yüzde 71'ini, para çekme işlemlerinin yüzde 88'ini, kredi kârtı ödemelerinin yüzde 79'unu, fatura ödemelerinin yüzde 81'ini ve para transferlerinin yüzde 88'ini TEB dijital bankacılık kanalları üzerinden gerçekleştirdi.

2005 yılından bu yana "Danışman Banka" anlayışıyla KOBİ bankacılığında hayata geçirdiği çok sayıda yenilikle sektörde farklılaşan TEB, bu alandaki deneyimlerini Kadın Bankacılığı ve Girişim Bankacılığı alanlarına da taşıdı. 

Kadın patronlara özel çözümler

2015 yılında kadınların iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla banka bünyesinde ayrı bir departman oluşturarak kurduğu Kadın Bankacılığı ile TEB, kadın patronları desteklemeye devam ediyor.

Kadın Bankacılığı ile kadın patronlara odaklanarak onların iş hayatındaki ihtiyaçlarını bütünlüklü bir hizmet anlayışıyla ele almayı ve tamamen kendilerine özel çözümler geliştirmeyi amaçlayan TEB, işletmelerini büyütebilmeleri için gereken bilgiye ulaşma, yeni pazarlara erişim, networking kurma gibi kilit konularda kadın patronlara özel eğitim, danışmanlık ve mentorluk alma olanakları sunuyor.

Kadınların ekonomiye sadece tüketici kimliğiyle değil, üretici kimliğiyle daha fazla dahil olması hedefiyle, kadın patronların global dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelerek istikrarlı bir büyümeyle varlıklarını sürdürebilmeleri için finansmana erişimlerini kolaylaştıran TEB, bu yönde teminatsız kredi ve özel finansman paketleri de geliştiriyor. 

Avrupa Birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstruction and Development-EBRD), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu sahipliğinde, kadınlara ait ve kadınların yönettiği işletmeleri desteklemek ve kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği "Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği" programı kapsamında TEB'e sağlanan 50 milyon avro fon, kadın patronlara kredi olarak kullandırılıyor. Temmuz ayında başlanan kredi kullandırımıyla TEB, 2016 yılı ilk çeyreği itibarıyla 3 bin 600'den fazla müşterisine toplam 145 milyon TL'nin üzerinde kredi sağladı.

TİM-TEB Girişim Evleri'nin sayısının artırılması hedefleniyor

Banka, 2016 yılında KOBİ bankacılığında ve girişim bankacılığında benimsediği "Danışman Banka" anlayışıyla çeşitli projeleri hayata geçirmeyi sürdürdü. Bugüne kadar TEB Kuluçka Merkezi’ne 3 bin 700'e yakın yeni iş fikri gelirken, bunlardan 280'i kabul edildi. 14 girişimci ise toplamda 12,5 milyon TL yatırım almayı başardı.

TEB, bankayı sektörde farklılaştıran ve girişimcilik ekosisteminde güçlü bir yer edinmesini sağlayan Girişim Evi konseptini TİM ile birlikte Anadolu'ya yaymaya başladı. TEB'in TİM iş birliğiyle İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Denizli'de faaliyete geçirilen TİM-TEB girişim evlerinin sayısının önümüzdeki dönemde artırılması hedefleniyor.

TEB, 3 yıl üst üste "Avrupa ve Türkiye’nin En İyi İşvereni"

TEB, en iyi iş yeri olma hedefiyle 4 yıl önce sistematik bir yaklaşımla başlattığı GPTW-Great Place to Work Programı kapsamında geldiği noktada çalışanlarının bankayı çevrelerine çalışılacak en iyi iş yeri olarak tavsiye etme derecesini 25 puan artırarak sürekli yukârıya giden bir grafik yakalamayı başardı.

Şirketlerin insan kaynakları politika ve uygulamalarını 1991 yılından bu yana değerlendiren dünyanın saygın kuruluşlarından Top Employers Institute, TEB'i Avrupa ve Türkiye'nin En İyi İşvereni olarak bu yıl 3. kez tescil etti. TEB geçen yıl yapılan değerlendirmede de 667 şirket arasında uluslararası ilk 5 kurum arasında da yer aldı.