Tekfen İnşaat, Katar'da otoyol yapacak

Tekfen İnşaat, Katar'da "Al Khor Expressway" adlı otoyol projesini yaklaşık 2,1 milyar dolar bedelle inşa etmek için ön protokol imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tekfen Holding şirketlerinden Tekfen İnşaat ve Tesisat, yaklaşık 2,1 milyar dolar bedelle Katar'da otoyol projesi için ön protokol imzaladı.

Tekfen'den KAP'a yapılan açıklamada, 34 kilometre uzunluğunda geliş-gidiş 10 şeritli, üzerinde çeşitli kavşaklar, viyadükler, alt ve üst geçitler bulunan projenin anahtar teslimi inşa edileceği belirtildi.

Ön protokol "Al Khor Expressway" adlı otoyol projesinin 36 ay sonunda teslim edilmesini öngörüyor.

Türk firmaların Katar’da üstlendiği işler 15 milyar doları buldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye ve Katar arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda yaklaşık 3 kat artarak 1,3 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Bu bizim için yeterli olmamalı. Bu rakamın kısa sürede 3 milyar dolara hemen ardından da 5 milyar dolara çıkarılması bir zorunluluk." dedi.

Tekfen Holding'in grup şirketi Tekfen İnşaat'ın Katar'da yapacağı "Al-Khor Expressway" Otoyol Projesi'nin ön protokolünün imzalanması dolayısıyla Bakanlığın Toplantı Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda yaklaşık 3 kat artarak 1,3 milyar dolara ulaştığını ancak potansiyel göz önünde bulundurulduğunda bunun yeterli olmadığını söyledi.

Arslan, Türk müteahhitlerin, firmaların Katar’da üstlendiği işlerin 15 milyar doları bulduğuna dikkati çekerek, bugüne kadar Türk firmalarının Katar'da üstlendiği müteahhitlik işlerinin sayısının da 119'a ulaştığını söyledi.

Katar Hükümeti ile Tekfen İnşaat arasında yapım sözleşmesi imzalanan 34 kilometrelik 10 şeritli yol projesinin de bunlardan biri olduğunu belirten Arslan, "Katar için büyük önem arz eden bir otoyol projesi olduğu gibi iki ülkenin inşaat alanında iş birliği açısından da güzel bir örnek olacak. Önümüzdeki dönemde 2022 Dünya Kupası’na Katar ev sahipliği yapacak ve ayrıca 2030 ulusal vizyonu çerçevesinde de büyük projeler gerçekleştirecek. Bunları hayata geçirmesi için ihtiyaç duyulacak iş gücü, tecrübe birikimi de Türk müteahhitlerde bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Projenin maliyeti 7,6 milyar Katar riyali

Katar Belediye ve Çevre Bakanı Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi de halen altyapı alanında Katar'da görev yapan 60 Türk şirketi bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu firmalar vizyonumuz olan projelerin gerçekleşmesinde katkı sağlamaktadır. 2022 Dünya Kupası projelerinde de bizlere yardımcı olmalarını arzu ediyoruz." dedi.

Tekfen İnşaat'ın, Katar'da ciddi projeler gerçekleştirdiğini belirten Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi, imzalanan altyapı projesinin 2022 Dünya Kupası için de önemli olduğunu ifade etti.

Al-Khor Projesi'nin 34 kilometre uzunluğunda gidiş ve geliş 5'er şerit olmak üzere 10 şeritten oluşacak bir yolu kapsadığını ve üzerinde 12 köprü geçit inşa edileceğini, projenin maliyetinin 7,6 milyar Katar riyali olduğunu kaydeden Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi, "İnanıyorum ki Türk şirketleri bu projeyi en üstün teknoloji ile destekleyecektir. Türkiye ile Katar arasındaki ilişkiler çok iyi düzeyde devam ediyor. Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki güçlü ilişkiler iki ülke arasındaki ilişkileri de kuvvetlendirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Gönül arzu eder ki Katar'daki statlardan birini de yapalım"

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin de bu yıl Tekfen'in 60. yılını kutladıklarını belirterek, "Bu projeyi çok kıymetli iki Bakan nezdinde yapıyor olmamız bir güven izharı ve bu güvenin bize bir emanet olduğunun farkındayız. Emaneti en güzel şekliyle muhafaza ederek, devletler arasındaki bu güzel ilişkide bizim de özel sektör olarak katkımız olsun isteriz. İstanbul'daki olimpiyat stadı ve Bakü'deki olimpiyat stadını yapan bir işletme olarak gönül arzu eder ki Katar'daki statlardan da birini yapalım. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Katar Hükümeti adına Belediye ve Çevre Bakanı Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi ile Tekfen Holding'in grup şirketi Tekfen İnşaat arasında, söz konusu otoyol projesinin ön protokolü imzalandı.