Teksan, yeni fabrikası ile büyüyecek

Yeni fabrikasında deneme üretimlerine başlayan Teksan Jeneratör, kapasite sorununu aşarak 120'nin üzerinde ülkeye yaptığı ihracatını artırmayı hedefliyor. Şirket ciroda da geçen yıla göre yüzde 20 büyüme öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emel ÜNAL BULUT

Kocaeli Serbest Bölge'de yer alan ikinci fabrikası ile ihracat ağırlıklı üretim yapmayı hedefleyen Teksan Jeneratör, yeni fabrikanın satış ve ihracata önemli oranda katkı sağlayacağını öngörüyor. Yenilikçi ürünleriyle Türkiye pazarına hizmet sunmanın yanında 120'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren firma, ihracat yaptıkları ülke sayısını yeni fabrika ile artırmaya odaklandı. En önemli yatırımları arasında yer alan fabrikanın, son teknolojiye sahip ekipmanlarla donatılarak Türkiye'nin en modern üretim tesislerinden biri konumuna getirildiğini anlatan Teksan Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ata şunları söyledi:

"İhracat ağırlıklı üretim yapmayı hedefl ediğimiz fabrikamızda deneme üretimlerine başladık. Toplam 50 bin metrekareden fazla alanda iki fazdan oluşacak yeni fabrikamızın tam kapasite ile çalışmaya başlamasının ardından üretimimizin yıllık 15 bin adedi geçeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca çalışan sayımızda da önemli bir artış gerçekleştirmeyi ve yeni fabrika ile birlikte yaklaşık bin kişiye ulaşmayı planlıyoruz."

Cirosunu 120 milyon liraya çıkarmak istiyor

Geçen yıl 100 milyon euro civarında ciroya ulaştıklarını, 2017 yılında da hedefin yüzde 20 büyüme ile ciroyu 120 milyon euroya yükseltmek olduğunu belirten Ata, yeni fabrikanın satışlara ve ihracata önemli oranda katkı sağlayacağını öngördüklerine işaret etti. Kapasite problemini ortadan kaldırarak müşterilerden gelen talebi rahatlıkla karşılayabileceklerini söyleyen Ata, "Satışlarımızın yaklaşık yüzde 60'ını ihracat oluşturuyor ve 120'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yeni pazarlara açılmak ve ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmak da ikinci fabrikamızın diğer katkıları arasında olacaktır" diye konuştu.

Ar-Ge merkezi kurmak için çalışıyor

Yatırım kalemleri içinde Ar-Ge ve inovasyon önemli yer tuttuğunu vurgulayan Özdemir Ata şu bilgileri verdi:

"Ar-Ge ve inovasyon şirketimiz için olmazsa olmaz unsurlar. Sadece ürünlerimizde değil hizmetlerimizde de inovatif bir yaklaşım benimsiyoruz. Büyüme hedefl erimizi gerçekleştirebilmek ve özellikle dünya pazarlarında rekabet avantajımızı korumak amacıyla Ar-Ge ve teknolojiye önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Şu an Ar-Ge departmanımızda 21 kişi çalışıyor. Ar- Ge merkezi kurma çalışmalarımız ise hızla devam ediyor. Çok yakın bir zamanda merkezimiz faaliyete geçmiş olacak. Geride bıraktığımız yıl ulusal Ar-Ge sıralamasında 39 basamak yükselerek 97'nci sırada yer aldık. Ar-Ge merkezimizin, yeni projelere ivme kazandıracağı ve bizi daha yukarı noktalara taşıyacağı inancındayız."

40 bini aşkın noktaya servis veriyor

İstihdamı artırmak ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak için çalıştıklarını anlatan Ata, "Türkiye'de ilk kez hibrit jeneratör ile potansiyel taşıyan yurtdışı pazarlarda daha etkin rol üstlenmek istiyoruz. Satış sonrası hizmetlerimizle de farklılaşıyoruz. 10 Bölge Müdürlüğümüz ve 20'ye yakın bayimiz var. Ayrıca yılda 40 bini aşkın noktaya servis veriyoruz" dedi.

600 metrekareden dünyaya enerji veren şirkete yolculuk

Tuzla'da sınırlı kaynaklarla 600 metrekare bir alanda kurulan tesisten, bugün dünyanın dört bir yanına ulaşan ve Türkiye'de üretim yapan en büyük jeneratör markası Teksan'ı ortaya çıkardıklarını dile getiren Özdemir Ata, bu süreci şöyle anlattı:

"İş hayatına babamın yanında ona yardım ederek başladım. Daha sonra aldığı eğitim doğrultusunda elektrik teknisyenliği ve elektrik mühendisliği yaptım. Teksan'ın temellerini birlikte attığımız Abdulkadir Teksan ile sanat enstitüsünü ve üniversiteyi beraber bitirmiştik. Okuldan sonra herkes kendi işini yapıyordu. Abdulkadir Bey'in 11 yıl mühendis olarak çalıştığı jeneratör imalatı yapan firmadan ayrılması ile yollarımız yeniden kesişti. Böylece 1994 yılında İstanbul Tuzla'da 600 metrekarelik alanda sınırlı bir bütçe ile Deniz Mühendislik şirketini kurduk.

Sektöre girdiğimiz ilk yıllarda attığımız doğru adımlar sayesinde güzel sonuçlarla karşılaştık. Teksan Jeneratör olarak kısa zamanda pazarda önemli bir noktaya geldik. Kurulduktan iki yıl sonra, 1996'da firmanın adı ve unvanını Teksan Jeneratör olarak değiştirdik. 1998 yılında Özcan Başeğmezler ortaklarımız arasına katıldı. Kurulduğumuz günden bugüne de sürekli gelişip büyüdük."