Tezcan Galvaniz, Afrika pazarını gözüne kestirdi

Türkiye yassı mamul üretim sektöründe faaliyet gösteren Tezcan Galvaniz, ihracatta Afrika’ya odaklandı. Kuzey Afrika’da ihracatı olan şirket, bu pazara tamamen hakim olmak istiyor. Yeni yatırımlarıyla 2017 beklentilerini yükselten şirket, büyüme rakamları en az yüzde 10 olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İMAM GÜNEŞ

Geçen yıl yeni ürünü galvalume’ün üretimi için 135 milyon dolar yatırımla kurduğu ve 75 bin metrekare alana yayılan ek tesisini faaliyete alan Tezcan Galvaniz, hedeflerini büyüttü. Yeni ürün için özellikle ABD’den ilgi gören şirket, Afrika pazarında büyümek istiyor. Rusya ile düzelen ilişkilerin ardından Rusya pazarını geri kazanan şirketin cirosunun yüzde 20’sini ihracat pazarı oluşturuyor. Şirket, 2017 hedefl erinde bu rakamı yüzde 30’ların üzerine çıkarmak isterken, büyüme hedefl erini de en az yüzde 10 olarak belirledi. Tezcan, istihdam sayısını da yukarıya çekerek 650 çalışana ulaşmak istiyor.

İSO 500’de 87’nci sırada yer alan Tezcan Galvaniz, son yatırımlarının ardından 1.3 milyon ton kapasiteye ulaştı. Kapasitenin yüzde 70’ini kullanan şirket, iç pazar ağırlıklı çalışıyor. Şirketin son dönemdeki yatırımları ve hedefl eri ile ilgili DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Tezcan Ülke Direktörü Asiye Ay Çelik, tamamen yerli sermayeli bir aile şirketi olduklarını söyledi. Başlangıçta 200 bin ton kapasite ile çalışırken şu an 1.3 milyon ton kapasiteye ulaştıklarını kaydeden Çelik, “Son 6-7 aydır ihracatta ciddi bir ivme kazandık. ABD pazarı çok etkili oldu. İhracat seviyelerini yüzde 30’ların üzerine çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

135 milyon dolarlık yatırım

“Galvalume, galvanizle kıyasla 3 katı kadar ömrü olan bir ürün” diyen Asiye Ay Çelik, Türkiye’de henüz bu bilincin gelişmediğini aktardı. Bu ürünü pazarlama ile ilişkin çalışmalarının sürdüğünü belirten Çelik, şöyle devam etti: “Yurt dışında ABD’nin çok ilgisi var. Kapasitede belli bir noktaya geldik. Geçen yıla göre yüzde 10’un üzerinde büyüdük. Hedefimiz 8-15 bandında büyümek. Ar-Ge için 10 kişilik bir grup oluşturduk. Tamamen üretimle eş zamanlı olarak sürekli çalışmalar yapıyoruz. 450 milyon dolar ciro yaptık geçen yıl.”

‘Sektöre yeni entegre tesisi lazım’

Sektörde çok ciddi yatırımlar yapıldığına değinen Tezcan Ülke Direktörü Asiye Ay Çelik, bu yatırımların özellikle yassı çelikte olduğuna dikkat çekti. Yassı çeliğin çok geniş bir alan olduğunu vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırım konusunda bir sıkıntımız var. Entegre tesisimiz yok. Bir Ereğli Demir Çelik var. Bunun dışındaki tesisler hurdadan üretim yapıyorlar. Bir yandan katma değerli ürünler üretmek için çalışma yaparken bir yandan da ilave entegre tesisi kurulamaması ciddi bir handikap. Hammadde üretemediğimiz için ithalata yöneliyoruz. İthalat maalesef bu anlamda her zaman bir ihtiyaç olacak. Pazara açık, ciddi bir yatırım. AKÇT Avrupa Birliği Uyum Yasası’ndan dolayı Türkiye’de çelik sektörüne herhangi bir teşvik verilemiyor. Herkes kendi yatırımını kendi yapmak zorunda ama büyük üreticiler bir araya gelip bu yatırımı yapabilir.”

Rusya canlandı talepler arttı

Rusya’nın kendileri için en önemli pazarlardan biri olduğunu söyleyen Çelik, Rusya ile yaşanan siyasi krizin iş ilişkilerini etkilediğini belirtti. Çelik, şu bilgileri paylaştı: “Zaten ihracatın azaldığı bir dönemdi. Çok ciddi de etkilenmedik. Şu an Rusya’da canlanma var. Avrupa ülkeleri ihracatımızın ilk sıralarında. Afrika’da etkin bir şekilde yer almak istiyoruz. İletişim kanalları, bankacılık sistemleri henüz oturmuş değil. Özellikle Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yapıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir