THY bazı hatlarda yolcu kaybı yaşıyor

Sene sonu yüzde 18 büyüme hedefi olan THY, Rusya ve G.Avrupa'da bazı hatlarda yüzde 10 yolcu kaybı yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Hava Yolları (THY) Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Rusya ve Güney Avrupa'daki bazı uçuşlarda yüzde 10 yolcu kaybı yaşadıklarını; ancak açılacak yeni hatların katkısıyla yılsonu toplam yolcu hedefini koruduklarını söyledi.

THY'nin 2016 yılı için yüzde 18 artışla 72.4 milyon yolcu hedefi bulunuyor. THY'nin açıkladığı son verilere göre, Ocak-Mart döneminde yolcu sayısı yüzde 10.3 artışla 14.2 milyon olarak gerçekleşti.

İstanbul ve Ankara'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırılarının yarattığı güvenlik kaygıları ve Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle milyonlarca turistin bu yaz Türkiye yerine başka ülkelere yönelmesinden endişe ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; ocak-şubat döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8.48 azalışla 2.41 milyon kişi oldu.

Yeni hatlar geliyor

Dubai'de dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ve Güney Avrupa'daki bazı destinasyonlarda yüzde 10 yolcu kaybı yaşadıklarını belirten Olmuştur, "Talebi tetikleyecek yeni hatlar açıyoruz. Yılsonu yolcu hedeflerimizi yakalayacağımızı düşünüyorum" dedi.

Olmuştur, söz konusu yeni hatlar arasında Bogota, Panama, Atlanta, Hanoi, Seyşeller, Slovakya ve Hırvatistan'ın bulunduğunu belirtti.

İran uçuşları için de artan bir taleple karşılaştıklarını ifade eden Olmuştur, bu ülkeye yönelik uçuşlarda bu yıl yüzde 15 kapasite artışı öngördüklerini söyledi.

Olmuştur, 2015'te 60 milyon olarak gerçekleşen İstanbul Atatürk Havalimanı yolcu sayısının da bu yıl 70 milyona yükselmesini beklediklerini söyledi.

35 yeni uçak teslim alınacak

THY'nin filoyu genişletme ve gençleştirme çalışmaları doğrultusunda bu yıl 35 yeni uçağı teslim alacaklarını belirten Olmuştur, şu anda 311 olan uçak sayısını da 2020'de 450'ye çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Star Alliance'ın yanı sıra, ABD ve Afrika'da "kod paylaşım anlaşması" gibi işbirlikleri üzerinde çalıştıklarını belirten Olmuştur, bu konuda görüşmeler yürüttüklerini söyledi, ancak havayolu ismi vermedi.

Olmuştur, herhangi bir havayolunda ortaklık ya da hisse alımına gitme planları bulunup bulunmadığı ile ilgili soru üzerine ise, "Hayır,yok" yanıtını verdi.

Senegal devlet televizyonu, geçtiğimiz günlerde THY'nin Air Senegal'da hisse alımı konusunda istekli şirketlerden biri olduğunu duyurmuştu.

THY ise Senagal Havayolları ile işbirliği çalışmaları başlatılmasına karar verildiğini açıklamış, ancak başka detay vermemişti.