TKG, Avrupa’da olmayan üretim hattı geliştiriyor

TKG Otomotiv, bu yıl ısı kalkanları üretimine yönelik, daha önce Avrupa'da yapılmamış bir üretim hattı geliştiriyor. 2016’da hızlı bir büyüme hedefleyen TKG, 2018 yılında devreye girecek araçlar için bu yıldan görüşmelere başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Geçtiğimiz yıl elektrikli araçlar için özel ısı kalkan ürünü tasarlayan TKG Otomotiv, bu yıl ısı kalkanları üretimine yönelik Avrupa’da daha önce yapılmamış bir üretim hattı geliştiriyor. 2016’da hızlı bir büyüme hedefleyen TKG, 2018 yılında devreye girecek araçlar için de bu yıldan görüşmelere başladı. 

Bursa ve Adapazarı’nda olmak üzere 4 farklı lokasyonda sektörün sac parça ve ısı kalkanları ihtiyacını karşılayan TKG Otomotiv, 2013’te bünyesine dahil ettikleri kalıp imalatı yapan Plus Kalıp şirketi ile de kalıp üretimi gerçekleştiriyor. Toplamda 25 bin metrekare kapalı alanda yaklaşık 500 çalışanla imalat yapan TKG, 2013’ü yüzde 40, 2014’ü ise yüzde 10 büyüme ile kapattı. Yeni yatırımlarla büyümesini sürdürürken, TÜBİTAK ve TEYDEB destekli projeleriyle de Ar-Ge’sini geliştiriyor. 

Üretimin % 40’ı ihracata 

TKG Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ. Bursa Genel Müdürü Tayyar Katrancı, 2015-2016 yıllarının sektörde proje yılı olacağını vurgulayarak, kendilerinin büyüme hedefini minimum yüzde 10 olarak açıkladı. Katrancı, TKG’nin son 5 yılda 3 kat büyüdüğünü ifade ederek, üretimin yüzde 40’ını ihracata yönlendirdiklerini, bu yıl ise hedef aldıkları AB pazarıyla yüzde 50’ye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. 2016’da daha hızlı büyüme beklediklerini aktaran Katrancı, “Gelecek yıl hem bizim için yeni ürün grupları üretmeye hem de daha önce parça üretmediğimiz araçlara parça üretmeye başlayacağız. Bu gibi yenilikler için altyapımızı bu seneden hazırlıyor, çeşitli yatırımlar yapıyoruz. 2016 sonrası almayı öngördüğümüz projeler için de gelecek yıl Bursa OSB’deki fabrikaya ilave 5 bin metrekarelik bina yatırımına gideceğiz. 2018 yılında devreye girecek araçlar için de görüşmelere başladık” diye konuştu. Geçen yıl yaklaşık 5 milyon TL civarı yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Katrancı, bu yıl da aynı oranda bir yatırım planlaması yaptıklarını kaydetti. 

Katrancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’daki bir müşterimize aracın motor bölmesindeki izolasyonu için kullanılan çok katlı ısı kalkanı ürün grubunu üretmeye başladık. Proje için TÜBİTAK’a başvurduk ve onay aldık. Geçen yıl başlattığımız bu projeyi bu sene tamamlayacağız. Ayrıca ısı kalkanları üretimine yönelik Avrupa’da daha önce yapılmamış bir üretim hattı geliştirme projesi başlattık. Bunun için de TÜBİTAK’a başvurduk. Bu hattın 2015 yılı içinde devreye girmesini hedefl iyoruz.” Gelecek yıl yeni ürün grupları planladıklarını anlatan Katrancı, “Yine Avrupa’daki bir müşterimizin elektrikli aracı için pillerin çevresini kaplayan alüminyum manyetik kalkan yaptık. Bu parça bizim için bir ilkti. İzolasyon alanında ısı kalkanları dışında ses ve manyetik alan izolasyonu konularında da yer alacağız. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da bu tip niş ürünlerimiz olacak” dedi.

Avrupalı otomotiv devlerine kalıp yapacak

Tayyar Katrancı, 2013 yılında kurulan Plus Kalıp firmasında da hem kendi ihtiyaçları olan kalıpların hem de piyasanın diğer oyuncularının talep ettiği kalıplarının üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi. Firmanın uzun vadede hedeflerinin Türkiye ve Avrupa’daki otomotiv sektörüne kalıp imalatı olduğunu belirten Katrancı, TKG gurubu ihtiyaçlarına ek olarak direkt ana sanayilerle de çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir