Tofaş beklenen daralmaya karşı koyabilir

Tofaş'ın 2017'de kapasite artırımıyla yükselen ivmesini sürdürmesi beklenirken, yurt içinde vergi artışlarından en az etkilenecek ürün gamı ile iç pazarda beklenen büyük daralmaya karşı koyabileceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üretime başladığı yeni modellerle ihracat ve üretimini geçen iki yılda hızla artıran ve sektörde ihracat lideri konumuna gelen Tofaş'ın 2017'de kapasite artırımıyla ivmesini sürdürmesi beklenirken, yurt içinde vergi artışlarından asgari etkilenecek ürün gamı ile iç pazarda beklenen yüzde 10'dan büyük daralmaya karşı koyabilir.

Analistlere göre, içeride sattığı modellerin büyük kısmının yerli üretim olması nedeniyle Tofaş'ın rakiplerine kıyasla daha avantajlı olması bekleniyor. Türkiye'de ihracatın lokomotifi otomotiv sanayinin başlıca pazarı olan Avrupa'da otomobil satışları geçen yıl yüzde 6.8 ile güçlü artarken Tofaş'ın ihracatının neredeyse yarısını oluşturan İtalya ve İspanya pazarı yüzde 10'un üzerinde büyüdü. Avrupa hafif ticari araç pazarı ise Ocak-Kasım 2016 itibariyle yüzde 12 büyüdü.

Yurtiçine bakıldığında ise otomobil ve hafif ticari araçtan oluşan iç pazar geçen yıl yüzde 1.6 büyüyerek tarihi zirve olan 983 bin 720 adete yükseldi. Ancak Kasım ayı sonunda artan özel
tüketim vergisi (ÖTV) ve TL'de süregelen değer kaybı nedeniyle pazarın 2017'de yüzde 10'dan fazla daralacağı tahmin ediliyor.

Analistler yeni Egea modeli sayesinde Tofaş'ın büyüyen ihraç pazarlarını 2017'de çeşitlendirerek yurtdışından güçlü talep görmeye devam edeceğini, ayrıca yurtiçinde vergi artışlarından asgari etkilenecek ürün gamı ile ekonomideki ivme kaybına karşı koyabilecek defansif bir hisse haline geldiğini düşünüyorlar.

Egea üretiminin etkisi

Tofaş 2015 yılının son çeyreğinde yeni yatırımlarla Fiat'ın dünya çapında sattığı Egea modelinin tek üreticisi oldu. Sedan modeli devreye alarak 2015 sonunda üretimini yüzde 25 artırdı. 2016'da ise Egea'nın hatchback ve SW modelinin devreye girmesiyle üretimi yüzde 38 artırarak 383 bin adete taşıdı.

Tofaş, Egea sayesinde ihracatını geçen yıl yüzde 61 artırarak 280 bin adete çıkarırken, OSD verilerine göre otomotiv sektörünün geçen yılki ihracat artışının üçte ikisini tek başına yaptı ve Renault'yu geçerek en çok araç ihraç eden üretici oldu. Kapasite kullanım oranı yüzde 95'e kadar çıkan Tofaş, Egea'ya olan yüksek talebi karşılamak için toplam üretim kapasitesini 400 binden 450 bine yükseltecek yatırımı 2017 ilk çeyreğinde devreye almayı planladığını da Kasım ayında açıkladı.

Üretim yapısı 2016'da hissesinde güçlü alımları destekledi

Thomson Reuters verilerine göre hisseyi değerlendiren 22 kurumdan 13'ü "al" veya "güçlü al", 8'i "tut", biri ise "güçlü sat" tavsiyesi veriyor.  Şirketin dünkü hisse kapanış fiyatı ise 24.84 lira ile
tarihi zirvelerine yakın olduğu gibi, 25.7 lira olan ortalama hedef fiyatının da sadece yüzde 3 altında bulunuyor. Yani fiyat hissenin değerlemelere son derece yaklaştığını gösteriyor.

İhracatta ivmenin devamını bekliyoruz

Ata Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Mahir Ereren, Tofaş'ın büyüme hikayesiyle desteklenen bir hisse olduğunu belirterek, "Üretim 450 bin bandına çıkarılıyor. Bu doğrultuda ihracatta ivmenin devamını bekliyoruz. Ayrıca Egea modelinin neredeyse tüm segmentleri iç pazarda ÖTV artış sınırının altında kalıyor. İçeride daralan pazar koşullarında daha rekabetçi bir konum alabilecek" dedi. İç pazarda ise binek araçlardan alınan özel tüketim vergisinin Kasım ayı sonunda yükseltilmesi ve döviz kurundaki keskin yükselişin etkisiyle bu yıl 1 milyon adete dayanan otomobil ve hafif ticari araç pazarının gelecek yıl yüzde 10'un üzerinde daralması bekleniyor.

Geçen yıl yurtiçi pazardan yüzde 11.1 pay alan Tofaş henüz iç satış hedeflerini açıklamamış da olsa, uzmanlar Tofaş'ın yurtdışı satışlara kıyasla daha kârlı olan yurtiçi satışlarının pazardan daha az daralacağını tahmin ediyorlar. Buna göre uzmanlar Tofaş'ın yurtiçi pazardaki ürün gamının büyük bölümü ÖTV artışından etkilenmediğine dikkat çekerlerken, şirketin daha önce eksikliğini çektiği giriş ve orta segmentteki binek araçlarda dizel ve otomatik vites seçeneklerinin bu yıl başı itibariyle sunuluyor olmasının satış rakamlarını destekleyeceğini belirtiyorlar.

Rakiplerine kıyasla daha avantajlı

İş Yatırım analisti Esra Şirinel, Tofaş'ın içeride sattığı modellerin önemli bölümünün ÖTV'nin keskin artış kaydettiği matrahın altında kaldığına dikkat çekerek, "İçeride sattığı modellerin büyük kısmının yerli üretim olması nedeniyle Tofaş rakiplerine kıyasla daha avantajlı olacaktır" dedi.

Şirinel, tüm Egea modellerinin ilk defa tam yıl üretimde kalması, yeni model etkisiyle yurtdışı pazarlarda büyüme ve yurtiçi pazarda öngörülen daralmaya karşı koyabilecek ürün gamı
sayesinde Tofaş'ın ekonomideki ivme kaybına karşı durabilen defansif hisseler arasına girdiğine de dikkat çekti. Şirketin bu yılki net kârının 16 analistlerin Reuters'da yer alan tahminlerinin ortalamasına göre üçüncü çeyrek sonu itibariyle 689 milyon lira net kâr açıklayan Tofaş'ın 2016'nın tamamında 905 milyon lira net kâr etmesi bekleniyor.  Tofaş'ın 2017'de ise 15 analistin tahminlerinin ortalamasına göre 1,097 milyon lira net kâr açıklayacağı tahmin ediliyor.

Tofaş hisseleri geçen bir yılda yüzde 34 prim yaparak, BIST-100 endeksinin kaydettiği yüzde 17 primden daha güçlü bir performans gösterdi.

Üretim ve ihracatta rekor TOFAŞ'ınÜretim ve ihracatta rekor TOFAŞ'ın

 

Bu konularda ilginizi çekebilir