TSKB’nin aktif büyüklüğü 21,8 milyar lira

Banka, yılın ilk altı aylık döneminde toplam aktif büyüklüğünü yüzde 5,1 artırarak, 21,8 milyar liraya yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ'den  (TSKB) yapılan açıklamaya göre, bankanın bu yılın ilk altı aylık döneminde toplam aktif büyüklüğü yüzde 5,1 artarak, 21,8 milyar liraya çıktı. Bankanın nakdi kredileri ise aynı dönemde yüzde 4,2’lik büyüme kaydederek, 14,2 milyar lira oldu.

TSKB’nin net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış göstererek, 249,2 milyon lira olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde öz kaynaklarını yüzde 11,8’lik artışla 2,8 milyar liraya taşıyan banka, yıllık bazda yüzde 18,9 öz kaynak getiri ve yüzde 2,3 aktif getiri oranı elde etti. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Suat İnce, kalkınma ve yatırım bankacılığının daha da önem kazandığı bugünlerde TSKB olarak 1950 yılından bu yana yaptıkları gibi üretenlerin yanında olmaya, reel sektör için çözümler geliştirmeye ve Türkiye'ye değer katacak yatırımlara destek vermeye devam edeceklerini söyledi. 

'Yatırımlara destek vermeye devam edeceğiz'

İnce, demokrasiyi, milleti, birlik ve bütünlüğü hedef alan FETÖ'nün darbe girişimi karşısında tüm ülkenin tek yürek olup, birleşerek demokrasiyi savunduğunu ve bu zorlu sınavdan güçlenerek çıktığını ifade ederek, şunları bildirdi:

"Devletimize ve milletimize geçmiş olsun. Ülkemizin geleceğine, potansiyeline ve makro ekonomik temelleri sağlam olan ekonomimize duyduğumuz inanç, bu elim olay sonrasında toplumumuzda oluşan birlik sayesinde daha da pekişmiştir. 2023 hedeflerine ulaşmak ve geleceğe emin adımlarla ilerlemek için ekonomimizin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda en önemli sorumluluklardan birinin finans sektörüne ait olduğunun farkındayız. Kalkınma ve yatırım bankacılığının daha da önem kazandığı günümüzde, TSKB olarak 1950 yılından bu yana yaptığımız gibi üretenlerin yanında olmaya, reel sektör için çözümler geliştirmeye ve ülkemize değer katacak yatırımlara destek vermeye devam edeceğiz.” 

2016’nın ilk yarısında bir yandan istikrarlı bir büyüme kaydettiklerini, diğer yandan kaynak çeşitlendirdiklerini belirten İnce, “Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin ilk 'yeşil tahvil' ihracını gerçekleştirdik. 300 milyon dolarlık yeşil tahvil ihracımız için uluslararası piyasalarda planlanan tutarın yaklaşık 13 katı talep gelmesi bankamıza duyulan güvenin somut göstergesi niteliğindeydi.” değerlendirmesinde bulundu. 

Genel Müdür İnce, yeşil tahvil ihracını takiben, 10 farklı ülkeden 16 bankanın katılımıyla 274 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisini yüzde 100’ün üzerinde bir yenileme oranıyla tamamladıklarını kaydetti. 

Aynı dönemde uluslararası piyasalardan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) finansmanı için de kaynak sağladıklarını hatırlatan İnce, “Avrupa Yatırım Bankasından (AYB) 100 milyon euro kredi temin ettik. Diğer bir anlaşma ise Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile oldu. Bu anlaşmayla, Türkiye genelinde yenilenebilir enerji, kaynak ve enerji verimliliğiyle çevre yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 150 milyon euro tutarında ‘İklim Değişikliği ile Mücadele Kredisi’ temin ettik. 2016 yılının ilk altı aylık döneminde uluslararası piyasalardan sağladığımız 851 milyon ABD Doları tutarında kaynak ile ülkemizin kalkınmasına yönelik yatırımlara nitelikli finansal destek vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Suat İnce, sürdürülebilirliği, TSKB’nin kalkınma ve yatırım bankacılığının temel misyonu olarak gördüklerini belirten İnce, şunları anlattı:

"Türkiye enerji ihtiyacının önemli kısmını ithal ederek karşılıyor. Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın daraltılması açısından büyük önem taşıyor. TSKB olarak bu alanı özellikle önemsiyoruz. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji, kaynak ve enerji verimliliği gibi alanlardaki sürdürülebilir yatırım projelerinin toplam kredi portföyümüz içerisindeki ağırlığı yılın ilk yarısında yüzde 50'yi aşmış durumda. Özel sektör projelerine aktardığımız bu kaynaklarla, Türkiye'nin yıllık karbondioksit salımının 8,3 milyon ton azalmasına katkı sağlıyoruz. Yenilenebilir enerji, çevre, kaynak ve enerji verimliliği alanlarındaki sürdürülebilir yatırım projeleri yılın ikinci yarısında da odağımızda olmaya devam edecek.”