TÜDEMSAŞ, yerli yük vagonunu 2017'de raylara çıkaracak

TSİ'nin gereklerini sağlamak amacıyla TÜDEMSAŞ'ta başlatılan sertifikasyon süreci, Rgns ve Sgns tipi konteyner taşıma vagonları için tmamlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS (DÜNYA) - Türkiye'yi önümüzdeki yıllarda, demiryolu teknolojisini üreten ve ihraç eden ülke durumuna getirmesi beklenen 'Milli Tren Projesi' çalışmaları devam ediyor. Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii AŞ (TÜDEMSAŞ), Milli Tren Projesinin içinde yer alan 'Yeni Nesil Milli Yük Vagonu' projesini yürütüyor. TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, proje kapsamında milli yük  vagonunu 2017 yılında raylara çıkarmayı planladıklarını söyledi.   

TCDD koordinatörlüğünde, üniversiteler, özel sektör ve TÜDEMSAŞ çalışanlarından oluşan Milli Tren Çalışma Grubu'nun, çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Yıldıray Koçarslan, “Literatür taraması yapıp, uluslararası bilimsel toplantı ve konferanslara katılarak işe başlayan TÜDEMSAŞ mühendisleri, daha sonra uluslararası fuarlarda ürün tasarımı yapan proje şirketleri, vagon ve alt bileşenlerini imal eden üreticiler ve lojistik firmaları ile ikili görüşmeler yaptı” dedi. Yapılan literatür taramaları, konsept çalışmaları, uluslararası fuar, teknik inceleme ve ziyaretler sonucu bir takım bilgiler elde edildiğini ifade eden Koçarslan, “Bilgiler ışığında TCDD Genel Müdürlüğü ve Milli Tren Çalışma Grubu'yla yapılan toplantılar sonucunda milli yük vagonu olarak Sggmrs tipi, ikiz,  üç bojili ve mafsallı, entegre fren sistemli, H-tipi bojili konteyner taşıma vagonu yapılması kararlaştırıldı” diye konuştu.

Bu yıl prototip üretimi yapılacak Sggmrss tipi üç bojili konteyner taşıma vagonunda, entegre boji fren sistemi kullanılacağını belirten Yıldıray Koçarslan, “TÜDEMSAŞ'ın yürüttüğü Milli Yük Vagonu Projesi'nde ve şirketin üreteceği yeni vagonlarda entegre boji freni teknolojisi kullanılacak. Bu fren sistemi Avrupa'da kullanılıyor ve konvansiyonel fren sistemlerine göre birçok avantaj sunuyor. Darada 2 tona kadar azalma, düşük ses seviyesi, bakım ve montaj kolaylığı, kapalı korunaklı sistem, el fren modülü  gibi avantajları ilk aşamada sıralayabiliriz” açıklamasını yaptı. . TÜDEMSAŞ'ta üretilecek olan Sggmrs tipi konteyner taşıma vagonunun projesi, prototip üretimi ve sertifikasyonu tamamlanarak, 2017 yılında seri üretime hazır hale getirilmesini hedefliyoruz” dedi.

“Ar-Ge ile daha etkin olmayı hedefliyoruz”

TÜDEMSAŞ'ın, üretimin her aşamasında modern teknolojiyi kullandığını belirten Yıldıray Koçarslan “Müşterilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyi anlayıp, bu beklentiler çerçevesinde, kaliteli ürün ve hizmet sunabilmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. 

Trans Avrupa Demiryolu (TEN) ağlarında çalışan demiryolu araçlarının karşılıklı işletimi için ortaya konulan teknik kriterleri ifade eden Karşılıklı İşletim Teknik Şartnameleri'nin (TSI), 2015 yılı itibarıyla Türkiye için de zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Koçarslan, şartnamelerin gereklerini sağlamak amacıyla TÜDEMSAŞ'ta başlatılan sertifikasyon sürecinin, Rgns ve Sgns tipi konteyner taşıma vagonları için tamamlandığını bildirdi.  Koçarslan, “Geliştirdiği yeni nesil ürünlerle kalite standartlarını her geçen gün yükselten TÜDEMSAŞ'ta bu yılın ikinci yarısında üretilecek, bojiye entegre fren sistemli kapalı cevher vagonu (Talns) ve ısıtmalı sarnıç vagonu (Zacens) için TSI sertifikasyon süreci ise halen devam ediyor” bilgisini verdi.