Türk Coffeemania Uzakdoğu’ya hazırlanıyor

Malezya’da 3 şubesi bulunan Coffeemania, master franchise görüşmeleri için önümüzdeki ay Çin’e gidecek. Marka, Çin’de ilk etapta Şangay’da ve Guangzhou’da mağaza zinciri oluşturacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ-İSTANBUL 

Yaklaşık 6 yıl önce kurulan Türk kahve zinciri Coffeemania, dünyaya açılmaya devam ediyor. Malezya’daki 3 şubenin ardından, Master Franchise görüşmeleri için önümüzdeki ay da Çin’e gidecek olan marka, Çin’de ilk etapta Şangay’da ve Guangzhou’da bir mağaza zinciri oluşturacak. Coffeemania kurucularından Yakup Dabak, Çin’in dışında devam eden görüşmeler arasında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Almanya’nın bulunduğunu anlattı. Kurucularının bir diğer markası olan Vesaire CoffeeMania’nın ilk mağazası ise İzmir’de açılacak. Dabak, “İlk 3 mağazayı İzmir’de açtıktan sonra, İstanbul’a geleceğiz. 3 yıl içerisinde ise 30 ila 40 arasında bir mağaza sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Yeni markamız Vesaire ile birlikte, kahveyi içilebilir bir fiyat segmentine sokmaya çalışıyoruz. Kahve artık lüks olmaktan çıksın istiyoruz” dedi. 

2009 başında kurulan Coffeemania Yakup Dabak ve Mimar Sevim Oktay ortaklığında yoluna devam ediyor. Dabak, kahveye adanan bu yolda bu sürecin başından beri ise Almanya’nın en ünlü kahve kavurma ustası Beşir Yıldırım ile işbirliklerinin devam ettiği bilgisini de verdi. CoffeeMania’nın şu anda 20 ilde 50 şubesi bulunuyor. Yeni şubelerin ise gelecek yıldan itibaren Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde açılması hedefl eniyor. Marka, Türkiye dışında 20 ülkede daha tescilli. Kahve tutkusu manasına gelen Coffeemania, her ay bir şube açacak. Şubeler franchise modeli ile açılıyor. Yakup Dabak, “Gerek kişi gerekse lokasyon konusunda oldukça seçiciyiz. Borç ve kredi ile yatırım yapılmasını uygun görmüyoruz. İstanbul’da belirli AVM’lere girmeyi tercih etmiyoruz. Yatırımcıların kazanç sağlayabilmeleri için orta derecedeki bölgelere yöneliyoruz. Türkiye için franchise başvuru koşullarımızda 200 bin dolarlık bir ilk yatırım bedeli söz konusu” diye konuştu. Şirket, Türkiye’de Türk kahvesi üretiminde kullanılan Rio Minas kahvesi yerine 4 kat daha pahalı olan Etiyopya Yırgaçef Organik Kahve çekirdeğini 6-8 euro civarında bir fiyat ile sadece yeşil ve ham olarak ithal ediyor. Dabak, Coffeemania olarak 8 farklı ülkeden örneğin Etiyopya, Malawi, Costarica, Tanzanya gibi ülkelerden yeşil kahve çekirdeklerini direk ithal etiklerini söyledi. Üretimde aylık kapasitesini 4 tondan 14 tona çıkaran CaffeMania’nın kendi tüketimi aylık 2 ton ve bunu 43 mağazada kullanıyor. Geriye kalanı ise gurme kahve satışına uygun işletmelere satıyor. Ayrıca Almanya’dan gelen talepler üzerine çok yakında yurtdışına da kahve ihraç etmeye başlayacak. 

Türkiye’de 500 milyon TL’lik piyasası var

Dabak’ın verdiği bilgilere göre, kahve dünyada petrolden sonra en fazla ticari hacmi olan ürün. Türkiye’de kişi başı kahve tüketimi 20 litreyken Almanya’da 165 litre tüketiliyor. Dabak, kahve ekonomisi hakkında şu bilgileri verdi: “Her yıl dünyada 400 milyar fincan kahve tüketiliyor. En yüksek tüketim ise kişi başı yıllık ortalama 12 kilogram çekirdek ile Finlandiya’da. Dünyadaki en büyük kahve üreticileri ise yüzde 34 ile Brezilya, yüzde 14 ile Vietnam ve yüzde 7 ile Kolombiya. 2019 yılında kahve tüketiminin 9.1 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Türkiye ise kahve tüketimi konusunda kişi başına yıllık tüketim miktarı olan 400 gram ile ilk 100’e giremiyor. Toplam tüketimin büyük bölümünü de Türk kahvesi oluşturuyor. Ülkemizde yılda ortalama 20 bin ton kahve tüketiliyor. Pazarın büyüklüğü 500 milyon liranın üzerinde. Bu rakamın 125 milyonluk kısmını Türk kahvesi oluşturuyor.”

Vesaire’de kahve daha ucuz olacak
Vesaire, CoffeeMania’dan daha farklı bir konsept olarak tasarlandı ve bayilik verilmeyecek. Coffeemania Kurucularından Yakup Dabak, 1 milyon liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirdikleri konseptin ilk mağazasını sonbaharda İzmir’de açacak. Dabak, “Yeni markamız Vesaire ile birlikte, kahveyi içilebilir bir fiyat segmentine sokmaya çalışıyoruz. Vesaire’lerde 5 TL’nin altında bir fiyata sınırsız kahve içilebilecek. Kahve artık lüks olmaktan çıksın istiyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir