Türk şirketlerden Azerbaycan atılımı

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği üyesi 20 Türk firması, Bakü'de düzenlenen İş Forumu'nda Azerbaycanlı iş adamlarıyla buluştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ - Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği'ne üye (TET) 20 Türk firmasının yetkilisi, "Azerbaycan-Türkiye İş Forumu"nda Azerbaycanlı iş adamlarıyla buluştu. 

Azerbaycan Sahipkarlar (İşverenler) Konfederasyonu (ASK) ve TET tarafından düzenlenen, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)  ve Azerbaycan İhracat ve Yatırımı Teşvik Forumu'nun (AZPROMO) desteklediği forumda bir araya gelen iş adamları, karşılıklı iş imkanları ve üçüncü ülkelere ortak ihracat olanaklarını ele aldı. 

Forumun açılış toplantısına Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakan Yardımcısı Sahip Memmedov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve ASK Başkanı Memmed Musayev katıldı. 

Toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Memmedov, Azerbaycan ve Türkiye'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği projelerden ve Azerbaycan'ın son yıllarda elde ettiği ekonomik başarılara değinerek, iki ülke iş adamları arasında yapılacak iş birliklerinin ilişkileri daha da pekiştireceğini söyledi. 

Türk iş adamlarını Azerbaycan'a yatırım yapmaya davet eden Memmedov, ortak projelerle üçüncü ülkelere ihracat yapılmasını önererek, Rusya'ya ihraç olanaklarının doğduğunu ve bundan faydalanmaları gerektiğinin altını çizdi. 

Azerbaycan'a Türk iş adamları tarafından yapılan yatırımlara da değinen Memmedov, şu bilgileri verdi: 

"1995-2013 yıllarında Türkiye, Azerbaycan'ın petrol dışı ekonomisine 1,9 milyar dolar yatırım yaptı. Bu rakamlarla Türkiye yüzde 25,5 ile ülkemize en fazla yatırım yapan ülke oldu. Ülkemizde kayıtlı 2 bin 464 Türk şirketi bulunuyor ve Türkiye yüzde 36'lık payla burada da birinci sırada bulunuyor" 

Büyükelçi Coşkun ise, Türkiye'nin 2023 yılı için büyük ekonomik hedefleri olduğunu hatırlatarak, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için potansiyel bulunduğunu, bu yönde iş adamlarına büyük görevler düştüğünü vurguladı.  

Azerbaycan'ın olağanüstü bir gelişim sürecinden geçtiğini ifade eden Coşkun, Türkiye ve Azerbaycan'ın yapacağı her türlü işbirliğinin bölgeye de katkı sağlayacağını ifade etti.  

Her iki ülkede de siyasi iradenin ilişkilerin gelişmesinden yana olduğunu söylene Büyükelçi, Azerbaycan'da iş yapan ve yapmak isteyen iş adamlarını desteklediklerini ve bundan sonra da destekleyeceklerini kaydetti.  

TET Yönetim Kurulu Başkanı Ebiçlioğlu ise Azerbaycan ve Türkiye arasındaki mevcut iş potansiyelini pekiştirmek ve karşılıklı ticaret hacmini artırmak istediklerini söyledi.  

Elektrik elektronik ihracatlarının 13 milyar dolar, hizmet ihracatlarının ise 46 milyar dolar civarında olduğunu bildiren Ebiçlioğlu, 2023 hedefinde ihracatı 150 milyar dolara çıkarmak istediklerini, Azerbaycanlı iş adamlarıyla yapacakları çalışmaların da buna önemli ivme kazandıracağını belirtti.  

Açılış konuşmalarının ardından ikili görüşmelere geçilirken, Türk iş adamlarının yarın da çeşitli temaslarda bulunacağı kaydedildi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir