Türk Telekom’un patronu Hariri Ailesi, Arab Bank’a ortak arıyor

Bu sene ortasında çalışanlarının maaşını veremeyerek gündeme gelen Hariri Ailesi, Arab Bank'ta hisse satma kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KERİM ÜLKER

Türk Telekom’un patronu Hariri Ailesi, amiral gemisi inşaatta yaşadığı sıkıntıyı atlatmak için şirketlerini vitrine çıkarmaya başladı. Ortadoğu’nun en zengin ailelerinden Haririler, ilk satışı da inşaattan sonra en önemli sektörü finansta yapıyor.

Aile, bu kapsamda en köklü finans şirketi olan 86 yıllık Arab Bank’ta hisse satma kararı aldı. Arab Bank’taki yüzde 21’lik payı için uluslararası yatırımcılarla görüşmelere başladı. Haririler, bu satıştan 1 milyar dolar civarında kaynak sağlamayı hedefliyor.

Haziran ayında ilk kez Hariri Ailesi’nin en önemli şirketi konumundaki inşaat firması Saudi Oger’in çalışanlarına maaş ödemekte zorlandığı haberleri gündeme gelmeye başlamıştı.

Yılbaşından bu yana 20 bin çalışanının maaşını ödeyemeyen Saudi Oger, üstlendiği projelerden de çıkarılmaya başlandı. İşçilerin sigortalarını dahi ödeyemeyen şirket için önemli kırılma noktalarından biri de Suudi Arabistan’da ulusal muhafızlar için inşa edilen 5 bin 900 villalık projeden çıkarılması oldu.

Riyad’dan destek bekliyor

Lübnan’daki El-Mustakbel Partisi (Gelecek Hareketi) Başkanı Saad Hariri’nin yönettiği Saudi Oger, uzun süredir Suudi Hükümeti’nden destek bekliyor. Lübnan basını, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın sözlerine dikkat çekerek, Saudi Oger krizini bankalarla yaşanan sorunlarla sınırlandırmıştı ve “Riyad yönetimi, bankalara para yatırıyor ama bankalar biriken borçlar nedeniyle bu paraları tutuyor ve ödemiyor” diyerek kurtarmaya yanaşmayacağının sinyalini vermişti. Haririlerin, sadece Lübnan bankalarına olan yarım milyar doları aşan borçlarını da ödemekte zorlandığı biliniyor.

MNG’den T-Bank’ı satın almıştı

Diğer yandan Hariri Ailesi’ne ait Saudi Oger’deki krizin Türkiye’ye nasıl yansıyacağı merakla beklenirken, Arab Bank’taki hisse satışı aslında bir işaret olarak görülüyor. 1930’da kurulan Lübnan merkezli Arab Bank’ın 30 ülkede 600’den fazla şubesi bulunuyor. 6 binden fazla çalışanı bulunan bankanın toplam varlıkları ise 49 milyar dolar.

Bankanın en fazla önem verdiği ülkeler arasında ise Türkiye var. Zira Hariri Ailesi, 2006 yılında işadamı Mehmet Nazif Günal’a ait MNG Bank’ı satın almıştı. Hariri Ailesi, bu işlemi de ortak ve sahibi olduğu iki banka aracılığıyla yapmıştı.

Bunlardan biri yüzde 50’lik pay sahibi Arab Bank, diğeri ise yüzde 41’lik orana hakim olan Bank- Med. MNG Bank, verilen resmi onaylardan sonra ilk iş olarak isim değişikliğine gitmiş ve Turkland Bank A.Ş. (T-Bank) olmuştu. Bankanın sermayesi de 2014’te 500 milyon TL’den 650 milyon TL’ye çıkarılmıştı. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana, Samsun, Eskişehir, Bursa gibi illere yayılmış T-Bank’ın Türkiye genelinde 34 şubesi bulunuyor.

Suudiler, Türk Telekom’u alır mı?

T-Bank’ın ana hissedarı Arab Bank’taki yüzde 21’lik hisse satışının sonucu beklenirken Hariri Ailesi’nin Saudi Oger’deki krizinin Türk Telekom’u etkileyebileceği ifade ediliyor. Üst yönetimi tamamen değişen ve dümeni tekrar eski kaptanı Paul Doany’ye emanet eden Türk Telekom’un ana hissedarı Saudi Oger’de de Riyad yönetiminin sesi yükselecek gibi görünüyor. Zira Saudi Oger’in Saudi Telecom’a yani Riyad yönetimine hisse satışı yapabileceği, dolayısıyla Türk Telekom’un Suudi yönetimine geçebileceği konuşulan konular arasında bulunuyor.