Turkcell, evlere havadan 4.5G internet için çalışıyor

Binaya değil evin içine kadar fiber ve ışık hızında internet iddiası ile 2008’de yola çıkan Turkcell, fiberde 1 milyon müşteriye ulaştı. Turkcell, şimdi fiber götüremediği evlere havadan 4.5G hızında internet için çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Fiber yolculuğuna 2008 yılında başlayan Turkcell, bugüne kadar fibere 4.2 milyar TL yatırım yaptı. Turkcell, 36 bin 300 kilometreyi aşan fiber ağına ulaşarak, 2.6 milyon hanenin kapısına fiber interneti götürdü.

Fiber yatırımlarını müşteriye dönüştürme oranında Avrupa ülkelerini bile geçerek yüzde 40,2’yi yakalayan Turkcell, 1 milyonuncu fiber müşteriye ulaştı. Fiber altyapı kurulumunda yaşanan tüm zorluklara rağmen en yüksek müşteri sayısına ulaştıklarını ve Tekirdağ, Denizli ve Manisa’yı fiber illerine eklediklerini belirten Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, Türkiye’nin 18 şehrinde fiberi götürdüklerini kaydetti. Erkan, fiberi olmayan evlere de havadan 4.5G hızında internet götürmek için test çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Türkiye’de fiber yatırımların Turkcell Superonline’ın olduğu illere yapıldığını belirten Erkan, bunu nereden bildiklerini şöyle anlattı: “Mayıs ayında yayınlanan BTK il raporuna baktığımızda, Türkiye’de eve kadar giden toplam fiber yatırımlarının bizim olduğumuz illere yapıldığını görüyoruz. Toplam fiber kullanıcılarının yüzde 88.6’sı bizim yatırım yaptığımız illerde bulunuyor. Biz Türkiye’de çeşitli nedenlerle fiber götürülemeyen evlere de ulaşmanın peşindeyiz. Bunun için evlere havadan 4.5G hızında internet sağlayacak WTTH (Wireless to the home) teknolojisi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz.” WTTH teknolojisinin Turkcell’in güçlü altyapısını kullanarak hanelere ulaşan 4.5G kapsamasını ev içerisinde Wi-Fi ile dağıtabileceğini ve ADSL’den daha hızlı olacağını ifade eden Erkan, “Modemin üzerinde bir SIM kart olacak. Son kullanıcı başka herhangi internet şebekesine ihtiyacı olmadan SIM takılı WTTH modem üzerinden bulunduğu yerdeki 4.5G baz istasyonuna bağlanıp, internet hizmeti alabilecek” dedi.

ADSL’e rakip olacak

4.5G ihalesinde Turkcell’in en fazla sayıda frekansı aldığını hatırlatan Erkan, şunları anlattı: “Bir planımız vardı. 4.5G teknolojisi aslında birçok bakımdan bir dönüm noktası niteliğinde. Yüksek hız ve kapasiteler sayesinde servislerimizde sağladığımız kullanıcı deneyimini bir üst aşamaya geçirdik. Artık daha çok sayıda kullanıcımız istediği yerden dilediği zaman TV+, fizy, BiP, Dergilik ve lifebox gibi servislerimizi kullanıyor. Buna ek olarak sahip olduğumuz frekanslar sayesinde mobilde yüksek hız ve kapasite sunabilmemiz, ADSL’e alternatif arayan müşterilerimiz için de yeni çözümler geliştirmemizi sağlıyor. ”

Turkcell Superonline 1'inci müşterisini de buldu

Turkcell 1 milyonuncu müşterisini kutlarken törene katılması için Turkcell Superonline’ın ilk fiber müşterisini de buldu. O zamanlar kayıtları kağıtta tuttuklarını söyleyen Erkan, törende yaptığı sunumda o kağıdı ve ilk müşteriyi gösterdi. Törende konuşan İlk müşteri Bülent Solakoğlu, “Satış ekibi siteye stand kurmuş ve evinizde telefon olmadan internet olabilir demişti. Bu bir devrim gibiydi. Hemen kabul ettim” dedi. İlk müşteri İstanbul’dan olurken, 1 milyonuncu müşteri ise İzmir Karşıyaka’dan Onur Yalçın oldu. Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, Onur Yalçın’a ve Bülent Solakoğlu’na içerisinde televizyon, T70 cep telefonu ve T Tablet’ten oluşan bir teknoloji paketi hediye etti. İzmir’de Turkcell Superonline’ın 1.500 km’lik fiberi bulunuyor. Turkcell Superonline İzmir’de 330 binden fazla hanede 140 bini aşkın fiber müşterisine hizmet sunuyor.

Şirket, TV+’da toplam 1 milyon kullanıcıya ulaştı

Turkcell’in televizyon, bilgisayar veya mobil cihazlardan izlenebilen kişisel TV platformu Turkcell TV+, ekim sonu itibariyle toplam 1 milyon kullanıcıya ulaştı. 4.5G ile birlikte Turkcell TV+’da cepten televizyon izleme oranı günlük 28 dakikaya yükselirken mobil uygulamanın indirilme sayısı 2.5 milyona ulaştı. Premier Lig ve NBA’in resmi yayıncısı Turkcell TV+, 4K Ultra HD teknolojisini destekleyen TV+ kutuları sayesinde kullanıcılarına yüksek çözünürlüklü içerikler sunuyor. Ayrıca, tüm hizmetleri tek çatı altında sunarak tek fatura dönemini başlatan Turkcell, kısa sürede 100 bin müşteriye ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir