Turkcell, Gaziantepli şirketleri teknolojik dönüşüme çağırdı

Turkcell "İş'te Teknoloji Hamlesi" etkinliklerinin yeni durağı Gaziantep oldu. Bölgedeki iş dünyasını bir araya getiren etkinlik yoğun ilgi gördü. Etkinliğin ayrıntılarını Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş ile konuştuk

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Gaziantep'te verdiği bilgilerle, geleceğin teknolojileriyle ilgili şirketlere bilgiler aktarırken, gelen "yeni dönem"in de ipuçlarını gösterdi. Tüm bunlar asılında geleceğin rekabetinde ayakta kalmak için yakından takip edilmesi gereken gelişmeler. Öyle bir dünya geliyor ki bu dünyada, makineler birbiriyle konuşuyor, müşteriyi tanımak ve "gerçek zamanlı" şirket olmak, gerçek zamanlı pazarlama yapmak kritik hale geliyor. 

Yiğit Kulabaş, her şehre gitmeden önce bazı değerlendirmeleri hazırladıklarını söylüyor. Kulabaş, Gazianteple ilgili ulaştıkları verileri de şöyle anlatıyor: 
"Gaziantep ile ilgili hazırladığımız sayfada resmi rakam olarak 2 milyona yakın nüfus söz konusu ve Gaziantep'te bugün Turkcell müşterisi olarak 108 binden fazla kişi android telefon kullanıyor. 47 binden fazla kişi de IOS sistemlerini kullanıyor. Şehrin %51'i mobil internet kullanıcısı yani her iki Gaziantepliden biri mobil her ikisinden biri IOS sistemleri kullanıyor." 

Bu tablo bile aslında teknolojinin gelecekteki kritik rolünü ortaya koyuyor. Her şey mobil hale geliyor. Kulabaş bu konuda şöye diyor: 
"Yarınlar çok önemli. Yarınlar da çünkü teknolojiye daha da ihtiyacımız olacak. Bu teknoloji daha da gelişiyor iş hayatı daha da değişiyor diye değil resme bambaşka bir açıdan bakalım ve çocuklarımızı düşünelim. Çocuklarımıza baktığımızda; 1994 yılında yani Turkcell'in doğduğu gün doğan bir çocuk bugün 21 yaşında. 10 sene sonra 31 yaşında olacak. 21 yaş grubunda olan gençlerin çoğu iş hayatında değil. Büyük çoğunluğu henüz kendi parasını kazanmıyor. Kendi parasını kazanmadığı için kendi başına bir tüketici değil ama 10 sene sonraki dönem içerisinde bu çocuklar iş hayatının ve tüketicilerin ana kitlesi olacak." 

Kulabaş'ın özetlediği bu gelişmelerin ayrıntılarını ve size yol gösterecek rehber bilgileri yine bu sayfalarda bulabilirsiniz...

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, geleceğe yönelik teknoloji odaklı stratejileri ve Turkcell'in müşterilerine yönelik değer yaklaşımını anlattı: Gaziantep'te teknoloji hamlesini düzenliyoruz. Bu organizasyon şehir şehir Türkiye'yi dolaştığımız toplantı selimiz. Bu sene beşinci durakta Gaziantep'teyiz. Sene başından beri Kocaeli, Çorum, Manisa, Osmaniye'de toplantılar düzenledik. Turkcell'in kurulduğu 1994 yılı ile bugün arasında çok şey değişti. Bugün bambaşka teknolojilerden bahsediyoruz. Turkcell ile birlikte her gün daha iyiye, hep birlikte her gün daha ileriye yürüyoruz. İlk günden itibaren başlayan yolculuğumuz bugün 9 ülkede devam ediyor. Türkiye'de 35 milyona yakın müşterimiz var. Bi bu kadar da Türkiye dışında var. Bugün 9 ülkede 72 milyona yakın müşterimizle Turkcell olarak hep daha iyiye hep daha ileri hep en iddialı teknolojileri müşterilerimize tanıtmak ve kullandırtmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak kurulduğumuz gün yani 1994 yılı ile bugün arasına baktığımızda çok önemli şeyler gelişti ve değişti. O zamanlar cep telefonu ile iki kişinin birbiri ile konuşması bile çok önemli bir gelişme iken bugün bambaşka teknolojik gelişmelerden bahsediyoruz. Bütün bu teknolojik gelişmelerin arka tarafında Turkcell olarak çok önemli bir yerimiz var. Bunlar dünyayı değiştiren teknolojiler. Bütün dünya bu teknolojiler sayesinde gelişiyor aslında. İlk sırada mobil internetimiz var. Bugün 3G'den bahsediyoruz. Önümüzdeki bir kaç aya kadar 4G'nin ihalesini gerçekleştireceğiz. 4G'de Türkiye nin en iyi altyapısını kurarak en iyi servisini sunmaya devam ediyor olacağız. Bugün artık makineler konuşuyor. Makineleri konuşturuyoruz artık. 35 milyon Turkcell abonesinin 1.6 milyonu makineler. Neler konuşuyor? Araçlar konuşuyor, seralar konuşuyor, sayaçlar konuşuyor, değirmenler konuşuyor... Bütün bu sistemler artık iletişim haline geçebileceğimiz nesneler durumunda ve Türkiye'de konuşacak daha çok nesne var. Önümüzdeki 5-10 sene içerisinde çok önemli değişimler yaşanacak ve biz Turkcell olarak bu değişimleri yönetmek için etkin bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir diğer önemli konu bulut bilişim. Bütün dünya değişiyor. Türkiye'de de çok önemli dönüşümler söz konusu. 

Akıllı telefonlarla gelen devrimin gücü... 

Mobil cihazlarla devam edelim. Teknoloji hızlı değişiyor. 2009'da satılan bilgisayar sayısı bütün dünyada 250 milyondan az. 2014'te bütün dünyada satılan bilgisayar sayısı halen 250 milyondan az. 2009 yılı aslında akıllı telefonların bilgisayarlar ile aynı sayıya ulaştığı senedir. 2007 yılında piyasaya sürülen akıllı telefonlar 2009'da 250 milyona ulaştı. Geçtiğimiz sene dünyada satılan akıllı telefon sayısı 1 milyar 250 milyona ulaştı. Akıllı telefonların bilgisayar olarak kullanımı çok yaygınlaşmış durumda. 2010 yılından itibaren tabletler var. 5 sene önce tablet diye birşey yoktu ama geçtiğimiz sene itibarı ile tablet sayısı bilgisayar sayısını geçmiş durumda. Mobil internet böyle bir devrim. Her cepte bir bilgisayar var artık. Bu bilgisayarlar ile insanlar her türlü bilgiye kolay bir şekilde ulaşıyorlar. Bununla birlikte aslında bütün sektörler değişiyor. Ama bu değişen sektörler her sektörde böyle bir potansiyel varken bu bilgisayarın potansiyelini, akıllı telefonun potansiyelini bilen sektörler daha hızlı değişiyor. Eğitim, otomotiv, sağlık, iletişim, finans, tarım, alışveriş, ev hayatı, lojistik... Kısacası herşey değişiyor. Bu değişimin arkasında hep mobil internet, mobil servisler var. Mobil internet ve mobil servisler bu kadar önemliyken bir tarafta tabletinden bilgisayara, akıllı telefon gibi cihazlar var. Bir taraftan da servisler var. Bu ikisinin birbiri ile konuşabilmesi için olmazsa olmaz olan konu çok güçlü bir network ihtiyacıdır. Bu iş düncde böyleydi bugüncde böyle, yarın bunun önemi daha da artacak. Her zaman daha ileriye gitmek için yatırımlar yapıyoruz. Yatırımlarımız açısından baktığımızda diğer operatörler ile aramızda önemli bir açık var. Sadece 2006'dan 2014'e kadar yapılan yatırımları baz alırsak, o günden beri yaptığımız yatırımlarda en yakın rakibimizden %56 daha fazla yatırım yapmışız. Networkü daha güçlü, daha etkin ve daha verimli kılmak açısından diğer operatörler üç aşağı beş yukarı benzer şekilde gidiyorlar hep. Biz Turkcell olarak arayı açmış durumdayız ve açmaya da devam edeceğiz. Bu seneki yatırım miktarlarımızı da açıkladık. Hem sabit altyapıda hem de mobil altyapıda açık ara farkla devam ediyor olacağız. Sabit altyapıda Süperonline olarak Türkiye'ye fi beri ilk getiren şirketiz. Bugün 37 bin iletişim noktamızda 33 bin kilometre fi berimiz var. Gaziantep de fi ber dönüşüm konusundaki çok önemli noktalarmızdan bir tanesidir. Gaziantep OSB tamamen fi ber altyapısı ile donanmış durumda. 

Eşsiz bir deneyim yaratmak en büyük hedefimiz 

Yeni bir dünyaya doğru gidiyoruz. Bu yeni dünyanın içinde başarılı olabilmek için teknoloji olmazsa olmaz bir gereksinim ve bu teknoloji ile beraber Turkcell olarak bir oyun planımız var. Bu oyun planımızın orta noktasında müşterilerimiz var. Şirketimizin bütün amacı müşterilerimize eşsiz bir deneyim yaşatmak. Değer katan, değer yaratan eşsiz bir müşteri deneyiminden bahsediyoruz ve bu eşsiz müşteri deneyimini yapabilmek için arka tarafta operasyonel bir mükemmelliyet ve verimlilik gerekiyor. Burada altyapımızdan bahsediyorum. Altyapımızla beraber her türlü çağrı merkezimizden tutun müşteri destek noktalarımıza, satış mağazalarımızdan tutun kurumsal çözüm merkezlerimize kadar her türlü konuda büyük bir operasyonel bir mükemmelliyetlik ve verim söz konusu. Ek olarak belirtmeliyim ki bu müşteri memnuniyetini, eşsiz deneyimi sağlamak için sürekli inovasyona yatırım yapıyoruz. Sürekli yeni servisler yaratmak istiyoruz ve bunları pazara, müşterilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz ve sonuçta hedefimiz sürdürebilir bir büyüme. Turkcell hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler BorsasıInda adi hisse senedi olarak, NYSE'de ise Amerikan Depo Sertifi kası olarak işlem görmektedir. Turkcell, NSYE' e kote olan tek türk şirketidir. Amerikan borsasında değer gören, hisseleri işleyen tek şirketiz. Bu çok çok önemli bir detay. Sürekli büyümek, sürekli genişlemek, bütün müşterilerimizi hep mutlu kılmak için hem inovasyona yatırım yapmak hem de altyapımızı mükemmelliyetimizi ileri taşımak için çalışıyoruz.

Mobil nesil geliyor!

Yarınlar çok önemli. Yarınlarda çünkü teknolojiye daha da ihtiyacımız olacak. Bu teknoloji daha da gelişiyor iş hayatı daha da değişiyor diye değil resme bambaşka bir açıdan bakalım ve çocuklarımızı düşünelim. Çocuklarımıza baktığımızda;1994 yılında yani Turkcell'in doğduğu gün doğan bir çocuk bugün 21 yaşında. 10 sene sonra 31 yaşında olacak. 21 yaş grubunda olan gençlerin çoğu iş hayatında değil. Büyük çoğunluğu henüz kendi parasını kazanmıyor. Kendi parasını kazanmadığı için kendi başına bir tüketici değil ama 10 sene sonraki dönem içerisinde bu çocuklar iş hayatının ve tüketicilerin ana kitlesi olacak. 2003 yılında nüfus 67 milyon idi. 2003 yılında mobil nesil dediğimiz bu çocuklar 0-14 yaş arasında ve nüfusun %28'ine denk ama henüz tüketici değiller ve çalışmıyorlar. 2013 yılına geldiğimizde 76 milyon nüfusun içindeki bu yaş grubunun çoğunluğu hala çalışmıyor. 2023 yılında 84 milyonluk nüfusun büyük çoğunluğu % 57'si mobil nesilden gelen kişilerden oluşacak. Şimdi mobil nesil şu andaki ana kitle ve tüketici kitleden şöyle farklı; Mevcut ana kitle ve tüketici kitlenin çoğu eve televizyonun hangi gün girdiğini, ilk defa televizyonu gördüğü günü, ilk defa uzaktan kumandanın ne işe yaradığını ondan sonra televizyonun renklendiği günü, kanal sayısının arttığı günü biliyor ama çocuklara sorduğumuzda böyle bir anıları yok. Çocuklara ilk defa cep telefonu gördüğün günü hatırlıyor musun diye sorduğumuzda bilmiyorlar. Bizler bilgisayarı ilk gördüğümüz günü hatırlıyoruz. Biz çünkü teknolojiyi hep öğrenerek büyüdük. Mobil nesil ise doğdukları günden beri bu teknolojinin içindeler ve bize göre teknolojiyi daha iyi kullanıyorlar. Bu çocuklar iş hayatına geldiğinde çalışacakları ortamda ya da müşteri olarak karşınıza çıktığında sizinle iletişim kuracakları stil bugünden farklı olacak ve sizin yarın için şimdiden hazırlanmanız gerekiyor. Bu adımlar için hazırlığı bugünden yapmamız gerekiyor. Yarınlarda da başarılı olmak için hem Türkiye de hem dünya da belli teknolojik dönüşümden geçmek çok çok önemli.

[PAGE]

"Gerçek zamanlı işletmeler" dönemi gelecekte neleri değiştirecek?

Oluşan yeni ortamı, "gerçek zamanlı işletmeler" dönemi diye tanımlayan Yiğit Kulabaş, kavramın tam olarak ne olduğunu ve şirketler için önemini şöyle açıklıyor: 
Gerçek zamanlı işletmelerden bahsedelim. Gerçek zamanlı işletmeler aslında çalışanlarına,müşterilerine ve teknolojiye gerçek zamanlı olarak hakim olan işletmelerden bahsediyoruz. Ama önce gerçek zaman kavramını biraz açmak gerekirse; öyle bir devirde yaşıyoruz ki gündelik hayatımızda bir şey yaptığımızda bir şey olduğunda hemen o anda sosyal medyada paylaşma ihtiyacı ve paylaşır paylaşmaz hemen o an insanlardan geri dönüş bekliyor ve bu tempoda devam ediyoruz. Ciddi anlamda her şey o anda yaşanmalı. İşte gerçek zaman bu anlamda çok çok önemli bir dönüşüm durumunda. Ancak kişisel hayatımızda yaşadığımız bu döngü iş dünyasına henüz girmemiş durumda ama girmek zorunda, çünkü mobil nesil akın akın iş hayatına doğru geliyorlar ve bizim o döngüyü, tempoyu yaşamamız gerekiyor. Gerçek zamanlı işletmeler aslında çalışanlarına, müşterilerine ve alt yapısına göre farklı şeyler yapabilirler. Çalışanlar için mobil işletme kavramını hayata geçiriyoruz. Müşteriler için gerçek zamanlı pazarlamadan bahsediyoruz ve altyapı için ise sıfır altyapılı işletme kavramından bahsediyoruz. Bu üç başlığı teker teker anlatalım; Mobil işletme aslında çok önemli bir dönüşüm. Mobil işletme ile ilgili elde etmeye çalıştığımız dönüşüm nasıl bir dönüşüm? Bizim iş yapış modellerimizi baştan bir değerlendirmemiz gerekiyor. Yeni gündelik hayatımızdan örnek verirsek birçoğumuz günlük hayatımızda Instagram kullanıyoruz. Instagram'dan önceki fotoğrafla olan ilişkimize dönersek önce fotoğrafı çekiyorduk sonra filmin bitmesini bekliyorduk ki aradan 15-20 gün geçiyordu sonra filmin tab edilmesini bekleyip fotoğrafların çıkmasını bekliyorduk. Sonra fotoğrafları albüme yerleştiriyorduk. Albüme yerleştirmek te zaman alıyordu. Şimdi ise burada veriyi topladık, fotoğrafı çektik sonra veriyi işledik. Tab ettirdik sonra veriyi gruplandırdık albüme yerleştirdik. İlk noktadan son noktaya ulaşmamız en iyi ihtimalle 2-3 hafta sürüyordu. Bugün Instagram'da resmi çekiyoruz üzerine filtreleme işlemi yapıyoruz sonra da kullanıp paylaşıyoruz ve bu işlemin hepsi bir dakika gibi çok kısa bir zaman alıyor. Böyle bir dönüşümü gündelik hayatımızda yaşadık gerçekleştirdik ama iş hayatında hala eski tipte düşünüyoruz. Örneğin bir teknolojiyi kullanıyorsak illaki ofise gitmemiz lazım. Ofiste bilgisayarı açıp ilgili sistemden ilgili raporu çekip v.s v.s. Yeni bilgisayarlarımız artık akıllı telefonlar. O yüzden mobil işletmelere diyoruz ki her çalışanın artık bilgisayarı cebinde duruyor. Şirketlerin bu bilgisayarları kullanacak şekilde bir dönüşümden geçmesi gerekiyor. Operasyonlar uçtan uca entegre hale gelmeli. Akıllı telefonlar saha ekipleri için büyük kolaylık. Aslında masadan kalktığınız anda mobil hayatınız başlıyor. Sahadayken bile maillerinize bakıp işlerinize hakim olabiliyorsunuz. Buradaki mobil işletme sadece çalışanları, bilgisayarı, çalışanların iş hayatına bağlanması değil her türlü aracın, makinenin, sistemin bir parçası olması. Bu kimi zaman bir otomobil, kimi zaman bir bina, kimi zaman bir enerji şarteli durumunda. 

Mobil internet hayatın ayrılmaz parçası artık 

Pek çok işletme bugün çalışanlarına aslında mobil internet vermeye başladı. Bir kurumsal hat veriyorsanız kurumsalın içerisinde sadece ses vermiyorsunuz, artık mobil internet de veriyorsunuz. Çünkü mobil internet hayatın ayrılmaz bir parçası artık. Çalışanlarınız her halükarda o mobil interneti kullanarak işine bağlanıyor ve bu vesile ile her an her dakika işiyle birlikte olabiliyor. Gece de gündüz de işyerinde de olsa dışarı da da olsa hep fazladan bir çalışma, fazladan bir tempo söz konusu. Ama şöyle de farklı bir resim var, mesela çalışanlarımıza bilgisayar verip, masada çalış diyoruz ama nedense bazı şirketler, konu cep telefonlarının interneti olduğunda çalışanlarına sen kendi cep telefonunu kendin getir diyebiliyorlar. Bu dönem artık sona eriyor. Bu mobil işletme dönemi ve mobil işletme dönüşümü ile beraber şirketler çalışanlarına mobil internet vermek durumunda ve bu en doğal hak en doğal araç. Kimi şirketler çalışanlarına bilgisayar vermek yerine tablet veya akıllı telefon veriyor. Sonuçta bunlar internet bunlar da sistemin bir parçası. Mobil işletmenin olmazsa olmazı mobil internet. Bunun içinde çok çok alanda tarifemiz, yöntemlerimiz var. 

Saha operasyonlarında ekip mobil çözümümüz var 

Bir başka önerdiğimiz konu saha operasyonları; burada da ekip mobil plus adını verdiğimiz ekip mobil çözümümüz var. Bu çözüm ile beraber herhangi bir çalışanınızın sahada nerede olduğunu ve hangi elemana hangi görevi verdiğinizi ve o görevi aldıktan sonra o elemanınızın ne hızla oraya gittiğini ve oraya girdikten sonra çekin işlemini gerçekleştirip gerçekleştirmediğinini kısacası rota planlamasını takip edebiliyorsunuz. Bu da mobil internet üzerinden çalışan bir uygulamamız. Bu uygulama ile saha ekiplerinin verimliliğini, performansını ve en ideal rotayı belirleyebiliyorsunuz ve o sayede fazla benzin de yakmamış oluyorsunuz. Saha elemanı bir gün içerisinde 3 müşteriye gidecekken 7 müşteriye gidebiliyor. Satıcılarınız,mobil sahadaki bakım elemanlarınız ekip mobil plus sayesinde daha hızlı ve verimli ilerlerler. Ekip mobil plus bizim çok inandığımız,güvendiğimiz bir ürünümüz. Eskiden adı ekip mobildi. Pek çok yeni özellik eklendi. Bu yeni özellikler bu ürünümüzü bir saha yönetim çözümü haline getirdi. Mobil internetten bahsettik, ekip mobil plustan bahsettik. Gelelim diğer mobil işletmenin diğer üyelerine yani nesnelere yani makinelere. 1.6 milyon makine abonemiz var. Şimdi bu aboneliklerin içerisinde çok farklı kurgular var. Akıllı filo diye bir uygulamamız var. Bu uygulama ile mesela dolu giden bir kamyonun boş dönmemesini sağlayan kamyoncular ile lojistik şirketlerini konuşturan bir çözümden bahsediyoruz. Diyelim ki malınızı Gaziantep'ten yüklediniz İzmir'e bıraktınız. İzmir'den boş kamyon gideceğine hemen kamyon lojistik şirketlerine mesaj yazarak diyor ki; "Ben boşum Gaziantep'e döneceğim. Gaziantep'e mal göndermek isteyen var mı?" Burda herkesin kazandığı bir sistemden bahsediyoruz. Burada çok farklı kulvarlar var. Tasarruf çok önemli kalemlerden birtanesi. Türkiye'de sadece bizim Turkcell olarak araç takip çözümlerimiz ile geçtiğimiz sene Türkiye 1 milyar TL tasarruf etti. Araç takip sistemi % 25 ortalamada benzin tasarrufu sağlar. Kontrol işi açısından önemli. Aracınızın nerede olduğunu görüyorsunuz. Araç takip sistemi ile araçtan araca farklılık gösteren kurgularımız var. Mesela hafriyat kamyonunun takibinde bambaşka bir iş yaparken bir ana okulunun servisinin takibi bambaşka, bir filonun yönetimi bambaşka amaçlı yapabiliyor. Burada hem tasarruftan hem kontrolden söz ediyoruz. Bir yandan da farklılaşabilmek de çok önemli. Çok farklı çözümümüz, çok farklı kurgumuz var.

[PAGE]

Yeni dönemin en önemli ikinci adımı "Gerçek Zamanlı Pazarlama"

Gerçek Zamanlı Pazarlama'nın müşteriyi tanıma ve ona doğru yerde, doğru zamanda ulaşmak için önemini Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş şöyle anlatıyor: 
Gerçek zamanlı pazarlama ile yeni dönemde yeni dünya da müşteriyi tanımak, doğru zamanda doğru yerde ulaşmak çok önemli. Burada da mevcut ve potansiyel müşteri önemli. Bir taraftan bazı müşterilerinizi tanıyorsunuz bazı müşterilerinizin potansiyeli var ve o potansiyeli tespit ediyorsunuz. Hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaşmaktan bahsediyoruz. Pazarlamada şunlardan bahsediyoruz. İşinizi başarıya taşımanın yolu müşterilerinizin beklenti ve ihtiyaçlarına doğru yanıt vermekten geçiyor. Peki müşterileriniz kim? İhtiyaçları neler? Onlara ulaşabilecek doğru araçlara sahip misiniz? Düşünün! Müşterilerinizin davranış ve tercihlerini anlayabiliyor hızlı ve etkin şekilde cevap verebiliyor ya da kişisel özelliklerine, ilgi alanlarına hatta konularına göre tam zamanında onlara özel iletişim yapabiliyorsunuz. Artık Turkcell'in pazarlama alanındaki teknolojilerini kullanan şirketler tüm bunları yapabiliyor. İnteraktif uygulamalar ile potansiyel müşterilerine en akılcı yollarla ulaşıyor. Mobil teknolojiler ile müşterilerinin hareketlerini analiz edip onları daha yakından tanıyor. Kişisel teklifler sunarak mevcut müşterilerinin sadakatini artırıyor. Üstelik Turkcell'in deneyimli müşteri hizmetini kullanarak müşterilerinden kolayca geri bildirim alıyor. Sizde Turkcell'in İş'te Teknoloji Hamlesi'ne katılın Turkcell'in pazarlama alanındaki teknolojileri ile tanışın, müşterilerinize en hızlı ve etkin şekilde ulaşın kazancınız bol olsun. Bugün itibarı ile dünya çapında yapılmış bir çalışmaya göre Türkiye günde ortalama 111 dakika televizyon izliyor. 109 dakika bilgisayar başındayız. 130 dakika boyunca akıllı telefona bakıyoruz. 39 dakika boyunca da tablete bakıyoruz. İlk üçünü toplarsak aslında televizyon başında geçirdiğimiz süreye göre çok daha fazla bir vakti ekranlara bakarak geçiriyoruz ki ekranların da kralı artık akıllı telefonlardır. Biz bu yüzden cep telefonu ve akıllı telefon üzerinden iletişim konusunda fi rmalar adına pek çok ürünle beraber inovatif ürünler geliştiriyoruz. Genel tüketim alışkanlıkarına göre birşeyleri dönüştürüyoruz. SMS mesajlarının ne zaman doğru kişiye doğru zamanda gittiğini ve ne kadar başarılı şekilde ulaştığını biliyoruz. İnovasyona sürekli devam ediyoruz. Instagram, Twitter, facebook çok geliştiği için artık algısal olarak mesajı okumak yerine mesajı görmek daha çok tercih ediliyor. O yüzden bu sene başında "zengin içerikli mesaj "diye yeni bir çözüm geliştirdik. 

"Anında cevap" ile interaktiviteyi nasıl sağlarsınız? 

"Anında cevapla " bahsedersek; anında cevapla, tamamen interaktif bir şekilde belli tespitler yapabilmek için kimi zaman müşterinize anket yapıyorsunuz kimi zaman müşterinizden izin alırsınız. Mesela elektronik ticaret kanunundaki değişiklikler nedeniyle müşterinizden onay almanız gerekiyor. O onayda veri tabanı oluşturmak için müşterinize veri tabanına seni kaydedelim mi diye sorarsınız. "Anında cevapla" evet ya da hayır, evete basan herkes otomatik olarak imzasını vermiş olacak. Bu da pek çok yerde şu anki dönüşümler açısından önemli. İstanbul'daki büyük bankaların çoğu "anında cevapla" kullanmaya başladı. Ama bizim çözümlerimiz sadece müşteriye ulaşmak ve etkileşime geçmek için değil aynı zamanda büyük veriden bahsediyoruz. Büyük veri çok önemli bir dönüşüm. Sadece teknoloji dünyasında değil iş dünyasında da bilgisayar dahi kullanmayan büyük patronlar bile büyük veriden bahsetmeye başladı. Büyük veriler aslında aynen hava durumunda olduğu gibi örüntü dediğimiz renkli desenler ortaya çıkarıyor. O desenlere göre de büyük şirketler büyük kararlar verebiliyorlar. Mesela Anadolu Jet'le bu şekilde çalışıyoruz. Anadolu Jet hangi şehirden hangi şehire sefer koyacağına bizimle beraber karar veriyor. Bizdeki verilere bakıyor. Mesela İstanbul'dan Gaziantep'e uçanların listesini Anadolu Jet biliyor ama İstanbul'dan Gaziantep'e uçanların kaçı gerçekten Gaziantep'e gelmek için uçtuğunu o bilmiyor, biz biliyoruz. Çünkü Gaziantep'e inen yolcu yarım saat sonra civar illere yolculuk yapıyor. Şimdi buna göre de taktikleri Anadolu Jet geliştiriyor ve buna göre de hat koymaya başladı. Herhangi iki şehir arasında telefon trafiğinin çok yoğun olması o şehirler arasındaki akraba ilişkisi ya da bir iş ilişkisi olduğunu gösterebiliyor. Anadolu Jet de buna göre yöntemini taktiğini belirleyebiliyor. 

Sıfır Altyapılı işletmeler 

Son nokta olarak Sıfır Altyapılı şirketlerden bahsedelim; Sıfır Altyapılı işletmelerden kastettiğimiz bulut teknolojileri ve burada hızlı ve kesintisiz olarak internete bağlanmaktan söz ediyoruz. Fiber internet erişimi, minimum maliyet ağırlıklı ihtiyaçları karşılamaktan söz ediyoruz. Türkiye'de bolca kullanılan çözümlerimizden biri olan sanal sunucu hizmetlerimiz var. Sıfır ön yatırımla sanal sunucu hizmeti ile istenildiği kadar güçte bir işlemci elde etmek mümkün. Büyük server yatırımlar, büyük sunucu yatırımları, donanım sistemlerini almak yerine bunları ihtiyacınız kadar kullandığınız bir altyapıdan bahsediyoruz. Bir başka önemli nokta uzaktan yedekleme ile çalınma, arıza, hacker saldırıları gibi verilerinizi kaybetmemeniz açısından, uzaktan yedeklemenizi sağlayan süperonline üzerinden yedekleme servislerini veriyoruz. Fiber altyapımız, ADSL altyapımız ile çok güçlü bir altyapımız var. Sabit internet ihtiyacınız varsa yine bizim çözüm ortaklarımızla, satıcılarımızla ve müşteri temsilciniz ile temasa geçebilirsiniz. Aslında bütün bunları problem yaşanmadan önce bilmeniz ve yatırım yapmanız çok önemli. Holding, orta yada küçük ölçekli işletme olması fark etmeksizin her işletmenin verisi çok önemlidir. Bu çözümler bize değil büyük şirketler kullansın gibi bir algı olmasın. Herkesin çözümlere ihtiyacı var. Turkcell olarak bu tip çözümleri erişebilir, ulaşabilir kılıyoruz. Uzaktan yedekleme sistemimizin maliyeti ekonomik rakamlarla alınan bir servis. Eğer ki böyle bir servis olmasaydı siber saldırıya maruz kalan şirketler sadece kendi verilerine ulaşabilmek için ciddi rakamlar ödemek zorunda kalabilirler. Türkiye, Avrupa'da en fazla saldırı alan 3. ülke. Çok önemli teknolojilerden bahsediyoruz. Ne kadar çok önlem alınırsa o kadar çok avantaj sağlamış olursunuz.

TEKNOLOJİ İLE BAŞARANLARIN ÖYKÜLERİ

"Sunucu yedeklemenin avantajını kritik bir anda öğrendik"

Cenker Türemiş / Cenker Kimya

Sunucu yedekleme hizmetinin bugüne kadar yaşamadığımız avantajını malesef çok acı bir olay esnasında yaşadık. Şirketlerimizin kurucusu kıymetli babamızın mezarı başındayken sabah asistanımız bilgisayarı açtığında "şirketinize ait bütün bilgileriniz elimizde eğer şirketinize ait bütün bilgileri istiyorsanız şu mail adresinden bizimle irtibata geçin" şeklinde bir mesaj aldığını ve ne yapacağını bilemez bir şekilde bizi aradı. Bizde hemen Turkcell danışmanımızı aradık ve konuyu kendilerine anlattık ve 24 saat dolmamıştı ki kaybettiğimizi düşündüğümüz bütün bilgilerimize tekrar ulaştık. Turkcell ile neticede bu bir ticari sözleşme gibi görünsede bazen karşılıklarının ticari olarak değerinin çok yüksek rakamlarda olabileceğini düşündüğümüz şeylerin sözü bile geçmeyecek bir karşılıkta olarak alınması sahiden çok hoş bir şey.

"45'e yakın mobil çalışanımızla müşteri bilgilerini anında elde ediyoruz"

Zeki Ümit Sümbül / Festival Halı-Satın Alma Müdürü

Halı üreticisiyiz. Bölge müdürlerimizde bulunan WIN modemlerle gittiğimiz bölgelerin stok durumlarını kontrol ediyoruz. Sipariş takiplerini yapıyoruz. Süperonline, WIN modem ve araç takip sistemini kullanıyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 45'e yakın mobil çalışanımız var ve müşterilerle sürekli diyalog halindeler. İşletme içerisindeki durumları anlık olarak aktarabiliyoruz. Dolayısıyla Gaziantep'ten anlık iletişim halindeyiz. Kars'ta, Ardahan'daki, İstanbul'daki müşteri de bizim için aynı eşit değerde olduğu için depozitot durumları, üretimdeki ürünün sevkiyata hazır olup olmadığı, araç kullanırken telefonuna ulaşılabiliyor olması ve özellikle çekim kalitesi bizi Turkcell'li yapan en büyük etkenlerden birtanesi. Filomuzda 90'a yakın araç var. Bu araçların her birinin hangi saatte ne şekilde hareket ettiğini, hangi saatlerde kaç km hızla gittiğini görebiliyorum. Bu bizim için büyük bir avantaj. GSM operatörleri ile anlaşma yapmadan önce personelimizle görüştük. Lokasyondaki çekim gücü dolayısıyla Turkcell açık ara önde geldi. Turkcell in bize özel çalıştıklarını düşündüğüm 3 tane müşteri temsilcilerimiz var. Anlık sıkıntıların çözüme ulaştığı bir ortamda çalışıyoruz. Turkcell ile 24 saatin ötesine geçmiş bir sürecimizin olduğunu hatırlamıyorum. Diğer operatörler ile de görüşmemiz olmuştu. Ben lokasyondaki çekim gücünü önemsediğim için bu GSM operatörlerinden beni aramalarını istdiğimde telefonun çekmediğini gördüm. Türkiye genelinde binin üzerinde satış noktamız var. Bu bayilerle ilgili kendi çalışmamızı yönetirken reklam çalışmaları ve bayilere ve son tüketicilere ulaşma noktasında sesli ve görüntülü mesaj sistemlerini kullanmaya yönelik bir talep almıştık. Bununla ilgili olarak pazarlama departmanı ciddi çalışıyor zaten. Anlık kampanyaları bayilerde o hafta indirime giren ürünün hangi koşulda satıldığı gibi detayları bayilere nokta atışı yapabiliyoruz. Gaziantep'te şu bölgede şu yaş aralığındaki ev hanımlarına kampanya mesajı göndermek istiyoruz gibi yöntemler hem bizim Ar-Ge ekibimiz hem de Turkcell tarafından ortaya çıkan ortak adımlar. Bizim yaklaşımlarımıza Turkcell'in getirdiği çözüm önerileri diyebiliriz. Çalışmalar birkaç ay sonra sonuçlandığında meyvelerini alacağız diye düşünüyorum.